× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σταθερά ανοδική τροχιά για τις τιμές του ελαιολάδου

Στην περιοχή των 3,80 ευρώ ανά κιλό η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου στην Ελλάδα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/7/2022

Σταθερά ανοδική τροχιά για τις τιμές του ελαιολάδου

Συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι μέσες χονδρικές τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία από το ίδρυμα Olivar. Το τελευταίο ανοδικό κύμα ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Μαϊού και μετά από μικρά σκαμπανεβάσματα σταθεροποιήθηκε στα τέλη του Ιουνίου. Συγκεκριμένα την Τρίτη 26 Ιουλίου η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στην Ισπανία, είχε φθάσει στα 3,73 ευρώ ανά κιλό, η τιμή του παρθένου είχε φθάσει στα 3,57 ευρώ και του βιομηχανικού άσσου στα 3,51 ευρώ. Στις 23 Μαΐου η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία ήταν στα 3,42 ευρώ ανά κιλό, του παρθένου στα 3,26 ευρώ και του βιομηχανικού άσσου στα 3,2 ευρώ ανά κιλό.
 

Πλέον η ανοδική τάση των τιμών δεν περιορίζεται στις τιμές του βιομηχανικού ελαιολάδου, έχει επεκταθεί στις τιμές του παρθένου και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Οι εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, ως αποτέλεσμα των ξηροθερμικών συνθηκών που επικρατούν σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές είναι η κύρια αιτία ενίσχυσης των ανοδικών τάσεων των τιμών.
 
Οι τιμές στην Ελλάδα

Η άνοδος των τιμών στην Ισπανία, άνοιξε τον δρόμο στην αύξηση των τιμών στην Ελλάδα αφού οι Ιταλοί τυποποιητές ελαιολάδου αύξησαν την ζήτηση για Ελληνικό ελαιόλαδο τον τελευταίο μήνα. Δεν είναι τυχαίο πως στα τέλη του Ιουλίου καταγράφονται αγοραπωλησίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με τιμές χονδρικής που φθάνουν στα 3,80 ευρώ ανά κιλό. Την ίδια στιγμή πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα θα δούμε τις χονδρικές τιμές στην Ελλάδα να προσεγγίζουν τα 4,00 ευρώ ανά κιλό. Tο Ιταλικό Ινστιτούτο Ismea δίνει μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα στα 3,57 ευρώ ανά κιλό ( η τιμή αφορά την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου). Η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ismea, αυξήθηκε στα 2,83 ευρώ ανά κιλό.

Τι θα γίνει τον Οκτώβριο


Οι θετικές εξελίξεις στις χονδρικές τιμές του ελαιολάδου αυτή την περίοδο ελάχιστα αφορούν τους ελαιοπαραγωγούς. Οι περισσότεροι έχουν πουλήσει το ελαιόλαδο που παρήγαγαν εδώ και αρκετούς μήνες. Εκείνο που ενδιαφέρει τους ελαιοπαραγωγούς είναι αν οι ανοδικές τάσεις των τιμών θα παραμείνουν και μετά την έναρξη της νέας  περιόδου συγκομιδής, δηλαδή από τα μέσα του Οκτωβρίου και μετά. Ώστε όταν εκείνοι θα πουλήσουν τις πρώτες ποσότητες φρέσκου ελαιολάδου να δουν μια αξιόλογη βελτίωση των εσόδων τους που θα καλύψει τα αυξημένα κόστη παραγωγής της φετινής χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι μέσες χονδρικές τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία από το ίδρυμα Olivar. Το τελευταίο ανοδικό κύμα ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Μαϊού και μετά από μικρά σκαμπανεβάσματα σταθεροποιήθηκε στα τέλη του Ιουνίου. Συγκεκριμένα την Τρίτη 26 Ιουλίου η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδουστην Ισπανίαείχε φθάσει στα 3,73 ευρώ ανά κιλό, η τιμή του παρθένου ελαιολάδου είχε φθάσει στα 3,5ευρώ και του βιομηχανικού άσσου στα 3,51 ευρώ. Στις 23 Μαίου η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία ήταν στα 3,42 ευρώ ανά κιλό, του παρθένου στα 3,26 ευρώ και του βιομηχανικού άσσου στα 3,2 ευρώ ανά κιλό.

  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον η ανοδική τάση των τιμών δεν περιορίζεται στις τιμές του βιομηχανικού ελαιολάδου, έχει επεκταθεί στις τιμές του παρθένου και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Οι εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, ως αποτέλεσμα των ξηροθερμικών συνθηκών που επικρατούν σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές είναι η κύρια αιτία  ενίσχυσης των ανοδικών τάσεων των τιμών.

 

Οι τιμές στην Ελλάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  

Η άνοδος των τιμών του ελαιολάδου στην Ισπανία, άνοιξε τον δρόμο στην αύξηση των τιμών στην Ελλάδα αφού οι Ιταλοί τυποποιητές ελαιολάδου αύξηση την ζήτηση για Ελληνικό ελαιόλαδο τον τελευταίο μήνα. Δεν είναι τυχαίο πως στα τέλη του Ιουλίου καταγράφονται αγοραπωλησίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με τιμές χονδρικής που φθάνουν στα 3,80 ευρώ ανά κιλό. Την ίδια στιγμή πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα θα δούμε τις χονδρικές τιμές στην Ελλάδα να προσεγγίζουν τα 4,00 ευρώ ανά κιλό. Tο Ιταλικό Ινστιτούτο Ismea δίνει μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα στα 3,57 ευρώ ανά κιλό ( η τιμή αφορά την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου). Η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ismea, αυξήθηκε στα 2,83 ευρώ ανά κιλό.

  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα γίνει τον Οκτώβριο

  

Οι θετικές εξελίξεις στις χονδρικές τιμές του ελαιολάδου αυτή την περίοδο ελάχιστα αφορούν τους ελαιοπαραγωγούς. Οι περισσότεροι έχουν πουλήσει το ελαιόλαδο που παρήγαγαν εδώ και αρκετούς μήνες. Εκείνο που ενδιαφέρει τους ελαιοπαραγωγούς είναι αν οι ανοδικές τάσεις των τιμών θα παραμείνουν και μετά την έναρξη της νέας  περιόδου συγκομιδής, δηλαδή από τα μέσα του Οκτωβρίου και μετά. Ώστε όταν εκείνοι θα πουλήσουν τις πρώτες ποσότητες φρέσκου ελαιολάδου να δουν μια αξιόλογη βελτίωση των εσόδων τους που θα καλύψει τα αυξημένα κόστη παραγωγής της φετινής χρονιάς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεκίνησε στο Mythical Coast η ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Με προσκεκλημένους επιστήμονες και γιατρούς από όλη την Ελλάδα. Πρόεδρος της Ημερίδας ο Γιώργος Πατούλης τ. περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως θα χρηματοδοτηθούν η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλες δράσεις -Συνέντευξη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργου Πλακωτάρη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη