× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ώρα της αλήθειας για τις τιμές του γάλακτος

Στα 1,80 ευρώ θέλουν το πρόβειο γάλα οι κτηνοτρόφοι. Αποφεύγουν τον ανταγωνισμό οι τυροκόμοι

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/9/2022

Η ώρα της αλήθειας για τις τιμές του γάλακτος

Τις επόμενες ημέρες έρχεται η ώρα της αλήθεια για τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα. Βέβαιη θεωρείται η αύξηση των τιμών παραγωγού. Οι τυροκομικές επιχειρήσεις της χώρας γνωρίζουν καλά πως η μεγάλη αύξηση του κόστους των ζωοτροφών αν δεν αντιμετωπισθεί με αύξηση των εσόδων θα οδηγήσει σε κατάρρευση την κτηνοτροφία της χώρας. Τους προηγούμενους μήνες «ξοδεύτηκαν» πολλά δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που στην ουσία κατέγραφαν τις επιθυμίες των κτηνοτρόφων για αύξηση των τιμών του πρόβειου γάλακτος ως τα 2,00 ευρώ ανά κιλό και ανάλογη αύξηση των τιμών του κατσικίσιου γάλακτος.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι μεγάλες τυροκομικές και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις έχουν συμφωνήσει να αποφύγουν ένα «ανοιχτό πόλεμο» τόσο σε ότι αφορά τις τιμές όσο και σε ότι αφορά τις ποσότητες που θα πάρουν από την αγορά η κάθε μία. Αυτός πιθανότατα είναι ο λόγος που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι πρώτες συμφωνίες για τις τιμές του γάλακτος που ήδη έχουν οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχουν ορισμένες τυροκομικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει συμφωνίες, με συνεταιριστικά σχήματα στο νομό Λάρισας, για την αγορά πρόβειου γάλακτος προς 1,60 ευρώ ανά κιλό. Τιμή αισθητά καλύτερη από την μέση πανελλαδική τιμή των 1,20 ευρώ ανά κιλό που είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 2021. Ωστόσο το 1,60 ευρώ ανά κιλό είναι πολύ κάτω από το επίπεδο των 1,80 ευρώ για το πρόβειου γάλα που οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ικανοποιητικό για να καλύψουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής.

Οι τυροκομικές επιχειρήσεις θεωρούν πως τιμές από 1,50 - 1,60 ευρώ ανά κιλό είναι πολύ ικανοποιητικές. Σε αυτό το επίπεδο τιμών το κόστος πρώτης ύλης για ένα κιλό τυρί φέτα διαμορφώνεται κοντά στα 5,50 ευρώ ανά κιλό την στιγμή που η λιανική τιμή της φέτας προσεγγίζει τα 10 ευρώ το κιλό.

Η αγορά της Λέσβου

Η νησιωτική αγορά γάλακτος της Λέσβου, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει, σταδιακά αποκτά όλο και μεγαλύτερο εκτόπισμα εντός της πανελλαδικής αγοράς. Οι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις και τοπικά τμήματα των πανελλαδικών τυροκομικών επιχειρήσεων ήδη έχουν ξεκινήσει τις επαφές με τους συνεταιρισμούς του νησιού για να εξασφαλίσουν τις ποσότητες γάλακτος που επιθυμούν. Έμπειροι παρατηρητές, της κτηνοτροφίας του νησιού, εκτιμούν πως η τιμή παραγωγού στην Λέσβο θα διαμορφωθεί κοντά στα 1,60 ευρώ ανά κιλό. Ορισμένοι συνεταιριστές του νησιού υποστηρίζουν πως αυτή θα ήταν μια καλή βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά όχι για να κλειστούν συμφωνίες.

Παρότι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (22 Σεπτεμβρίου 2022) δεν είχε γίνει γνωστή κάποια συμφωνία μεταξύ τυροκόμων και γαλακτοπαραγωγικών συνεταιρισμών.
Δική μας εκτίμηση είναι πως φέτος οι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις θα ανακτήσουν μέρος της αγοράς γάλακτος που είχαν χάσει πριν από ένα χρόνο. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνει η έντονη κινητικότητα τους. Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία των γαλακτοπαραγωγικών συνεταιρισμών του νησιού να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές αλλά και καλύτερους όρους συνεργασίας με τις τυροκομικές επιχειρήσεις (π.χ. μεγαλύτερες προκαταβολές, απορρόφηση όλης της παραγωγής γάλακτος κλπ).
Τα δεδομένα στη αγορά
Πέρα από όσα αναφέραμε πιο πάνω, κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών θα παίξουν τα ακόλουθα:
- Η αύξηση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος σε όλη την Ευρώπη που κάνει ασύμφορες τις εισαγωγές.
- Η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης των τυροκομικών προϊόντων.
- Η αύξηση της ζήτησης για φέτα στο εξωτερικό.
- Η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών.
- Η μεγάλη μείωση του αριθμού των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
- Η εγχώρια παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος το 2022 παρουσιάζει μικρή μείωση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτεταμένη προσβολή από δάκο στο Μεγαλοχώρι

Ελαιοπαραγωγός δηλώνει πως η καρπόπτωση στους ορεινούς ελαιώνες της περιοχής του Μεγαλοχωρίου της Λέσβου έχει φθάσει στο 40%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μελέτη για την κρουαζιέρα στη Λέσβο...αλλά «ξέχασαν» τον ντόκο

37.500 ευρώ δίνει η Περιφέρεια για ακόμα μια...μελέτη,χωρίς καμία πρόβλεψη για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επίδομα ανεργίας σε όλους τους εργαζομένους στον τουρισμό

Ερώτηση για τους εποχικά εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Επαγγελματική κατάρτιση για νέους στη Δυτική Λέσβο

Αιτήσεις έως 31 Οκτωβρίου για νέους με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις 18 έως 29 ετών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έρχονται μεγάλες περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις

Κανένα μέτρο προστασία και στήριξης των παραδοσιακών ελαιώνων και της νησιωτικής αγροτικής παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξερολιθιά και φύτευση στο «ηφαιστειακό» βιωματικό εργαστήρι

Ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις στον αμπελών από την ΚοινΣΕΠ της Ανεμώτιας
ΕΡΓΑΣΙΑ

Κάλεσμα εγγραφής νέων μελών

Από το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτιστικών - Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανακοινώθηκε η μοριοδότηση του προγράμματος απασχόλησης ατόμων ειδικών κατηγοριών

Ως τις 13 Οκτωβρίου οι υποβολή ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έγινε προϊόν γεωγραφικής ένδειξης το «αρνάκι Λήμνου»

Θετική εξέλιξη για την κτηνοτροφία της Λήμνου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Όταν έχεις να σκεφτείς τα πάντα εκτός από τις τιμές, τότε ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε ένα κατάστημα Lidl! Ανακάλυψε απαραίτητα προϊόντα σε χαμηλές τιμές και πάντα υψηλή ποιότητα!
ΑΓΟΡΑ

Νέες αυξήσεις ‑ φωτιά στα ράφια των σούπερ μάρκετ τον Οκτώβριο

Οι νέοι τιμοκατάλογοι που έχουν φτάσει από τους προμηθευτές στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνουν αυξήσεις σε κωδικούς προϊόντων ακόμη και κατά 30%