× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα μυστικά του νέου ΠΕΠ βορείου Αιγαίου

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός ξεκλειδώνει την υλοποίηση έργων και την απορρόφηση των πόρων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/9/2022

Τα μυστικά του νέου ΠΕΠ βορείου Αιγαίου

Μια πρώτη παρουσίαση του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του βορείου Αιγαίου έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο αργά το απόγευμα της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου.

Νέο στοιχείο, που παίζει καθοριστικό ρόλο για την απορρόφηση των 394 εκατ. ευρώ του προγράμματος είναι να υπάρχει συνολικός αναπτυξιακός σχεδιασμός ώστε να επιμέρους έργα που θα χρηματοδοτηθούν να συνδέονται με άλλα έργα και δράσεις κι όλα μαζί να οδηγούν σε συγκεκριμένα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Παράλληλα οι τοπικοί φορείς κάθε περιοχής θα πρέπει να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τις κατευθύνσεις του προγράμματος. Εκτίμηση των κοινοτικών αρχών είναι πως μόνο έτσι θα έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό του νέου προγράμματος είναι ο ανταγωνισμός. Οι Δήμοι, η Περιφέρεια και οι άλλοι φορείς απορρόφησης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων θα λαμβάνουν τις χρηματοδοτήσεις αν έχουν έτοιμες και ανταγωνιστικές μελέτες. Δηλαδή η κατανομή των κονδυλίων δεν θα γίνεται με βάση πληθυσμιακά κριτήρια. Αυτό σημαίνει πως οι φορείς που έχουν ισχυρότερες τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες για να υποστηρίξουν την υλοποίηση δράσεων και έργων θα απορροφήσουν τους περισσότερους πόρους.


Νέο στοιχείο, που επιβάλλεται από τις κοινοτικές αρχές, είναι η χαρτογράφηση υποδομών και η ιεράρχηση των αναγκών όταν πρόκειται για έργα υγείας και παιδείας. Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων.


Το νέο πρόγραμμα, περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, απορρόφησης των πόρων. Για παράδειγμα προβλέπεται πως για το 2025 θα πρέπει να απορροφηθούν 53 εκατ. ευρώ. Όταν μέχρι τώρα σε μια καλή χρονιά η απορρόφηση πόρων στο βόρειο Αιγαίο μπορούσε να ανέλθει στα 35 εκατ. ευρώ. Κατά την διάρκεια υλοποίησης του νέου ΠΕΠ θα πρέπει η απορρόφηση να φθάσει ως τα 70 εκατ. ευρώ.


Βασική κατεύθυνση του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και η κάλυψη κοινωνικών αναγκών που δημιουργούνται από τις αλλεπάλληλες κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή κλπ.). Ένα κονδύλι 70 εκατ. ευρώ προέρχεται από το κοινωνικό ταμείο της Ε.Ε., όμως οι πόροι του ταμείου αυτού ουσιαστικά θα κατευθυνθούν σε δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται κεντρικά από την Ελληνική κυβέρνηση.

Οι προτεραιότητες του προγράμματος είναι:

-  Προτεραιότητα 1 «Μετασχηματισμός της οικονομίας της Περιφέρειας, με αύξηση του μεγέθους και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, κυρίως μέσω και της έξυπνης εξειδίκευσης»
- Προτεραιότητα 2 «Προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων της Περιφέρειας – Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή – Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων»
 - Προτεραιότητα 3 «Ενίσχυση της προσβασιμότητας των νησιών της Περιφέρειας»
- Προτεραιότητα 4 «Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής- Ανάπτυξη Κοινωνικών Υποδομών»
- Προτεραιότητα 5 «Κοινωνική Ένταξη και Αντιμετώπιση της Φτώχειας»
- Προτεραιότητα 6 «Ενίσχυση της Χωρικής Συνοχής των νησιών της Περιφέρειας μέσω ολοκληρωμένων και βιώσιμων στρατηγικών και με την συμμετοχή των πολιτών»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζουν οι χρεώσεις για το δίκτυο ηλεκτροδότησης

Από το 2023 με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας θα εφαρμοστεί νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι κτηνοτρόφοι μεγάλοι χαμένοι της νέας ΚΑΠ

Ο τρόπος εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που επέλεξε η κυβέρνηση οδηγεί σε απώλεια επιδοτήσεων για τους κτηνοτρόφους υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην Greek Family Farm το γάλα του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου

Με τιμές 1,60 ευρώ το συμβατικό πρόβειο γάλα, 1,70 ευρώ το βιολογικό πρόβειο γάλα και 0,96 ευρώ το κατσικίσιο γάλα θα πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι του Σκαλοχωρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εγκατάλειψη των ελαιοπαραγωγών καταγγέλλει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου

Ζητά να ενωθούν οι φωνές διαμαρτυρίας για να πάρει η κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα στήριξη των ελαιοπαραγωγών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανεβάζει τις τιμές του ελαιολάδου ο Συνεταιρισμός Πέτρας

Πληρώνει 4,36 ευρώ για τον άσσο, η τιμή ισχύει για περιορισμένες ποσότητες ελαιολάδου
ΧΩΡΙΑ

Έστω...γραφείο συναλλαγών αντί τραπέζης ζητά η Μήθυμνα

Επιστολή σε υπουργό Οικονομικών, βουλευτές, στελέχη της αυτοδιοίκησης μετά το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής και τη λειτουργία μόνο ΑΤΜ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Θερμαλισμός ‑ Ανάπτυξη με προστιθέμενη αξία για τη Λέσβο

Ημερίδα για το αναπτυξιακό έργο του θερμαλισμού στον Πολιχνίτο διοργανώνει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι η εταιρεία του Θεόδωρου Κούσκου που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην περιοχή
ΑΓΟΡΑ

Cyber Monday: Τι να προσέξετε για τις ηλεκτρονικές αγορές σας

Οδηγίες για τη σημερινή ημέρα εξέδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Δοκίμασε την τύχη σου και κέρδισε Lidl Plus Δώρα! Κατέβασε το App και κάνε Εγγραφή!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα τυροκομεία Θυμέλη και Βερβερη το γάλα της Στυψης

Με τιμές 1,60 το συμβατικό πρόβειο γάλα και 1,70 το βιολογικό. 0,96 ευρώ το κατσικισιο
ΑΓΟΡΑ

Γιορτινό χρώμα στην αγορά της Μυτιλήνης

Με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης