× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από τον Αννα στον Καϊάφα οι νέοι αγρότες του βορείου Αιγαίου

Εντός του Αυγούστου αναμένεται η έγκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξη στο πρόγραμμα των υποψηφίων του βορείου Αιγαίου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/8/2022

Από τον Αννα στον Καϊάφα οι νέοι αγρότες του βορείου Αιγαίου

Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου έφυγε από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου ο φάκελος των νέων αγροτών για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το υπουργείο έχει την ευθύνη να εγκρίνει τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν από τις τοπικές υπηρεσίες και να «ανάψει το πράσινο φώς», ώστε να προχωρήσει η πληρωμή των δικαιούχων. Παράλληλα όσοι απορρίφθηκαν ή κρίθηκαν επιλαχόντες θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν ενστάσεις προκειμένου να επανεξεταστούν οι αιτήσεις τους. Το πότε θα βγει λευκός καπνός από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι άγνωστο, καθώς ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών για την πλειοψηφία των υπαλλήλων του υπουργείου αλλά και των στελεχών της πολιτικής του ηγεσίας.


Κύκλοι προσκείμενοι στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, αναφέρουν πως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οφείλεται στις οδηγίες που έδωσε το ίδιο το υπουργείο. Συγκεκριμένα ζητούσε να προηγηθεί η διαδικασία για την πληρωμή της δεύτερης δόσης των νέων αγροτών της προηγούμενης προκήρυξης και το κλείσιμο σχεδίων βελτίωσης που εκκρεμούσαν. Έστω και έτσι, το βόρειο Αιγαίο, είναι μια από τις τελευταίες περιφέρειες στην χώρα που ολοκληρώνει τους ελέγχους για τους νέους αγρότες που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στα τέλη του 2021.


Σε οκτώ περιφέρειες της χώρας έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου, έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα και έχει ξεκινήσει η πληρωμή των προκαταβολών στους δικαιούχους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πιστωθούν 74 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 2.800 δικαιούχων από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.


Στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου τα αποτελέσματα έχουν οριστικοποιηθεί, ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει πρόσθετους πόρους για να ενταχθούν όλοι οι υποψήφιοι νέοι αγρότες της Πελοποννήσου που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Ανάλογο αίτημα θα πρέπει να κατατεθεί και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τέτοια παρέμβαση από την Περιφερειακή Αρχή.

Επίσης καθυστερεί η πληρωμή της προκαταβολής στους νέους αγρότες του Βορείου Αιγαίου.Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ολοκλήρωση του ελέγχου, όλων των αιτήσεων, σε όλη την χώρα, θα δείξει πως υπάρχει πλεόνασμα πόρων σε ορισμένες περιφέρειες και έλλειμμα σε άλλες. Έτσι θα γίνει ένας δεύτερος γύρος ανακατανομής των διαθέσιμων πόρων προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι επιλαχόντες. Το βόρειο Αιγαίο ήταν από τις λίγες Περιφέρειες της χώρας στις οποίες οι πόροι που διατέθηκαν για τους νέους αγρότες δεν κάλυπταν το σύνολο των αιτημάτων. Είναι εντυπωσιακό πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός του προγράμματος, που έγινε αποδεκτός με επαίνους από την Περιφέρεια, αφήνει εκτός χρηματοδοτήσεων τους νέους αγρότες των μικρών νησιών. Κατά την παρουσίαση του σχεδίου της νέας ΚΑΠ, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μουτζούρης, είχε μιλήσει με ιδιαίτερα εγκωμιαστικό τρόπο για τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό. Παρότι από τότε ήταν γνωστό πως τα κονδύλια που θα δίνονταν για τους νέους αγρότες του βορείου Αιγαίου ήταν ανεπαρκή.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου η τελευταία διαβροχή

Για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς περιόδου 2022
ΑΓΟΡΑ

«Δεν θα μειωθεί το ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης»

Προβληματισμένος ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας μετά τις αποφάσεις στους συλλόγους Θεσσαλονίκης και σύντομα της Αθήνας για μείωση του ωραρίου. Κάθετα αντίθετος ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτεταμένη προσβολή από δάκο στο Μεγαλοχώρι

Ελαιοπαραγωγός δηλώνει πως η καρπόπτωση στους ορεινούς ελαιώνες της περιοχής του Μεγαλοχωρίου της Λέσβου έχει φθάσει στο 40%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μελέτη για την κρουαζιέρα στη Λέσβο...αλλά «ξέχασαν» τον ντόκο

37.500 ευρώ δίνει η Περιφέρεια για ακόμα μια...μελέτη,χωρίς καμία πρόβλεψη για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επίδομα ανεργίας σε όλους τους εργαζομένους στον τουρισμό

Ερώτηση για τους εποχικά εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Επαγγελματική κατάρτιση για νέους στη Δυτική Λέσβο

Αιτήσεις έως 31 Οκτωβρίου για νέους με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις 18 έως 29 ετών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έρχονται μεγάλες περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις

Κανένα μέτρο προστασία και στήριξης των παραδοσιακών ελαιώνων και της νησιωτικής αγροτικής παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξερολιθιά και φύτευση στο «ηφαιστειακό» βιωματικό εργαστήρι

Ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις στον αμπελών από την ΚοινΣΕΠ της Ανεμώτιας
ΕΡΓΑΣΙΑ

Κάλεσμα εγγραφής νέων μελών

Από το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτιστικών - Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανακοινώθηκε η μοριοδότηση του προγράμματος απασχόλησης ατόμων ειδικών κατηγοριών

Ως τις 13 Οκτωβρίου οι υποβολή ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έγινε προϊόν γεωγραφικής ένδειξης το «αρνάκι Λήμνου»

Θετική εξέλιξη για την κτηνοτροφία της Λήμνου