× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται η ώρα της πληρωμής για τους νέους αγρότες

Στα κρύα του λουτρού μένουν οι επιλαχόντες στα προγράμματα νέοι αγρότες και σχέδια βελτίωσης

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/9/2022

Έρχεται η ώρα της πληρωμής για τους νέους αγρότες

Τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου έρχεται η ώρα της πληρωμής για τους νέους αγρότες των τελευταίων περιφερειών της χώρας που ολοκλήρωσαν την διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων του προγράμματος. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι και οι νέοι αγρότες του βορείου Αιγαίου, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την πληρωμή της πρώτης δόσης της εφάπαξ αποζημίωσης των νέων αγροτών ξεκινά η διαδικασία για το άνοιγμα του προγράμματος σχέδια βελτίωσης. Η νέα προκήρυξη του προγράμματος αυτού αναμένεται πριν από τα τέλη του χρόνου και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η κατάθεση των αιτήσεων τόσο από τους νέους αγρότες όσο και από τους υπόλοιπους αγρότες που θα διεκδικήσουν χρηματοδότηση από αυτό. Τα σχέδια βελτίωσης είναι ουσιαστικά το μόνο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής σε ότι αφορά την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και την δημιουργία εγκαταστάσεων σε κάθε αγροτική εκμετάλλευση.

Ξεχασμένοι οι επιλαχόντες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις προηγούμενες ημέρες σε ρεπορτάζ του «Ν» τονίζαμε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ένταξη όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών στο πρόγραμμα. Σχετική αναφορά έκανε ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς απαντώντας σε ερώτηση στην Βουλή του βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως και οι επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης (της προηγούμενης προκήρυξης) έχουν πολύ λίγες ελπίδες ένταξης στο πρόγραμμα. Παρότι μεγάλος αριθμός, ενταγμένων στο πρόγραμμα, δεν θα υλοποιηθούν από τους δικαιούχους αγρότες. Στο τέλος του Νοεμβρίου θα ξεκαθαριστεί το ύψος των αδιάθετων κονδυλίων του προγράμματος. Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην ένταξη των επιλαχόντων.

Η μη ένταξη επιλαχόντων, στα προγράμματα νέοι αγρότες και σχέδια βελτίωσης, ουσιαστικά μειώνει τα κεφάλαια που θα διαθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και του δίνει την δυνατότητα να προχωρήσει σε νέες προκηρύξεις. Παράλληλα η επιλογή αυτή ενισχύει τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα των προγραμμάτων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση