× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οδηγίες για την διαχείριση των καμένων ελαιώνων

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί πως πρέπει να αντιμετωπίσουν την δύσκολη κατάσταση οι ελαιοπαραγωγοί

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/8/2022

Οδηγίες για την διαχείριση των καμένων ελαιώνων

Η ελιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό δέντρο και έχει την ικανότητα να αναβλαστήσει μετά από μια πυρκαγιά που θα της προκαλέσει μεγάλες ζημιές, αυτό δήλωσε στο «Ν» ο γεωπόνος και ελαιοπαραγωγός Θοδωρής Αγγελέλλης.
 

Παράλληλα ο γεωπόνος τονίζει πως: «Η πρώτη εικόνα που δίνουν οι καμένοι ελαιώνες είναι αποκαρδιωτική, όμως η ελιά είναι ένα προσαρμοστικό και δυνατό δέντρο που τις περισσότερες φορές έχει την δυνατότητα να αναβλαστήσει και να ξεπεράσει το σοκ της πυρκαγιάς. Τον Σεπτέμβριο, την πρώτη βλαστική περίοδο, στα καμένα λιόδεντρα θα δούμε κάποιες μικρές αναβλαστήσεις. Την άνοιξη του 2023 θα έχουν περισσότερο έντονη αναβλάστηση.

Τα καμένα κλαδιά και οι κορμοί θα πρέπει να αφαιρεθούν από το φθινόπωρο και μετά. Όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν την δυνατότητα να ποτίσουν τα λιόδεντρα τους καλό είναι να το κάνουν, είναι μια φροντίδα που την έχουν ανάγκη τα δέντρα και θα τα βοηθήσει σημαντικά.

Ωστόσο τα δέντρα μπορούν να ζήσουν και χωρίς πότισμα. Διότι έχουν χάσει όλο το φύλλωμα τους και δεν χάνουν υγρασία. Συνεπώς η ρίζα που έχει μείνει μπορεί να δώσει μια έντονη αναβλάστηση».

 

 Για τα ελαιόδεντρα που δεν έχουν καεί ολοσχερώς ο γεωπόνος σημείωσε: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι καλλιεργητές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι υπομονή, μέχρι να φανεί ποιά τμήματα των δέντρων έχουν καταστραφεί. Σε αυτά τα δέντρα ίσως η αναβλάστηση να εμφανιστεί το φθινόπωρο με περισσότερη ένταση. Τότε οι καλλιεργητές μπορούν να προχωρήσουν στην αφαίρεση των κατεστραμμένων τμημάτων των δέντρων».

 

Στις περιπτώσεις των δέντρων που κάηκε ο κορμός κι η φωτιά έφθασε μέχρι την ρίζα και πάλι ο κ. Αγγελέλλης εκτιμά πως είναι πιθανή η αναβλάστηση. Όμως επειδή πολλά από αυτά τα δέντρα ήταν αγριελιές που εμβολιάστηκαν για να να γίνουν ελιές θα πρέπει εκ νέου εμβολιασμός των νέων βλαστών. Σε κάθε περίπτωση οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνουν όπου είναι αναγκαίο και εφόσον συμφέρει στον παραγωγό.

 

«Τα δέντρα που δεν θα δώσουν νέα βλάστηση θα πρέπει να εκριζωθούν και στην θέση του να μπουν νέα δέντρα. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει με σχεδιασμό, με μέθοδο και ορθολογιστικές προσεγγίσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί πρέπει να συνεκτιμήσουν το κόστος αυτής της διαδικασίας και το κατά πόσο τους συμφέρει να προχωρήσουν σε επαναφυτεύσεις. Τέλος κρίσιμο ζήτημα για να προχωρήσουν οι παραγωγοί σε όλα τα παραπάνω είναι να έχουν στην διάθεση τους νερό για πότισμα των δέντρων.

 

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί καλό είναι συνεργαστούν με τους γεωτεχνικούς τους για να αποφασίσουν πως θα λειτουργήσουν σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και δεν πρέπει να λειτουργήσουν με ένα οριζόντιο τρόπο.

 

 

Προστασία του εδάφους

 

 

Σε ότι αφορά την προστασία του εδάφους ο κ. Αγγελέλλης τόνισε πως οι διαβρώσεις του εδάφους μετά τις πυρκαγιές είναι πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα. Όμως χάρη στην εργασία των προηγούμενων γενεών οι σημερινοί ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου έχουν βρεθεί με χωράφια που έχουν διαμορφωμένα σέτια (αναβαθμίδες), δηλαδή ήδη τα ελαιοκτήματα είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να μειώνεται η διάβρωση του εδάφους. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφευχθεί το όργωμα.

 

 

Προστασία των ελαιόδεντρων από τον καύσωνα

 

 

Επίσης ο κ. Αγγελέλλης αναφέρθηκε στο πως μπορούν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί τα προβλήματα που δημιουργούν οι καύσωνες στα ελαιόδεντρα. Τόνισε πως η φετινή χρονιά είναι δύσκολη διότι οι βροχοπτώσεις διακόπηκαν πρόωρα την άνοιξη με αποτέλεσμα από τα δέντρα να λείπει νερό. Με συνέπεια τα προβλήματα που δημιουργούν οι υψηλές θερμοκρασίες να είναι πιο έντονα. Καλό είναι οι παραγωγοί που έχουν την δυνατότητα να ποτίζουν ορθολογικά και χωρίς υπερβολές. Από εκεί και πέρα τα σωστά κλαδεμένα δέντρα και εκείνα που συστηματικά λιπαίνονται είναι πιο ανθεκτικά. Τέλος οι διαφυλλικοί ψεκασμοί μπορούν να βοηθήσουν έστω κι αν γίνουν αυτή την περίοδο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ