× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα παράδοξα στη δίκη της Συνεταιριστικής Τράπεζας

6.000 μεριδιούχοι περιμένουν να μάθουν γιατί χάθηκαν 13 εκατομμύρια ευρώ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 26/7/2022

Τα παράδοξα στη δίκη της Συνεταιριστικής Τράπεζας

Παρασκευή 22 Ιουλίου, λίγο μετά το μεσημέρι γίνεται γνωστό πως σε ένα μέλος της σύνθεσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου που δικάζει το «μεγάλο» σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου επιβλήθηκε πειθαρχική κύρωση εξάμηνης αργίας. Το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι η δική που αναμένονταν να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο να διακόπτεται η ως τώρα διαδικασία. Κάτι που σημαίνει πως είτε θα οριστεί νέα δικάσιμος (πιθανότατα για τις αρχές του 2023), είτε η δίκη θα συνεχιστεί μετά την παρέλευση της εξάμηνης αργίας.


Η παραπάνω απόφαση τινάζει στον αέρα την «μεγάλη» δίκη με τους 47 κατηγορουμένους, λίγο πριν την ολοκλήρωση της. Επίσης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στα 6.000 μέλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας που περιμένουν να μάθουν τις αιτίες για την απώλεια των κεφαλαίων που επένδυσαν στην Τράπεζα. 13 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα κεφάλαια που χάθηκαν.

 

Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν πολλά παράδοξα. Συγκεκριμένα στο ξεκίνημα της δίκης αποβλήθηκε από το δικαστήριο η πολιτική αγωγή, με το επιχείρημα πως δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη η συμμετοχή της στο δικαστήριο. Την Συνεταιριστική, που τελεί υπό εκκαθάριση, εκπροσωπεί η εκκαθαρίστρια εταιρεία PQH που αναμφισβήτητα διαθέτει ικανότατους νομικούς.  

Στην υπόθεση αυτή δεν έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Μυτιλήνης και το Επιμελητήριο Λέσβου. Οι τρεις προαναφερόμενοι φορείς είναι μεταξύ των μεριδιούχων που έχασαν σημαντικότατα κεφάλαια με το κλείσιμο της Τράπεζας. Μόνο η αξία των μεριδίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου υπολογίζεται στα 300.000 ευρώ. Οι τρεις αυτοί φορείς με την παρουσία τους στην δίκη θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εκπρόσωποι των μεριδιούχων.

 Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε το 2012 και για να φθάσει η υπόθεση στο ακροατήριο χρειάστηκε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια. Πολλές φορές αναβλήθηκε η έναρξη της δίκης παρότι τα πρώτα αδικήματα που βαρύνουν τους κατηγορουμένους χρονολογούνται το 2004.

Ακόμη εντυπωσιακό είναι πως, κατά την διαδικασία της ανάκρισης, τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος που γνωρίζουν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών δεν ήταν οι κεντρικοί μάρτυρες κατηγορίας.
 
Τέλος παράδοξο είναι πως στην υπόθεση αυτή υπάρχουν 47 κατηγορούμενοι, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος για μια τόσο μικρή τράπεζα. Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται τουλάχιστον πέντε άτομα που μπήκαν στο Δ.Σ. της Συνεταιριστικής με προτροπή του Επιτρόπου της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Βασιλαδιώτη, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στο δικαστήριο. Επίσης μεταξύ των κατηγορουμένων στην δίκη αυτή περιλαμβάνεται ένα υπηρεσιακό στέλεχος της Συνεταιριστικής που σε άλλη δίκη ήταν μάρτυρας κατηγορίας!

 


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος Γεραγώτης καλλιεργούσε χασίς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα ανοιχτά του Μανταμάδου

Επιχείρηση διάσωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης