× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αντι Τσίνα... (άντε κουνήσου)

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Δημοσίευση 7/9/2022

Αντι Τσίνα... (άντε κουνήσου)

Δεν θα μπορούσα να πω ότι η Λήμνος μου ήταν άγνωστη, αφού το 2011 την περιηγήθηκα για αρκετές μέρες, μετέχοντας στο γύρισμα του ντοκιμαντέρ «Απελευθέρωση Λέσβου Λήμνου», έργο της συνεργασίας της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος και της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ3, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων (1912) από την απελευθέρωση των νησιών μας.
Το ντοκιμαντέρ, που περιλαμβάνει όλα ή σχεδόν όλα τα στοιχεία της επιχείρησης του ελληνικού ναυτικού, υπό την ηγεσία του ναυάρχου Κουντουριώτη, δεν αξιώθηκε καμιάς προβολής στο νησί μας, ίσως γιατί οι πρωτεργάτες της παραγωγής του (Ξενοφών Μαυραγάνης-Αριστείδης Φρυδάς) δεν ήταν αρεστοί στις αυτοδιοικητικές αρχές του νησιού μας. Στα πολιτιστικά πράγματα του οποίου ήταν πάντα ο κ. Αστυρακάκης, που όπως πληροφορούμαι ετοιμάζει την υποψηφιότητά του ως δημάρχου Μυτιλήνης.
Έντεκα χρόνια μετά βρήκα μια Λήμνο κατάφορτη από τουρίστες, Ευρωπαίους κυρίως και Έλληνες σε σημείο που τέλη Αυγούστου να μην υπάρχει δωμάτιο σε ξενοδοχείο η οποιοδήποτε άλλο κατάλυμα. Με αποκορύφωμα την περιοχή της Μύρινας που είναι και η πιο ενδιαφέρουσα τουριστικά. Θαυμάσιες οι «αμμοθίνες», η «Ηφαιστεία», τα ιζηματογενή πετρώματα, οι πανάρχαιες εγκαταστάσεις των «Καβειρίων» με ειδικούς να σού εξηγούν τα πάντα κι ας μην τα καταλαβαίνεις όλα, και θαυμαστή η προθυμία των καθημερινών Λημνίων πολιτών, να σε καθοδηγήσουν, να σου εξηγήσουν, να σε συντροφέψουν. Πλήρης εφαρμογή των όσων συνηθίζουμε να λέμε περί Ξενίου Διός.
Κορυφαία βέβαια η φιλόξενη συμπεριφορά του Λήμνιου επιχειρηματία του «Πόρτο Μύρινα» Περικλή Χαλαμανδάρη, με αντίστοιχο ξενοδοχειακό συγκρότημα το «Πόρτο Πλωμάρι», που αν και απών από τη Λήμνο, παράγγειλε στους εκπροσώπους του να μας ξεναγήσουν στο εκπληκτικής τελειότητας δημιούργημα και να μας φιλέψουν, δίνοντας απτό δείγμα της ελληνικής φιλοξενίας. Συμπεριφορά που δεν την συναντάς εύκολα και μάλιστα σε καιρούς τουριστικής πίεσης. Πραγματικά εμπνευσμένο συγκρότημα, με 400 φιλοξενούμενους να μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα ή στην ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα , να γεύονται την ελληνική γαστρονομία, απολαμβάνοντας επιλεγμένη ελληνική μουσική.
Η σύγκριση με την Λέσβο έρχεται αυτόματα, παρατηρώντας και την διαφορά της χλωρίδας αλλά και την εύκολη πρόσβαση (για τη Λέσβο) σε παραλίες κολύμβησης που στη Λήμνο πρέπει να τις ψάξεις, εκτός από τις γύρω απ’ τη Μύρινα περιοχές.
Και ψάχνοντας βρίσκεις πως η Λήμνος έχει μια τεράστια προβολή, ως τουριστικός προορισμός, πράγμα που δεν έχει η Λέσβος, διαθέτει μια τεράστια ποικιλία τοπικών προϊόντων όπως κρασιά, τυριά, άλευρα, αρτοποιητικά προϊόντα, ακόμα και ταχίνι, που προβάλλονται έντονα, κάτι που δυστυχώς δεν υπάρχει στο νησί μας, όπου οι πλειοψηφία των εστιατόρων και ταβερνιάρηδων, εξακολουθεί πεισματικά να χρησιμοποιεί και σπορέλαιο.
Και βέβαια η διάχυτη ευγένεια που χαρακτηρίζει τους Λήμνιους, ιδιότητα που νομίζω πως δεν χαρακτηρίζει τους κατοίκους του νησιού μας.
Αντιμετώπιση λημνιακή, που με έκανε να θυμηθώ ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που συνέβη πολύ πρόσφατα σε μένα.
Οδηγώντας προς την έξοδο του Πλωμαριού, στην αρχή του παραλιακού, μια παρέα παιδιών ηλικίας 14 ετών περίπου, με παρακάλεσε να τα μεταφέρω στην Πλαγιά. Σταμάτησα με αναμμένα τα αλάρμ, όσο πιο δεξιά μπορούσα καθυστερώντας το πολύ δύο λεπτά για να καθίσουν στις πίσω θέσεις τρία παιδόπουλα.
Και ξεκινώντας αμέσως, άκουσα μια οργισμένη φωνή από κάποιον οδηγό ταξί, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, του οποίου δυστυχώς δεν κράτησα στοιχεία, να μου φωνάζει «άντι τσίνα», παρόλο που είχε αρκετό χώρο να περάσει.
Συμπερασματικά: Με ανυπαρξία έντονης τουριστικής προβολής, με ένα απολιθωμένο δάσος που δεν βρίσκεται αλλού στον κόσμο και τραβά πολύ τουρισμό, αλλά θα μπορούσε να τραβήξει πολύ περισσότερο,με ακρογιαλιές και εύκολους τόπους για κολύμβηση πάρα πολλούς, με το εξαιρετικό λάδι και τα υπέροχα τυριά μας, χωρίς ευγενική και καλόπιστη προσέγγιση των ανθρώπων που έρχονται να περάσουν έναν αριθμό ημερών ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης, τουρισμό δεν κάνεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία