× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ολοκληρωμένη παρέμβαση έχει ανάγκη η Βρίσα»

Επίσκεψη κλιμακίου της Συμπαράταξης Πολιτών στη Βρίσα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/10/2022

«Ολοκληρωμένη παρέμβαση έχει ανάγκη η Βρίσα»

Την Βρίσα επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο της περιφερειακής παράταξης Συμπαράταξη Πολιτών και συζήτησε με τους κατοίκους της περιοχής την κατάσταση του χωριού πέντε χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12 Ιουνίοου του 2017 και τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την παράταξη, μετά την επίσκεψη τονίζονται οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας που καλούνται να προχωρήσουν σε άμεσες παρεμβάσεις. Παράλληλα τονίζεται πως από τον σεισμό που κατέστρεψε το χωριό έχουν σημειωθεί 112 θάνατοι και 5 πέντε γεννήσεις.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:

Την πληγείσα περιοχή των Βατερών, για δεύτερη φορά μετά την πυρκαγιά, επισκέφθηκε η Περιφερειακή Παράταξη ΣΥΜΠΑΡΑΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ. Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκε η δημόσια παρέμβαση του πρόεδρου της Βρίσας Απόστολου Αποστολή με την οποία περιέγραψε  την  πολύ κακή δημογραφική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η κοινότητα του. Πέντε χρόνια από το σεισμό και με τη πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά να επικρέμεται ως δαμόκλεια σπάθη πάνω από τα κεφάλια των ελάχιστων κατοίκων και των ακόμα λιγότερων νέων του χωριού, η Βρίσα να κινδυνεύει να σβήσει αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε:

-        Να γίνουν από την Περιφέρεια, άμεσα τα έργα καθαρισμού χειμάρρων της περιοχής, των ρευμάτων Λαγκάδας και Ρογκάδας καθώς και άμεσες παρεμβάσεις τοπικά με αντιπλημμυρικά έργα εκεί που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάβρωσης του εδάφους.  

-        Να αναπληρωθεί από τη Κυβέρνηση τόσο το πάγιο κεφάλαιο όσο το εισόδημα που έχασαν και θα χάσουν για τα επόμενα χρόνια όλοι οι αγρότες

-        Να υπάρξουν από τη Περιφέρεια και τον Δήμο διαρθρωτικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο σύνολο της ΔΕ Πολιχνίτου ώστε να ανακοπεί η ταχύτατη συρρίκνωση της οικονομίας και του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής.

Στην αναγκαιότητα μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης είχε αναφερθεί ο Γιάννης Σπιλάνης  και την πρώτη φορά που επισκέφθηκε με την Παράταξή του την περιοχή, πριν από έξι μήνες, όπου  οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας σε Πολιχνίτο, Βρίσα, Βατερά και Σταυρό είχαν περιγράψει με τα μελανότερα χρώματα το μέλλον της περιοχής. Η πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου κινδυνεύει να επιταχύνει τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής, να εντείνει το δημογραφικό πρόβλημα και να καταστρέψει την κοινωνική συνοχή.

Η Περιφερειακή Αρχή αντί να αντιμετωπίζει τα αναπτυξιακά προβλήματα και τις φυσικές καταστροφές με ουσιαστικές παρεμβάσεις και σχέδιο, τα αντιμετωπίζει κατά τη συνήθεια της με όρους επικοινωνιακούς κι το γεγονός αυτό μας κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μουτζούρης που ήταν απών εδώ και μια τριετία από το πρόβλημα της Βρίσας, λόγω αναρμοδιότητας όπως υποστηρίζει, παρουσιάστηκε ξαφνικά, αν και αναρμόδιος, στο μέτωπο της φωτιάς και οργάνωσε συσκέψεις στη περιοχή. Στην τελευταία εμφάνισή του με τον Σταύρο Μπένο, στην οποία  δεν κλήθηκε ούτε καν ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, που έγινε  για να μοιράσει υποσχέσεις, ανακοίνωσε την χορήγηση 700.000€ για άμεσες παρεμβάσεις. Η αργοπορία  όμως της ανακοίνωσης που έγινε για να ώστε να συμπέσει με επίσκεψη Μπένου είχε ως αποτέλεσμα η έγκριση του ποσού αυτού να έρθει για έγκριση μόλις πριν λίγες μέρες στην  Οικονομική Επιτροπή και να χαθεί έτσι πολύτιμος χρόνος για την υλοποίησή της  με τον κίνδυνο αν έχουμε πρώιμες βροχοπτώσεις με  πλημμύρες,  η περιοχή να ζήσει και τρίτη καταστροφή!

Σε ότι αφορά στην ολοκληρωμένη παρέμβαση που εισηγήθηκε ο κ.Μπένος, το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο μιας και στη πρόσφατη διαβούλευση στη Μυτιλήνη που αφορούσε το ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο ανάπτυξης Λέσβου (ΤΑΠΤΟΚ) στη νέα προγραμματική περίοδο, δεν υπήρξε  σχετική  παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής για την ΔΕ Πολιχνίτου ούτε και ως αναφορά. Έτσι διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν είναι σε θέση να καταθέσει το οποιοδήποτε σχέδιο για το σήμερα και το αύριο των νησιών.

Ως προς τους αγρότες, όπως οι ίδιοι μας τόνισαν,  δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ή ενέργεια ούτε για τα θέματα της αποζημίωσης στο φυτικό ή ζωικό τους κεφάλαιο, ούτε για την απώλεια εισοδήματος που θα υπάρξει για τουλάχιστον μια 7ετία, όσο θα κάνουν τα δέντρα που θα φυτευτούν για να ξανακαρπίσουν.  Επίσης δεν είναι γνωστά τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις  με τις οποίες θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των καμένων κτημάτων. Για τα θέματα αυτά συμφωνήθηκε ότι αντιπροσωπεία των κατοίκων και της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ θα επισκεφθούν τη Περιφερειακή Αρχή και θα ζητήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ενέργειες.

Την αντιπροσωπεία της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ αποτελούσαν εκτός από τον επικεφαλής Γιάννη Σπιλάνη, η Περιφερειακή Σύμβουλος  Μαρία Νικολάρα, τα μέλη της παράταξης  Στρατής Νικολάου, Βασίλης Τεντόμας, και Ηρακλής Πιτσιλαδής μαζί με τις δημοτικές συμβούλους Χρυσούλα Ζωγράφου( Δ.Λέσβου) και Μαρία Ζερβού(Μυτιλήνης).



ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Ο Αρης Ελευθερίου νέος Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου

Διαδέχεται τον Απόστολο Αλατζά που παραιτήθηκε προκειμένου να είναι υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Επιτέλους λύση για το Μιχαλέλειο;

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο πρόεδρος του Πλωμαρίου Γιάννης Ξανθούλης. Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης για την προγραμματική σύμβαση των 70.000 ευρώ. Άμεσα αναλαμβάνει η νέα διοίκηση
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ταλαιπωρία για τους επιβάτες της πτήσης Αθήνα ‑ Μυτιλήνη

Αλλαγές αεροπλάνων και μεγάλη καθυστέρηση στην μεσημεριανή πτήση της Αegean
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα έρθουν λέει... νύχτα

Η νύχτα έγινε μέρα στο Καμένο Δάσος χθες Τρίτη το βράδυ, στη διάρκεια μεγάλης διακλαδικής νυχτερινής άσκησης με πραγματικά πυρά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα»

Εισήγηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς στην κοινή συνεδρίαση Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων με τα κοινοβούλια της Ισπανίας και της Κροατίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Λαϊκό γλέντι με το ΚΚΕ

Στην ταβέρνα ο «Δήμος», παρουσία της Μαρίας Κομνηνάκα
ΥΓΕΙΑ

Απεργιακή συμπαράσταση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους υγειονομικούς

Συμμετέχει και καλεί στην κινητοποίηση της Πέμπτης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικο τσάι και bingo με τους οδηγούς

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο Olympico στη Νεάπολη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ»

Αντιδρά η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Λάμψη από Χριστούγεννα στο Ακράσι

Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνει σειρά εορταστικών εκδηλώσεων το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση

Από το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυρές καταιγίδες, κεραυνούς και θυελλώδεις ανέμους φέρνει η Αριελ

Η νέα κακοκαιρία έρχεται από την Ιταλία ενώ το Βόρειο Αιγαίο και η Λέσβος ειδικότερα θα επηρεαστούν από την Τετάρτη το βράδυ