× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

77 χρόνια πριν... 77 χρόνια μετά

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 6/8/2022

77 χρόνια πριν... 77 χρόνια μετά

77 χρόνια πριν...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

30 Απριλίου 1945, ώρα 21.50. Ο επιλοχίας Γιεγκόροφ και ο λοχίας Καντάνια του σοβιετικού στρατού στήνουν την κόκκινη σημαία, τη Σημαία της Νίκης, στον κεντρικό τρούλο του Ράϊσταχ. Μια βδομάδα αργότερα, στις 7 και 9 του Μάη, η Γερμανία συνθηκολογεί με τους δυτικούς συμμάχους και με τη Σοβιετική Ένωση. Μάη του '45 επίσης συμμαχικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Οκινάουα, το τελευταίο νησί πριν τα νησιά της Ιαπωνίας. Ο πόλεμος, ουσιαστικά, έχει τελειώσει.

Κι' όμως, τρείς μήνες αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ρίχνουν στη Ιαπωνία δυο ατομικές βόμβες. Μια στη Χιροσίμα και μια στο Ναγκασάκι.
Αποτέλεσμα: Δυο πόλεις - όχι στρατιωτικοί στόχοι - συντρίμια, 180.000 άνθρωποι νεκροί ακαριαία και κάποιες άλλες εκατοντάδες χιλιάδες , σε βάθος χρόνου, νεκροί, μόνιμα ανάπηροι, μόνιμα άρρωστοι. Ακριβή αριθμό κανείς δεν ξέρει.
Όλοι τους άμαχοι. Μικρά παιδιά που έπαιζαν η πήγαιναν σχολείο, νοικοκυρές που ήταν στα σπίτια τους, άνδρες και γυναίκες που ήταν, η πήγαιναν στις δουλειές τους Άνθρωποι δηλαδή, που είχαν την ατυχία , εν μέσω πολέμου, να ασχολούνται με ειρηνικά έργα.Θύματα ήταν ακόμα και αγέννητα μωρά, η και μωρά που δεν είχαν καν συλληφθεί, να βασανίζονται μετά από την ραδιενέργεια για όλη τους τη ζωή.

Γιατί; Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: Ο άμαχος πληθυσμός. Όμως γιατί;
Και τι ειρωνεία! Σήμερα, αν σε κάποιο βομβαρδισμό σκοτωθούν άμαχοι σε νοσοκομεία, εκκλησιές, σχολεία, καταφύγια, πέσουν βόμβες σε νεκροταφεία - Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ουκρανία κλπ - οι δράστες μιλούν, τάχα μου, για παράπλευρες απώλειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ο στόχος ήταν οι άμαχοι και παράπλευρες ήταν οι στρατιωτικοί και οι , τυχόν, υπάρχουσες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Για το έγκλημα, αυτός που έδωσε την εντολή για τον βομβαρδισμό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χ Τρούμαν, επικαλέστηκε την επίθεση των Γιαπωνέζων στο Περλ Χάρμπορ, το ότι ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Φρ. Ρούσβελτ ήθελε την παράδοση της Ιαπωνίας άνευ όρων, και την ... θεϊκή βούληση!
Με τον βομβαρδισμό στις Χιροσίμα- Ναγκασάκι δεν τελείωσε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Αυτός είχε ήδη τελειώσει.

Ο βομβαρδισμός αυτός είχε άλλους '' παραλήπτες ''. Ήταν μια επίδειξη ισχύος απέναντι στη Σοβιετική Ένωση που είχε αποκτήσει αυξημένο κύρος στους λαούς για την τεράστια συμβολή της στη συντριβή του ναζισμού και αποτελούσε στήριγμα του ανερχόμενου επαναστατικού κινήματος.Ο βομβαρδισμός αυτός ήταν ήταν η απαρχή του ψυχρού πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

77 χρόνια μετά...
Στις δεκαετίες που πέρασαν ο ιμπεριαλισμός δεν έπαψε ποτέ να δολοφονεί τους λαούς με όπλα μαζικής καταστροφής.
Βιετνάμ, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν είναι μερικές από τις χώρες που είχαν το ''προνόμιο'' να δεχτούν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, θανατηφόρα χημικά και βιολογικά όπλα που εξαπολύθηκαν ενάντια στους λαούς τους και προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον

Και τώρα, στις μέρες μας, το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο στις Βρυξέλες τον Ιούνη του 2021 υιοθέτησε την απόφαση του πρώτου πυρηνικού πλήγματος ως στοιχείο της Στρατηγικής ΝΑΤΟ 2030, και μάλιστα τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Ουκρανία, με τη Ρωσία να έχει ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο και να απειλεί με αντίποινα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) στις αρχές του 2022 τα εννέα κράτη με πυρηνικό οπλοστάσιο - Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα, διέθεταν 12705 πυρηνικές κεφαλές εκ των οποίων η Ρωσία 5997 και η ΗΠΑ 5428.

Μπροστά σ' αυτές τις νέες πυρηνικές απειλές , ορθώνεται η πάλη των λαών. Με τον αγώνα ενάντια στους σημερινούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτούς, τιμάμε με τον καλύτερο τρόπο τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.Δυνάμωνουμε την πάλη ενάντια στα πυρηνικά όπλα, παλεύουμε για την κατάργηση τους, για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και την παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής.

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ,παράρτημα Λέσβου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου