× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το νεκροταφείο δεν έχει συγκεκριμένο θρησκευτικό ή πολιτισμικό πρόσημο»

Η οργάνωση Earth Medicine απαντά για το νεκροταφείο προσφύγων και μεταναστών στο Κάτω Τρίτος επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ μας για την εισήγηση του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη περί δημιουργίας μουσουλμανικού νεκροταφείου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 6/9/2022

«Το νεκροταφείο δεν έχει συγκεκριμένο θρησκευτικό ή πολιτισμικό πρόσημο»

Πλήρης είναι η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας τις 11/8/2022 σχετικά με τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης στις 10/8/2022 κατά την οποία ήρθε για συζήτηση με τη μορφή του επείγοντος το θέμα της πραγματοποίησης εργασιών στο δημοτικό χώρο ταφής προσφύγων και μεταναστών στο Κάτω Τρίτος.Χώρό τον οποίο εγγράφως ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης χαρακτήριζε μουσουλμανικό νεκροταφείο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση την EARTH MEDICINE PHYSICAL REHABILITATION έστειλε απάντηση στο «Ν» για το δημοσίευμα επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο χώρος που ζητήθηκε από το δήμο είναι δεν έχει συγκεκριμένο θρησκευτικό η πολιτισμικό πρόσημο αφού απευθύνεται σε θύματα της προσφυγικής κρίσης από διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες. Άρα σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αναφορά σε «μουσουλμανικό νεκροταφείο» από την οργάνωσή μας».

Αν ισχύουν τα όσα αναφέρει στο έγγραφο της η οργάνωση σημαίνει ότι ο κ.Κύτελης επιθυμεί τη δημιουργία χώρου ταφής αποκλειστικά για μουσουλμάνους. Κάτι που βεβαίως αποτυπώθηκε και στην έγγραφη εισήγηση του στο δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης.

Αναλυτικά η απάντηση της EARTH MEDICINE PHYSICAL REHABILITATION έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετά από την πρόσφατη δημοσιοποίηση άρθρου σας με τίτλο «Μετά το διορισμό Ιμάμη τώρα και.... μουσουλμανικό νεκροταφείο στη Λέσβο» ,το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού σας στις 11/08/2022 θα θέλαμε να παρουσιάσουμε μερικές διευκρινιστικές πληροφορίες όσον αφορά την δράση της οργάνωσής μας σε σχέση με το παραπάνω θέμα.

Καταρχήν η οργάνωσή μας ξεκίνησε , συστάθηκε και δραστηριοποιείται επίσημα στο νησί της Λέσβου ακολουθώντας όλες τις απαιτούμενες διεργασίες της ελληνικής νομοθεσίας. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει πλήρης και ελεγχόμενη νομικά και λογιστικά διαφάνεια όσον αφορά την διαχείριση και τις δραστηριότητές της. Είμαστε μια μικρή οργάνωση η οποία παρέχει υπηρεσίες φυσικής αποκατάστασης στα πλέον ευαίσθητα άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα του προσφυγικού πληθυσμού πάνω στο νησί αλλά και κατά περίπτωση σε ημεδαπούς κατοίκους του νησιού.

Τον Ιανουάριο του 2022 μετά από πρωτοβουλία του μέλους μας Dr.Gerhard Trabert, συντάξαμε μια πρόταση προς τον Δήμο Μυτιλήνης για την αποκατάσταση του χώρου ταφής προσφύγων στην περιοχή του Κάτω Τρίτους ,που όπως αναφέρετε είχε αξιοποιηθεί πρόχειρα λόγω εκτάκτου ανάγκης κατά την περίοδο αιχμής της προσφυγικής κρίσης στο νησί. Η πρόταση μας, το έγγραφο της οποίας σας αποστέλλουμε, έχει ως στόχο την κάλυψη βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως αυτά καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και σε καμιά περίπτωση δεν έχει συγκεκριμένο θρησκευτικό η πολιτισμικό πρόσημο αφού απευθύνεται σε θύματα της προσφυγικής κρίσης από διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες. Άρα σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αναφορά σε «μουσουλμανικό νεκροταφείο» από την οργάνωσή μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον η πρότασή μας σε καμία περίπτωση δεν απαιτεί την παραχώρηση ή την μακροχρόνια διαχείριση του προσφυγικού χώρου ταφής από την οργάνωσή μας. Η πρόταση ουσιαστικά περιλαμβάνει την καταγραφή των παρόντων θέσεων ταφής και την διαμόρφωση του χώρου με φύτεμα λουλουδιών καθαρισμό άγριας βλάστησης και δημιουργίας επιταφίων με απώτερο στόχο την ύπαρξη ενός αξιοπρεπούς χώρου μνήμης για τα θύματα της προσφυγικής κρίσης. Τα έξοδα της υλοποίησης των έργων αυτών θα καλυφθούν από την οργάνωσή μας ενώ η έγκριση των εργασιών και η διαχείριση του χώρου θα είναι πάντα υπό την ευθύνη και επίβλεψη του Δημοτικού συμβουλίου.

Το δικαίωμα στην ταφή και μνήμη των νεκρών είναι ιερό από αρχαιοτάτων χρόνων και πλέον καλύπτεται από συγκεκριμένη πανευρωπαϊκή νομοθεσία. Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας είναι μια απειροελάχιστη ένδειξη ανθρωπιάς αλλά και μια κίνηση που θα βοηθήσει την εναρμόνιση του Δήμου Μυτιλήνης με την νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σας ευχαριστούμε και είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες