× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκτός υπηρεσίας τα βράδια, οι εποχικοί πυροσβέστες της Λέσβου

Λόγω της μεγάλης φωτιάς στη Δυτική Λέσβο εξαντλήθηκε το όριο των νυχτερινών ωρών στους εποχικούς πυροσβέστες. Σε δύσκολη θέση οι μόνιμοι και οι πενταετούς θητείας που εργάζονται στα όρια της εξάντλησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/8/2022

Εκτός υπηρεσίας τα βράδια, οι εποχικοί πυροσβέστες της Λέσβου

Εξαντλήθηκε μετά τη μεγάλη φωτιά της Βρίσας και των Βατερών, το όριο των νυχτερινών ωρών που επιτρέπεται να εργάζονται οι εποχικοί πυροσβέστες στη Λέσβο και πλέον οι βραδινές βάρδιες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Κλιμακίων πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τους μόνιμους πυροσβέστες και τους πυροσβέστες πενταετούς θητείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να γίνει λίγο πιο κατανοητό το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι εποχικοί πυροσβέστες έχουν συγκεκριμένο αριθμό ωρών που μπορούν να εργαστούν το βράδυ είτε σε μια πυρκαγιά είτε σε περιπολίες κατά την περίοδο επιφυλακής. Οι 7,5 νύχτες που δόθηκαν για φέτος στους εποχικούς της χώρας μας, εξαντλήθηκαν ήδη από τα μισά της αντιπυρικής περιόδου για το νησί της Λέσβου λόγω του έκτακτου γεγονότος που προέκυψε στη μεγάλη φωτιά της Δυτικής Λέσβου, όπου επιστρατεύτηκαν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής του νησιού μας.

Το πρόβλημα στην ουσία έχει ανακύψει τις τελευταίες πέντε ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν» ήδη η διοίκηση της Πυροσβεστικής Λέσβου έχει υποβάλει αίτημα για αύξηση των νυχτερινών ωρών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν.

Το  ζήτημα, που έχει δημιουργηθεί επιβεβαίωσε   ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος ο οποίος σημείωσε πως η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά δυσμενής για το μόνιμο προσωπικό, οι αντοχές του οποίου έχουν εξαντληθεί, αφού εργάζεται συνεχώς και τα ρεπό που δικαιούται, εφόσον δεν υπάρχει σήμερα προσωπικό, θα τα πάρει κάποια στιγμή στο μέλλον οπότε υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν αυτή τη στιγμή που είμαστε σε αυξημένη επιφυλακή λόγω των ανέμων έχουμε κάποιο περιστατικό φωτιάς, οι εποχικοί συνάδελφοι, εφόσον έχουν εξαντλήσει τις νόμιμες βραδινές ώρες υπηρεσίας τους δεν θα μπορέσουν να εργαστούν. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι μόνιμοι και οι πενταετούς θητείας, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει προκύψει  ο πρόεδρος των Εποχικών Πυροσβεστών Παναγιώτης Δεμερτζής, επιβεβαίωσε  ότι πράγματι τελείωσαν οι ώρες της βραδινής υπηρεσίας σημείωσε ωστόσο ότι ανάλογο θέμα υπάρχει για όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας. «Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι σύντομα θα δοθούν επιπλέον ώρες από τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε η Υπηρεσία της Μυτιλήνης. Ελπίζουμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό, διότι έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο Αύγουστο ο οποίο έχει υψηλές θερμοκρασίες ισχυρούς ανέμους και μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για το ξέσπασμα πυρκαγιάς. Καθημερινά έχουμε περιστατικά σε διάφορες περιοχές του νησιού ακόμη και στην πόλη της Μυτιλήνης».

Από εκεί και πέρα ο Παναγιώτης Δεμερτζής αναφέρθηκε σε ένα ακόμη σοβαρό θέμα που υπάρχει και σχετίζεται με τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας των εποχικών πυροσβεστών. Όπως είπε δυστυχώς δεν έχουν πάρει όλοι οι συνάδελφοί του τον απαραίτητο εξοπλισμό γεγονός που σημαίνει ότι είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους την ώρα της υπηρεσίας τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων της Βρίσας

Ανοιχτή επιστολή – έκκληση προς τον βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από ένα αγανακτισμένο κάτοικο του χωριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λιμενάρχης Μυτιλήνης ο Δημήτρης Μάγειρας

Τοποθετήθηκε με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγγλοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι τουρίστες στη Λέσβο

Δείτε τι δήλωσαν για το νησί κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης "Οδυσσέας Ελύτης"
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στην Καλλονή

Μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη για το 2024

Δήλωση στην κάμερα του «Ν» του προέδρου της Ναυτιλιακών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκου
ΧΩΡΙΑ

Προς αντικατάσταση των φωτιστικών στα Πηγαδάκια

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης το έργο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμμαθητές τους από την Αττική φιλοξένησε το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Το σχολείο έχει συνδημιουργήσει φυσικούς κόμβους ευφυούς διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Mε τους οδηγούς ταξί συναντήθηκε ο Χριστόφας

Στο επίκεντρο οι πεζοδρομήσεις της Μυτιλήνης και η εξέλιξη των έργων