× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Έχουμε δικαιώματα και στον ψηφιακό κόσμο»

Την Παρασκευή στις 9.30 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στο πλαίσιο του AegeanDocs η ΑΜΚΕ ΔΕΚΑ μέσα από ένα φιλμ 8 λεπτών παρουσιάζει τις αλήθειες για τα δικαιώματά μας στον ψηφιακό κόσμο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 30/9/2022

«Έχουμε δικαιώματα και στον ψηφιακό κόσμο»

Έχουμε δικαιώματα στο ψηφιακό κόσμο; Και αν ναι, ποια είναι αυτά και πώς μπορούμε να τα διαφυλάξουμε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα σε σχέση με τον ψηφιακό κόσμο ο οποίος είναι εξίσου πραγματικός με τον φυσικό κόσμο έρχεται να απαντήσει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΔΕΚΑ «The Binary» η οποία ξεκίνησε από τη Λέσβο και μια ομάδα νέων ανθρώπων από διαφορετικούς επαγγελματικούς, ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς τομείς και ενδιαφέροντα, οι οποίοι όμως έχουν έναν κοινό στόχο: Την ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματά τους στον ψηφιακό κόσμο.

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Ηλίας Γιαννακόπουλος ένας εκ των ιδρυτών της ΑΜΚΕ, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε και είναι σε εξέλιξη μέσα από μια σειρά ενημερωτικών δράσεων που απευθύνεται στους πολίτες που είναι χρήστες του διαδικτύου και μέλη της πανανθρώπινης ψηφιακής κοινότητας.

Όπως σημείωσε ο κ.  Γιαννακόπουλος τα ίδια δικαιώματα που είναι κατοχυρωμένα στον υλικό κόσμο θα πρέπει μέσα από σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και ουσιαστικών παρεμβάσεων να κατοχυρωθούν και στον ψηφιακό κόσμο, ο οποίος όπως τόνισε είναι εξίσου υπαρκτός και πραγματικός με αυτόν που ζούμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαστε ένας οργανισμός που ενημερώνει και γνωστοποιεί για τη δυαδικότητα της ζωής στον 21ο αιώνα. Φέρνουμε στο προσκήνιο τον ψηφιακό κόσμο, ο οποίος είναι τόσο πραγματικός όσο ο υλικός. Δημιουργηθήκαμε για την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων και την ανάπτυξη του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα της τεχνολογίας.

Η ψηφιακή επανάσταση έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, επικοινωνούμε, νιώθουμε, αντιλαμβανόμαστε τον λόγο και εκφραζόμαστε. Συνέστησε απεριόριστους νέους τρόπους σύνδεσης, κοινής χρήσης, συμμετοχής και μάθησης σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τα κυρίαρχα επιχειρηματικά μοντέλα εκμεταλλεύονται τις τεχνολογικές εξελίξεις και απειλούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε αυτές τις απειλές και να τις εμποδίσουμε μέσω δημόσιων παρεμβάσεων, νομικών πρωτοβουλιών, και πολιτιστικών, εκπαιδευτικών έργων. Σύμμαχός μας είναι η τεχνολογία και όλοι οι πολίτες που την χρησιμοποιούν».

Μεταξύ άλλων ο Ηλίας Γιαννακόπουλος επισήμανε ότι η πλειοψηφία των χρηστών του ψηφιακού κόσμου δεν γνωρίζουν για τα δικαιώματά τους ή δεν ενδιαφέρονται για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών τους στοιχείων, θεωρώντας προφανώς ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν. Ωστόσο προσθέτει κανείς από εμάς δεν θα έβαζε στο σπίτι του έναν άγνωστο αφήνοντάς τον να ψάξει τα προσωπικά του αντικείμενα. «Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον ψηφιακό κόσμο και θα πρέπει να μας ενδιαφέρει για το ποιος έχει πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν τη ζωή, τις συνήθειες και την προσωπικότητά μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη από μία σειρά σημαντικών δράσεων που παρουσιάζει η ΑΜΚΕ ΔΕΚΑ είναι το φιλμ μικρού μήκους με τίτλο ΚΛΙΚ το οποίο θα προβληθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης στις 9.30 το βράδυ στο πλαίσιο του φεστιβάλ  AegeanDocs.

Το «Κλικ» παρουσιάζει μια ιστορία για τα ψηφιακά δικαιώματα και το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της τεχνολογίας, με αφήγηση που κυλά ανάμεσα σε κώδικα τυλιγμένο με καρδούλες, χρήμα, σαγηνευτικά χρωματιστά κουμπάκια και πραγματεύεται εσένα, που ζεις μέσα σε αυτό το «αόρατο» θαύμα.

Μέσα σε μόλις 8 λεπτά οι θεατές θα γνωρίσουν σημαντικές λεπτομέρειες που αφορούν τα ψηφιακά τους δικαιώματα σε γλώσσα απλή και κατανοητή για έναν κόσμο λαμπερό, υπέροχο, καινούριο για όλους μας στον οποίον όμως ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι όπως άλλωστε και στον υλικό κόσμο που ζούμε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ