× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Γιάννης Πατανός για την τιμητική διάκριση

Με αφορμή τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας

Δημοσίευση 19/9/2022

Ο Γιάννης Πατανός για την τιμητική διάκριση

Με επιστολή του στο Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Παναγιώτη Τσακύρη, και με αφορμή την τιμητική διάκριση που απονεμήθηκε προχθές Κυριακή στους πρωτεργάτες του στησίματος της Μικρασιάτισσας Μάνας ο τιμηθείς Γιάννης Πατανός, «πρόσφυγας 2ης γενιάς από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας» όπως υπογράφει,  αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«ΤΙΜΗ στην Μικρασιάτισσα Μάνα. Στην ηρωίδα αυτή της νεότερης ιστορίας μας, που διωγμένη από τα πατρώα εδάφη και αφήνοντας πίσω  πατρογονικές εστίες και άταφα  αγαπημένα πρόσωπα, οδήγησε τα παιδιά της στα φιλόξενα χώματα της Επάνω Σκάλας και του Συνοικισμού.

Ήταν ένας οραματισμός πολλών ετών που υλοποιήθηκε το 1982  από τον νεοσύστατο Σύλλογο της Επάνω Σκάλας, (πρόεδρος  Νίκος Βερβενιώτης, γραμματέας Γιάννης Πατανός, Αντιπρόεδρος Ηλίας Βουλγαράκης, ταμίας Ελένη Βογιατζή και μέλη Μαρίκα Μαριγλή, Σπύρος Αρβανιτέλλης και Λάμπρος Γονατάς), με την οικονομική συμπαράσταση της πολιτείας.

Αυστηρά καθορισμένη η σύνθεση και η μορφή της ηρωίδας, έχει υλοποιήθηκε από τα επιδέξια χέρια της γλύπτριας Κατερίνας Χαλεπά - Κατσάτου,  μικρεγγονής του μεγάλου μας Γιαννούλη Χαλεπά, οποία κατόρθωσε, κατά γενική ομολογία, στο πρόσωπο της ηρωίδας και των παιδιών της, να αποδώσει την θλίψη, την απόγνωση, την αγωνία, την κούραση, αλλά και την πίστη και τη θέληση του ξεριζωμένου Μικρασιατικού Ελληνισμού να ζήσει και να μεγαλουργήσει στην νέα του πατρίδα, γεγονός άλλωστε που αποδείχθηκε περίτρανα στα εκατό χρόνια που πέρασαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τότε το άγαλμα της ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑΣ ΜΑΝΑΣ βρίσκεται σ’ αυτό το χώρο της Λεσβιακής Γής, λούζεται από τον ήλιο που ανατέλλει και  από τα κύματα που ξεκινούν από τις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων μας  και  θυμίζει στους νεότερους τον ξεριζωμό και την ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής.

Σήμερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, για να αναγνωριστεί με δική σας απόφαση, η προσφορά  εκείνων που είχαν την ιδέα και την πρωτοβουλία  για την ανέγερση του μνημείου, που ομολογουμένως κοσμεί την πόλη μας και οι οποίοι δεν θέλησαν,  στην αναμνηστική πινακίδα να αναφέρουν τα ονόματά τους.».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας