× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από τον Μανταμάδο έως το Μόλυβο για βουτιές, εξερεύνηση, διάβασμα, μεζέδες και ύπνο

Βουνό… γιαλό πηγαίνουμε κι όλο ομορφιές γευόμαστε

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/8/2022

Από τον Μανταμάδο έως το Μόλυβο για βουτιές, εξερεύνηση, διάβασμα, μεζέδες και ύπνο

Μια ασυνήθιστη διαδρομή με πολλές ομορφιές είναι από τον Μανταμάδο προς τον Μόλυβο. Είναι καλοκαίρι, καθημερινή ή Κυριακή, ο ήλιος μάς φωνάζει να γνωρίσουμε καλύτερα τη Λέσβο, μόνες μας, μόνοι μας ή με παρέα, με ένα μαγιό, μια πετσέτα, μια αλλαξιά ρούχα, αντιηλιακό και φύγαμε με το αμάξι. Μην ξεχνάτε να ακούτε στο Νησί στους 99 στα fm!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σίγουρα πηγαίνοντας για Μανταμάδο, θα έχετε στο μυαλό σας τον Ταξιάρχη για προσκύνημα και τους λουκουμάδες στη δροσιά με καφέ και πορτοκαλάδα. Αυτή τη φορά θα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το γευστικό και δροσιστικό ρυζόγαλο Αδαλή, φρέσκο και ντόπιο. Όμως να κάνουμε πρώτα μία στάση για βουτιά; Πριν από τον Μανταμάδο λοιπόν, στρίψτε δεξιά προς Άγιο Στέφανο, αφήστε το αμάξι στο parking και περπατήστε στον Yalo-Yalo, στον Ασπροπόταμο, ξαποστάστε, βουτήξτε και φύγαμε για Ταξιάρχη. Αλλά μια που θα περάσουμε και από το χωριό, μπαίνοντας δείτε στα αριστερά σας τις εγκαταστάσεις Mystakelli. Έχουν κάνει πολύ σημαντική δουλειά για τα ντόπια τυροκομικά προϊόντα και ετοιμάζουν και ξεναγήσεις στον χώρο τους.

Πριν από το ρυζόγαλο, σταματήστε στο χωριό για μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο Madamάδι. Σίγουρα στο Yalo Yalo θα προσέξατε ότι το ευφάνταστο βιβλιοπωλείο έχει στήσει μια δανειστική βιβλιοθήκη για να χαλαρώσετε. Το κάνει κάθε καλοκαίρι, αφιλοκερδώς! Ευκαιρία να περάσετε και από τον χώρο του Madamάδι, να προμηθευτείτε βιβλία, σπάνιες εκδόσεις της Λέσβου, «Πλατεία» σαν αυτή που κρατάτε από τα προηγούμενα τεύχη, και ζεστή υποδοχή. Εκεί κοντά, αναζητήστε και την Apis Fabrica. Το «εργοστάσιο» της μέλισσας έχει δημιουργήσει για εμάς, αγνά φυτικά καλλυντικά για την καλύτερη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών μας. Θα προσέξατε τις προσεγμένες στάσεις και άλλες καλαίσθητες παρεμβάσεις. Ο Φυσιολατρικός Σύλλογος «Ηλιαχτίδα» με τις δραστήριες εθελόντριές του δεν χάνει ευκαιρία να αναδείξει το χωριό, να το ομορφύνει και να κάνει δράσεις για μικρούς και μεγάλους: από βόλτες, μπάνια, ποδηλατάδες, μέχρι εξορμήσεις και σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι μία έκδοση για την τοπική γαστρονομία.
Εντάξει, δικαιούμαστε το ρυζόγαλο που λέγαμε στην αυλή του Ταξιάρχη, και μερικές σέλφι για το προσκύνημα που συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστούς κάθε χρόνο. Νεράκι οπωσδήποτε και μπαίνουμε στο αμάξι.

Ο τελικός προορισμός είναι ο Μόλυβος, θυμάστε; Η συνήθης διαδρομή από εδώ είναι να συνεχίσουμε προς Συκαμνιά, στη συνέχεια στη Σκάλα Συκαμνιάς και περιφερειακά από Εφταλού να φτάσουμε Μόλυβο. Και είναι όμορφη διαδρομή, είναι ευκαιρία να πείτε σε στην παρέα σας ή στο insta σας ότι γράφουμε τη Συκαμνιά με «ν» γιατί προέρχεται από τη Συκαμινέα, ότι το χωριό ψηλά είναι υπέροχο με δροσερές σκιές και η Σκάλα του όμορφη και γραφική: ότι εκεί είναι η Παναγιά Γοργόνα που εμπνεύστηκε ο Μυριβήλης και τώρα γίνεται ψηφιδωτό, ότι είναι ευκαιρία να κάτσετε για κρέπα και γλυκό στο Traverso, να δώσετε χαιρετίσματα στην Αμαλία και για όσους πείνασαν, να πάτε στου Πάρη προς την Εφταλού για ωραίους γεμιστούς κολοκυθοανθούς- ναι εδώ τα λέμε κολοκυθολούλουδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα κάνουμε όμως άλλη διαδρομή σήμερα. Από τον Ταξιάρχη δεν θα στρίψουμε δεξιά, αλλά θα συνεχίσουμε ευθεία προς το Υψηλομέτωπο. Θα περάσουμε την Κάπη και την Πελόπη, την οποία οι ντόπιοι λένε «Γέλια» (σ.σ. αλήθεια!) και ωραία καφενεδάκια με ίσκιο για ένα διάλειμμα. Συνεχίζοντας η θέα θα μάς αποζημιώσει. Ναι είναι το σημείο που προχωρώντας θα δείτε βουνά, πεδιάδες και θάλασσα, τις αλυκές της Καλλονής! Ένα καλοκαίρι γεμάτο φως μπρος στα μάτια σας.

Μπορείτε να μπείτε στη Στύψη, αλλά καθώς προχωράτε θα δείτε από μακριά την Πέτρα, αφού περάσετε το Πετρί και στη συνέχεια μπορεί να πετύχετε και καμιά απιδιά (σ.σ. αχλαδιά) στον δρόμο, ευκαιρία για φρουτάκι και φωτογραφίες. Έπειτα από τόσο δρόμο, άλλη μία βουτιά τουλάχιστον, και μακροβούτι δηλαδή, στην Πέτρα προς τον Μόλυβο, όπου έχουν δημιουργήσει καλαίσθητες εγκαταστάσεις δίπλα στο λιμανάκι είναι ευκαιρία. Μπορεί να πετύχετε και το τρενάκι που πηγαίνει βόλτες τους τουρίστες. Ντουσάκι να φύγουν τα αλάτια, να φύγουμε κι εμείς, ώρα μας είναι.

Πάμε στον Μόλυβο λοιπόν και πριν φτάσουμε, το Κάστρο μαρτυρά την ύπαρξή του. Και πιο πριν οι «Γατελούζοι» ένα παλιό ξακουστό κλαμπ. Θα προσέξετε ότι ορθώνονται πετρόχτιστες βίλες, είναι καινούριες, διαθέτουν κάποιες από αυτές και ιδιωτικές πισίνες με θέα το γαλάζιο. Είστε στον Μόλυβο και το καταλαβαίνετε από την πινακίδα «Μήθυμνα» γαρ η αρχαία πόλη. Αφήστε το αμάξι σε κάποιο από τα πάρκινγκ, έχει υπέροχα σοκάκια να χαθείτε, να ξεχαστείτε, να κάτσετε στα σκαλάκια. Αν πεινάσετε, θα βρείτε καλό φαγητό σε πολλά σημεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα αν ανεβείτε με τα πόδια προς τον Πλάτανο, είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε τα πιάτα του Tropicana, το οποίο βραβεύτηκε για την κουζίνα του. Αν είστε προς το λιμανάκι και κατηφορίσετε, πάλι θα βρείτε νόστιμους ψαρομεζέδες, αλλά και παγωτά.

Μη σταματάτε τη βόλτα και μόλις πέσει ο ήλιος, ανηφορίστε στην αγορά του Μολύβου για αναμνηστικά είδη και κατηφορίστε ξανά, αυτή τη φορά για ένα δροσερό κοκτέιλ στο Conga’s. Το βράδυ στον Μόλυβο κρατά πολύ γι’ αυτό αν δεν σκοπεύετε να γυρίσετε, μπορείτε να βρείτε ωραίο, καθαρό κατάλυμα με ντόπιο πρωινό στην Ακτή, pet friendly, ιδιωτικό και οικογενειακό ή αν θέλετε κάτι πιο… γκράντε, στο Aphrodite Beach Hotel, με πισίνες, θέα και φοίνικες!
Φύγαμε λοιπόν;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγγλοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι τουρίστες στη Λέσβο

Δείτε τι δήλωσαν για το νησί κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης "Οδυσσέας Ελύτης"
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη για το 2024

Δήλωση στην κάμερα του «Ν» του προέδρου της Ναυτιλιακών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέο καταμαράν στη γραμμή Μυτιλήνη‑Αϊβαλί

Με μεταφορική ικανότητα 449 ατόμων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κουίζ: Πού είναι το ΑΤΜ της «Εθνικής» στον Μόλυβο;

Ερώτημα για… δυνατούς λύτες, εν όψει της έναρξης της θερινής σεζόν
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτα σημάδια ανάκαμψης για το ελαιόλαδο

Δείτε εδώ πως διαμορφώθηκαν οι τιμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

18 θέσεις εποχικού προσωπικού στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι τη Δευτέρα 22 Απριλίου η προθεσμία των αιτήσεων-Αναλυτικά οι ειδικότητες που ζητούνται