× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καταγγέλλει η ΠΝΟ

Οι ναυτικοί να εργάζονται 12 ώρες ημερησίως και σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και 17 ώρες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/8/2022

Καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καταγγέλλει η ΠΝΟ

Σε βαρύτατες καταγγελίες προχώρησε η ΠΝΟ, σήμερα 31 Αυγούστου, για τις εργασιακες συνθήκες στα πλοία της ακτοπλοϊας. Οι καταγγελίες γίνονται με το ουσιαστικό τέλος της θερινής περιόδου. Το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση της ΠΝΟ είχε κατηγορηθεί από ναυτεργατικά σωματεία αγωνιστική αδράνεια μπροστά στις καταστάσεις που βιώνουν οι ναυτικοί.

 

Παρόλα αυτά η καταγγελία της ΠΝΟ είναι πολύ σοβαρή διότι:

α)περιγράφει εργασιακά κάτεργα και β) κάνει σαφές πως σε αυτές τις συνθήκες η άσφαλεια του επιβατικού μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

 

Ειδικότερα η ανακοίνωση της ΠΝΟ αναφέρει:

 

«Οι πολλαπλοί και συνεχείς έλεγχοι που έχουν διενεργηθεί πανελλαδικά από την Ομοσπονδία μας μέσω του Ειδικού Τμήματος Ελέγχου από κοινού με τα Λιμενικά Όργανα, αλλά και από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία – Μέλη μας, επιβεβαιώνουν ότι όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα Πορθμεία Εσωτερικού τα οποία δραστηριοποιούνται στη χώρα, παραβιάζουν συστηματικά τα όσα ορίζουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το σύνολο της ναυτεργατικής νομοθεσίας.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι συνεχείς παραβιάσεις και οι υπερβάσεις των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων απασχόλησης έχουν ως αποτέλεσμα οι Ναυτικοί να εργάζονται στην πράξη πλέον των 12 ωρών ημερησίως και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και 17, σε βάρος όχι μόνο των ιδίων, αλλά και της ίδιας της ασφάλειας της επιβατηγού ναυτιλίας και της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Μάλιστα το φαινόμενο αυτό είναι ο κανόνας στην κατηγορία των ταχυπλόων και ιδιαίτερα στα ταχύπλοα της Seajet όπου η όλη κατάσταση θυμίζει εποχές γαλέρας και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

 

Σημειώνεται ότι τις περισσότερες φορές η υπερωριακή απασχόληση των συναδέλφων μας δεν τους καταβάλλεται ή τους καταβάλλεται μερικώς.

Ιδιαίτερη και ξεχωριστή κατηγορία παραβάσεων είναι και η καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων για τις διανυκτερεύσεις του πληρώματος και κυρίως για την πληρωμή των εξπρές δρομολογίων.

 

Είναι παντελώς απαράδεκτο να υπάρχουν εταιρείες οι οποίες να οφείλουν μέχρι και 30 εξπρές δρομολόγια τον μήνα.

Η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών είναι επίσης συνηθέστατο φαινόμενο, η δε καταστρατήγηση των συνθέσεων, ιδιαίτερα στα ταχύπλοα, τείνει να γίνει κανόνας.

 

Πρέπει επιτέλους οι εταιρείες να καταλάβουν ότι έχουν και ευθύνες και υποχρεώσεις τις οποίες και πρέπει να εκπληρώνουν στο ακέραιο και όχι εκμεταλλευόμενες ακόμα και τον covid-19, να έχουν εισπράξει μέχρι στιγμής, με διάφορες μορφές επιδότησης, εκατομμύρια ευρώ.

Δυστυχώς, στην αρνητική και αντεργατική αυτή συμπεριφορά των εταιρειών, συνέτεινε και το Υπουργείο το οποίο με την μείωση των προστίμων με τον Ν. 4770/2021 οδηγεί στην κυριολεξία τις εταιρείες στο να προτιμούν την παρανομία σε βάρος των ναυτεργατών ως φθηνότερη λύση από την εφαρμογή των νόμιμων.

 

Η διοίκηση της ομοσπονδίας μας αφού έλαβε υπόψη της όλα τα παραπάνω, ομόφωνα αποφάσισε την αποστολή της παρούσας ανοικτής προειδοποίησης προς όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις και στις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι αν εντός 7 ημερών δεν εφαρμόσουν πιστά και απαρέγκλιτα τα όσα ορίζουν οι ΣΣΕ θα συνεδριάσει εκ νέου για την άμεση ανάληψη δυναμικών συνδικαλιστικών δράσεων, παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων, ανά πλοίο, αρχής γενομένης από τα πλοία που έχουν πραγματοποιήσει εξπρές δρομολόγια κατά τη θερινή περίοδο και δεν τα έχουν πληρώσει σύμφωνα με το άρθρο 33 της Σ.Σ.Ε., και όχι βάσει «ιδιαίτερων» συμφωνιών».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα