× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Αμπελος του εθελοντισμού και της προσφοράς, έδωσε μάχη με τις φλόγες

Το Εθελοντικό Σωματείο από το γραφικό Αμπελικό, και προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια τις υπηρεσίες του στη δασοπροστασία, πρωταγωνίστησε στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς σε Βρίσα - Βατερά

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 30/7/2022

Η Αμπελος του εθελοντισμού και της προσφοράς, έδωσε μάχη με τις φλόγες

Κοινωνικές και εθελοντικές δραστηριότητες βασισμένες στην αγάπη για την ύπαιθρο, το περιβάλλον, το δάσος, τον άνθρωπο και την παράδοση, διοργανώνουν εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι του όμορφου Αμπελικού και το Σωματείο Εθελοντισμού «Άμπελος» που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εθελοντές της Αμπέλου με πρώτον τον παπά Στρατή Κακάμπουρα  ο οποίος δεν έβγαλε το ράσο του ούτε λεπτό, ρίχθηκαν στη μάχη της μεγάλης φωτιάς από την πρώτη στιγμή, διαθέτοντας όλα τα οχήματα, και τον εξοπλισμό που έχουν. Για μερόνυχτα ολόκληρα τα παιδιά του Αμπελικού έδιναν μάχη με τις φλόγες σε στενή συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία που είχε το γενικό πρόσταγμα στην οργάνωση του σχεδίου κατάσβεσης. Έδωσαν μάχη σε όλα τα μέτωπα. Στη Ρογκάδα, τα Βατερά, τη Βρίσα, στο Σταυρό, σε απόκρυμνες χαράδρες και δάση εκεί όπου η επικινδυνότητα ήταν πολύ μεγάλη.

Από την Παρασκευή, που πλέον η φωτιά είναι σε ύφεση οι εθελοντές της Αμπέλου, επέστρεψαν στο χωριό τους το Αμπελικό και ετοιμάζουν τη μεγάλη γιορτή του Εθελκοντισμού, τη 16η γιορτή κατά σειρά, με τη βοήθεια και τη στήριξη των κατοίκων της Βρίσας, οι οποίοι τους προέτρεψαν να μην την αναβάλουν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για την εθελοντική δραστηριότητα του Σωματείου ο πρόεδρος της Αμπέλου Δημήτρης Κακάμπουρας και το μέλος της ομάδας Κωνσταντίνος Κουρολής στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», μία μέρα πριν ξεσπάσει η μεγάλη φωτιά και ενώ τότε όλα έμοιαζαν ήρεμα και ανέμελα,  ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι το Σωματείο είναι ενταγμένο στους καταλόγους της Πολιτικής Προστασίας εδώ και πολλά χρόνια ενώ διαθέτει δικά του πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα. Μάλιστα όπως είπαν τα δύο παιδιά το ένα από τα δύο πυροσβεστικά οχήματα αγοράστηκε με δικά τους χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη γιορτή Εθελοντισμού που γίνεται κάθε καλοκαίρι στην περιοχή.

«Αυτή την περίοδο, είχαν πει τα δύο παιδιά και τα λόγια τους ήταν σχεδόν προφητικά, πραγματοποιούμε περιπολίες στο δάσος της περιοχής, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την έναρξη πυρκαγιάς. Είμαστε σε επιφυλακή όλο το εικοσιτετράωρο και οι περιπολίες είναι κυρίως τις απογευματινές ώρες έως τις 9 το βράδυ.

Ψυχή της προσπάθειας και ο άνθρωπος που κρατά ζωντανό το Αμπελικό μέσα από κοινωνικές και εθελοντικές δραστηριότητες είναι ο Ιερέας του χωριού π. Στρατής Κακάμπουρας ο οποίος άλλωστε είναι ιδρυτικό μέλος της Αμπέλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσαν ο Δημήτρης και ο Κωνσταντίνος στη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται σειρά εκδηλώσεων από την Άμπελο με κορωνίδα αυτών τη Γιορτή του Εθελοντισμού.

Φέτος όπως μας είπαν η 16η Γιορτή του Εθελοντισμού, πραγματοποιείται το Σάββατο 30 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στο αθλητικό κέντρο του χωριού. Η είσοδος είναι 12 ευρώ με φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική με την ορχήστρα του Απόστολου Μυρογιάννη. Στη διάρκεια της γιορτής θα κληρωθούν πολλά πλούσια δώρα ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για κοινωφελείς σκοπούς.

Μία ακόμη ιδιαίτερη εκδήλωση που πραγματοποιεί η Άμπελος είναι η γιορτή της ρυτίνης όπου τα μέλη του Σωματείου μαζεύουν τη ρυτίνη από τα πεύκα και φτιάχνουν δικές τους δημιουργίες τις οποίες παρουσιάζουν και προσφέρουν στον κόσμο που συμμετέχει στη γιορτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις, όπως ποδηλατάδες, περιπατητικές διαδρομές, τουρνουά ποδοσφαίρου κλπ.

Περιγράφοντας τη ζωή στο γραφικό Αμπελικό τα δύο παιδιά ο Δημήτρης και ο Κωνσταντίνος, περιέγραψαν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, σημείωσαν όπως ότι οι 60 περίπου μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, είναι δεμένοι σαν οικογένεια και λατρεύουν τον τόπο τους.

Ο Δημήτρης, όπως είπε, αγαπά τη γη και το περιβάλλον και παρά το γεγονός ότι σπούδασε κάτι εντελώς διαφορετικό, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αγροτική παραγωγή μαζί με την οικογένειά του.

Ο Κωνσταντίνος σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη, όμως όπως είπε όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του θα επιστρέψει στο νησί μας και στο χωριό του, το οποίος υπεραγαπά και του λείπει πάρα πολύ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Κακάμπουρας  και ο Κωνσταντίνος Κουρολής σύμφωνα με πληροφορίες ήταν στο μέτωπο της φωτιάς από την πρώτη στιγμή, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη μάχη και έφυγαν από τους τελευταίους, αφού είχαν βεβαιωθεί ότι η φωτιά είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. 

Δείτε τη συνέντευξή των εθελοντών της Αμπέλου στο «Ν» 99 fm την Παρασκευή 22 Ιουλίου, μία μέρα πριν το ξέσπασμα της μεγάλης φωτιάς στη Ρογκάδα

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή