× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τι περιμένει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις επιχειρήσεις;»

Απογοητευμένος από τη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης δήλωσε ο Γιάννης Μουτζούρης του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Κατακόρυφη πτώση στην κίνηση της αγοράς το Σεπτέμβριο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 27/9/2022

«Τι περιμένει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις επιχειρήσεις;»

Εντελώς διαφορετική σε σύγκριση με τον Αύγουστο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου είναι σήμερα η εικόνα στην αγορά της Μυτιλήνης σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννη Μουτζούρη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην  εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο κ. Μουτζούρης ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν πολύ καλοί μήνες για την αγορά της πόλης μας και σε αυτό βοήθησε η αύξηση της τουριστικής κίνησης, το άνοιγμα της Τουρκίας αλλά και οι χιλιάδες Λέσβιοι  που κατοικούν εκτός νησιού και ήρθαν το καλοκαίρι μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας.

«Η ατμόσφαιρα της αγοράς μέσα στο καλοκαίρι ήταν πολύ ευχάριστη, ενώ μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η Λευκή Νύχτα η οποία έδωσε μία νότα γιορτής και ζωντάνιας στην Ερμού η που  είχε μεγάλη ανάγκη τόνωσης.

Από εκεί και πέρα, τις τελευταίες εβδομάδες, δυστυχώς η εικόνα έχει αλλάξει εντελώς. Η αγορά τις περισσότερες ώρες της μέρας είτε είναι έρημη είτε υποτονική ενώ το απόγευμα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Μάλιστα λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας πολλοί συνάδελφοι επιλέγουν να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους. Αν όλα αυτά συμβαίνουν Σεπτέμβρη μήνα, δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα γίνει μέσα στο χειμώνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου θεωρεί ότι αιτία αυτής της υποτονικής κατάστασης στην αγορά σήμερα είναι κυρίως η ψυχολογική πίεση που αισθάνονται οι καταναλωτές σε σχέση με την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια.

«Ο κόσμος είναι αρκετά προβληματισμένος για το χειμώνα που έρχεται κυρίως για το ηλεκτρικό ρεύμα. Πιστεύω ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει πολύ την αγορά και τη διάθεση των συμπολιτών μας να ψωνίσουν. Οι περισσότεροι, περιμένουν να δουν τι θα γίνει».

Απογοητευμένος δήλωσε εξάλλου ο Γιάννης Μουτζούρης και από τη συνάντηση που είχε ο Εμπορικός Σύλλογος με τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση. «Μεταφέραμε τα προβλήματα των επιχειρήσεών μας στον Υπουργό και τους προβληματισμούς μας για το μέλλον που έρχεται. Ζητήσαμε τη στήριξη της κυβέρνησης. Ο Υπουργός το μόνο που είπε είναι ότι θα μεταφέρει τη συζήτησή μας στον Πρωθυπουργό χωρίς όμως την παραμικρή δέσμευση. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Από εκεί και πέρα όλα τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης που κατά καιρούς βγαίνουν, είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που αποκλείουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεών μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων ο Γιάννης Μουτζούρης σημείωσε ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τις επιχειρήσεις και πλέον πολλές αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος του ρεύματος.

«Ακούμε για μηνιαίους λογαριασμούς 15.000 ευρώ και παθαίνουμε σοκ. Ακόμη και στις μικρότερες όμως επιχειρήσεις και τα μικρά καταστήματα το κόστος είναι αβάσταχτο. Αναγκαζόμαστε στη διάρκεια της μέρας να κλείνουμε τα φώτα και τον κλιματισμό πολλές φορές για να κάνουμε οικονομία. Ο καθένας όπως μπορεί. Όμως αυτό δεν αποτελεί λύση για το σοβαρό πρόβλημα και φοβόμαστε ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν την κρίση και θα βάλουν λουκέτο».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αγορά της Μυτιλήνης τονίζει ο Γιάννης Μουτζούρης και ο Εμπορικός Σύλλογος δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να προσελκύσουμε κόσμο στα καταστήματα της πόλης. Ήδη σχεδιάζουμε ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όμως και στο ενδιάμεσο διάστημα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, ίσως μουσικές βραδιές ακόμη μπαζάρ όπου οι καταναλωτές θα βρουν σε καλές τιμές ποιοτικά προϊόντα. Ακόμη δεν έχουμε κάτι επίσημο για να ανακοινώσουμε όμως πολύ σύντομα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι