× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέο μάθημα ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Με πρωτοβουλία του Καθηγητή Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών Πάνου Γρηγορίου και της Υποψήφιας Διδάκτορα Μάρως Καραμανώλη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/8/2022

Νέο μάθημα ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Επεκτείνεται και αγκαλιάζει πλέον μία ακόμη σημαντική θεματική ενότητα το πρόγραμμα Jean Monnet το οποίο υλοποιείται σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης μεταξύ αυτών και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέσα από το Τμήμα Κοινωνιολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τo πρόγραμμα αυτό, ως στόχο έχει την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Ιδέας και πραγματοποιείται είτε μέσα από έδρες Πανεπιστημίων είτε μέσα από μαθήματα.

Υπεύθυνος για την έδρα του Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ο γνωστός Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Τμήμα Κοινωνιολογίας Πάνος Γρηγορίου ο οποίος εξηγώντας στο «Ν» τη σημασία του προγράμματος αυτού σημείωσε μεταξύ άλλων ότι υλοποιείται στο Πανεπιστημιακό μας Ίδρυμα μέσα από 4 μαθήματα, το τέταρτο μάλιστα προστέθηκε μόλις χθες στον κύκλο σπουδών και σχετίζεται με τη Δημοσιονομική Ένωση στην Ευρώπη. «Είναι πολύ σημαντικό, σημείωσε ο Πάνος Γρηγορίου να αναδείξουμε τη σημασία, τις κοινωνικές, οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις της ένωσης αυτής σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη όπως αυτή που διανύουμε». Όπως τόνισε ο κ. Γρηγορίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Πέμπτη το μάθημα αυτό και στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε σημαντικά η υποψήφια διδάκτορας Μάρω Καραμανώλη που εμπνεύστηκε και συνέταξε το σχέδιο.

«Πληροφορήθηκα  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ακόμη ένα σχέδιο ευρωπαϊκού μαθήματος μας περί δημοσιονομική ένωση στην Ευρώπη εγκρίθηκε. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου περιλαμβάνει πλέον 4 Ευρωπαϊκά μαθήματα και 2 ευρωπαϊκά θερινά σχολεία. Πολλά συγχαρητήρια στη συνεργάτιδα μου, υποψήφια διδάκτορα Μάρω Καραμανώλη, που εμπνεύστηκε και συνέταξε το σχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είμαι υπερήφανος για όλους τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδες του Εργαστηρίου Κοινωνικών και Πολιτικών Θεσμών, που ο καθένας και η καθεμία προσηλωμένος/η στην ευρωπαϊκή υπόθεση συμβάλλουν στη σύνδεση της με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Είμαι υπερήφανος που όλοι αυτοί οι νέοι επιστήμονες αποζημιώνονται αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι εθνικούς προϋπολογισμούς».

Εντύπωση προκαλεί η ανάρτηση του Πάνου Γρηγορίου για το θέμα αυτό στο facebook. Ο Καθηγητής αφού ευχαριστεί τους συνεργάτες του που συμβάλλουν σε όλη αυτή την προσπάθεια αφήνει αιχμές για αδιαφορία πρόσφατων διοικήσεων του Πανεπιστημίου οι οποίες αναφέρει χαρακτηριστικά κάποια στιγμή θα έπρεπε να ευχαριστήσουν για το γεγονός ότι νέοι επιστήμονες από μηδενική βάση προσφέρουν ευρωπαϊκές σπουδές στο χώρο του. 

«Ελπίζω το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να εκφράσει σε κάποια στιγμή ευχαριστίες σε αυτή την ομάδα και σε αυτούς τους νέους επιστήμονες που δημιούργησαν από μηδενική βάση ευρωπαϊκές σπουδές στον χώρο του. Έχουμε να ακούσουμε κάτι από την εποχή των πρυτανειών Κάτσικα και Τρούμπη. Και κυρίως εύχομαι να καταλάβει το Πανεπιστήμιο μας τη διεπιστημονική δυναμική των ευρωπαϊκών σπουδών. Ας δημιουργήσουμε επιτέλους το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο που ξεκινήσαμε με τον Ανδρέα Τρούμπη κάποτε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος Γεραγώτης καλλιεργούσε χασίς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα ανοιχτά του Μανταμάδου

Επιχείρηση διάσωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης