× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου στην Ιταλία

Διαλύθηκε η Βουλή

Δημοσίευση 21/7/2022

Εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου στην Ιταλία

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε πριν λίγο την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, ενώ αποφασίστηκε οι εκλογές να γίνουν στις 25 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ιταλός πρόεδρος εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», μέχρι το τέλος της παρούσας νομοθετικής περιόδου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, να καταπολεμηθεί η πανδημία κορονοϊού και «να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών προς το συμφέρον της Ιταλίας».

Η επόμενη μέρα για την Ιταλία

Το μεγάλο ερώτημα στην φάση αυτή είναι αν ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταρτιστεί και θα εγκριθεί πριν ή μετά την εκλογική αναμέτρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όσο νωρίτερα πάμε να ψηφίσουμε, τόσο καλύτερα, για να σώσουμε τον προϋπολογισμό. Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας μας, έχω πολλές αμφιβολίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος εγκατέλειψε πριν από τρεις εβδομάδες τα Πέντε Αστέρια.

Τι προηγήθηκε
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δεκτή έγινε η παραίτηση που υπέβαλλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Στο κοινοβούλιο σημείωσε ότι έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα και το ανακοίνωσε. Αυτή τη φορά η παραίτηση έγινε δεκτή και πλέον ανοίγει τον δρόμος για εκλογές στη γειτονική χώρα και ταυτόχρονα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αβεβαιότητας.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του ο Μάριο Ντράγκι καταχειροκροτήθηκε για πολύ ώρα από τους βουλευτές του κόμματός του στο Κοινοβούλιο, τους οποίους και ευχαρίστησε. «Μερικές φορά ακόμα και οι κεντρικοί τραπεζίτες χρησιμοποιούν την καρδιά τους» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά συνέβησαν μετά την απόσυρση της στήριξης των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στο πρόσωπο του Ντράγκι. Το κίνημα των 5 Αστέρων, η Λέγκα και η Φόρτσα Ιταλία σταμάτησαν να στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και έτσι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έλαβε χθες μόλις 95 ψήφους υπέρ του, ενώ για την απόλυτη πλειοψηφία χρειαζόταν 158.

Ένας δεξιός συνασπισμός αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του POLITICO, τα δεξιά κόμματα της Ιταλίας, αναμένεται να κερδίσουν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση αυτή, η οποία πιθανότατα θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Η αποχώρηση του 74χρονου πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα στερούσε επίσης την ΕΕ από έναν από τους πιο έμπειρους ηγέτες της σε μια κρίσιμη στιγμή, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται και τον πόλεμο να μαίνεται στο κατώφλι της.

Η παραίτηση Ντράγκι σηματοδοτεί την κορύφωση της πολιτικής κρίσης που επικρατεί εδώ και μήνες στην Ιταλία, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των όλο και πιο διχασμένων εταίρων του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού ολοένα και συσσωρεύνονταν ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τίμησαν τους 58 Λημνιούς νεκρούς της μάχης του Σκρα

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε σε αυτούς τους ήρωες τόνισε η Δήμαρχος Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επαφές με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσίες της Λέσβου

Η Δήμαρχος Λήμνου πραγματοποιήσε συναντήσεις για θέματα που αφορούν έργα του νησιού και του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέα προκήρυξη του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή»

Θα αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικών πλυντηρίων και φούρνων
ΕΛΛΑΔΑ

Προηγήθηκε εκτροχιασμός της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη

Η έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων δείχνει πως τουλάχιστον 16 επιβάτες έχασαν την ζωή τους από την φωτιά που προκλήθηκε μετά την σύγκρουση
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος το πενθήμερο από 1ης Ιουλίου

Έρχεται η 6ήμερη εργασία
ΚΟΣΜΟΣ

«Νάκμπα» σημαίνει καταστροφή

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις ως και 20% στην τιμή του καφέ

Ακόμη πιο ψηλά η τιμή της σοκολάτας