× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχονται μεγάλες περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις

Κανένα μέτρο προστασία και στήριξης των παραδοσιακών ελαιώνων και της νησιωτικής αγροτικής παραγωγής

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 4/10/2022

Έρχονται μεγάλες περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις

Μεγάλες απώλειες στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες θα φέρει η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αυτό μπορούν να καταλάβουν όσοι μπορούν να διαβάσουν όσα υπάρχουν πίσω από ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών στελεχών. Ταυτόχρονα την περίοδο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ  (Κοινή Αγροτική Πολιτική) στην χώρα μας αναμένεται μεγάλη μείωση της παραγωγής τροφίμων και αύξηση των τιμών των τροφίμων για τους καταναλωτές.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, πολυάριθμο κλιμάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με επικεφαλή των αρμόδιο γενικό γραμματέα Κώστα Μπαγινέτα, μετέβη στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Κομισιόν επί του σχεδίου εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στην χώρα μας. Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πως εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο εφαρμογής της ΚΑΠ. Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιεύει ρεπορτάζ - συνέντευξη για το θέμα με δηλώσεις του κ. Μπαγινέτα, το διευκρινίζει πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «στην «τελική ευθεία», κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί. Την ίδια Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, γράφουν πως οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν.

 

Στην πραγματικότητα, μέχρι να ανακοινωθεί η έγκριση του ελληνικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Παρότι, θέλοντας και μη, η Ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε τις υποδείξεις  της Κομισιόν.

 

Κόντρα για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις

 

Μιλώντας στο ΑΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) ο κ. Μπαγινέτας είπε πως οι υποδείξεις της Κομισιόν αφορούν «σε σημαντικό βαθμό στην «πράσινη αρχιτεκτονική» της νέας ΚΑΠ και στην ουσιαστική συμβολή αυτής, ποιοτικά και ποσοτικά, στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Δύο Στρατηγικές για τη Γεωργία: «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», & «Βιοποικιλότητα»), προκειμένου να διασφαλιστεί σε όρους ρεαλιστικούς και εφαρμόσιμους η επίτευξη της αυξημένης περιβαλλοντικής και κλιματικής φιλοδοξίας της νέας ΚΑΠ, έπειτα και από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία».

Στην ουσία με τα λεγόμενα του παραδέχθηκε πως το ελληνικό σχέδιο δεν ανταποκρίνονταν στις διατάξεις της νέας ΚΑΠ σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Κι Ελληνική πλευρά υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση στο θέμα.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ανακοίνωση του δεν κάνει καμία αναφορά στην αντιπαράθεση με την Κομισιόν για τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί εξαιρετικά μεγάλο τον αριθμό τους

 

Τίποτα νεώτερο για την αυτάρκεια σε τρόφιμα

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή ανέδειξαν το μείζον πρόβλημα της διατροφικής ασφάλειας που δημιουργείται στην χώρα μας και στην Ε.Ε. συνολικά από την νέα ΚΑΠ. Ωστόσο οι κοινοτικές αρχές είναι ανένδοτες και θέλουν με κάθε τρόπο να προχωρήσει η διαδικασία εφαρμογή της νέας ΚΑΠ χωρίς παρεκκλίσεις. Αυτή η επιλογή εκ των πραγμάτων οδηγεί σε ταχύτατη καταστροφή των μικρών αγροτών και ενίσχυση των μεγάλων.

 

Καμία προστασίας για τα νησιά και τους παραδοσιακούς ελαιώνες

 

Πολύ μεγάλο πρόβλημα, της νέας ΚΑΠ και του ελληνικού σχεδίου εφαρμογής της, είναι η απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για την ενίσχυση και την προστασία της νησιωτικής παραγωγής. Η μόνη εξαίρεση είναι πως στα οικολογικά σχήματα έχει περιληφθεί η διατήρηση των αναβαθμίδων που θα δώσει οριακή αύξηση στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι νησιώτες παραγωγοί.

 

Σειρά μελετών που έχουν εκπονηθεί από Ισπανικά πανεπιστήμια έχουν δείξει την πολύ μεγάλη σημασία που έχουν οι παραδοσιακοί ελαιώνες για την οικολογική ισορροπία. Παρ’ όλα αυτά το Ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έλαβε κανένα μέτρο για στηριχθεί η συνέχιση της καλλιέργειας τους. Στην Ισπανία προβλέφθηκε η χορήγηση μιας μικρής πρόσθετης επιδότησης (συνδεδεμένη επιδότηση). Βέβαια και εκεί οι ελαιοκαλλιεργητές δηλώνουν πως πρόκειται για μια πολύ μικρή ενίσχυση που δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα