× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στις Ελληνικές καλένδες ο αναδασμός της Ατσικής

Ένα σημαντικό έργο για τους αγρότες της Λήμνου ματαιώνεται για ακόμη μια φορά

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/8/2022

Στις Ελληνικές καλένδες ο αναδασμός της Ατσικής

Στις Ελληνικές καλένδες παραπέμπεται ένα σημαντικό έργο για το νησί της Λήμνου, πρόκειται για τον αναδασμό της Ατσικής που εδώ και τρεις δεκατίες είναι αίτημα των αγροτών της περιοχής. Στόχος είναι να δημιουργηθούν ενιαία μεγάλα κτήματα που θα επιτρέψουν την μείωση του κόστους παραγωγής. Δηλαδή ο αναδασμός είναι το μέτρο που «θεραπεύει» τον κατακερματισμό του αγροτικού κλήρου.  

 

Σειρά Ελληνικών κυβερνήσεων έχουν υποσχεθεί στους αγρότες της Ατσικής την υλοποίηση του αναδασμού, ωστόσο ο αναδασμός κάθε φορά κάτι συμβαίνει και το έργο ματαιώνεται.

 

Την Τρίτη 16 Αυγούστου, πρόκειται να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, περιλαμβάνεται η ματαίωση του διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης του αναδασμού. Αιτία της ματαίωσης της μελέτης είναι η αρνητική γνωμοδότηση που έδωσε το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

Ανάμεσα στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας υπήρξε μια διαβούλευση όπως προκύπτει σειρά εγγράφων που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές. Ακόμη στην συνεδρίαση του Συμβουλίου έγινε εκτενής συζήτηση του θέματος προκειμένου να διευκρινιστούν όσα θέματα ήταν αναγκαίο να διευκρινιστού.

 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας υποστήριξε πως οι όροι που είχαν τεθεί στο σχέδιο της διακήρυξης για την μελέτη ήταν σύμφωνοι με την νομοθεσία και αναγκαία για να διασφαλιστεί πως θα εκτελεστεί το έργο. Όμως το Τεχνικό Συμβούλιο είχε άλλη άποψη και γι’ αυτό ομόφωνα γνωμοδότησε πως «Απορρίπτει την διαμόρφωση απαιτήσεων οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας καθώς και  τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας για τη δημοπράτηση της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη Αναδσαμού Ατσικής».

 

Η μελέτη του αναδασμού της Ατσικής είναι έργο 1,25 εκατ. ευρώ.

 

Ερωτηματικά ωστόσο δημιουργεί πως την ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση στήριξαν δύο υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

«Δεν θα μειωθεί το ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης»

Προβληματισμένος ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας μετά τις αποφάσεις στους συλλόγους Θεσσαλονίκης και σύντομα της Αθήνας για μείωση του ωραρίου. Κάθετα αντίθετος ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτεταμένη προσβολή από δάκο στο Μεγαλοχώρι

Ελαιοπαραγωγός δηλώνει πως η καρπόπτωση στους ορεινούς ελαιώνες της περιοχής του Μεγαλοχωρίου της Λέσβου έχει φθάσει στο 40%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μελέτη για την κρουαζιέρα στη Λέσβο...αλλά «ξέχασαν» τον ντόκο

37.500 ευρώ δίνει η Περιφέρεια για ακόμα μια...μελέτη,χωρίς καμία πρόβλεψη για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επίδομα ανεργίας σε όλους τους εργαζομένους στον τουρισμό

Ερώτηση για τους εποχικά εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Επαγγελματική κατάρτιση για νέους στη Δυτική Λέσβο

Αιτήσεις έως 31 Οκτωβρίου για νέους με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις 18 έως 29 ετών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έρχονται μεγάλες περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις

Κανένα μέτρο προστασία και στήριξης των παραδοσιακών ελαιώνων και της νησιωτικής αγροτικής παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξερολιθιά και φύτευση στο «ηφαιστειακό» βιωματικό εργαστήρι

Ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις στον αμπελών από την ΚοινΣΕΠ της Ανεμώτιας
ΕΡΓΑΣΙΑ

Κάλεσμα εγγραφής νέων μελών

Από το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτιστικών - Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανακοινώθηκε η μοριοδότηση του προγράμματος απασχόλησης ατόμων ειδικών κατηγοριών

Ως τις 13 Οκτωβρίου οι υποβολή ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έγινε προϊόν γεωγραφικής ένδειξης το «αρνάκι Λήμνου»

Θετική εξέλιξη για την κτηνοτροφία της Λήμνου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Όταν έχεις να σκεφτείς τα πάντα εκτός από τις τιμές, τότε ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε ένα κατάστημα Lidl! Ανακάλυψε απαραίτητα προϊόντα σε χαμηλές τιμές και πάντα υψηλή ποιότητα!