× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

40 κεραμίστες από Ελλάδα, Ευρώπη και Τουρκία στην έκθεση του Μανταμάδου

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης στο Πολύκεντρο Μανταμάδου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/7/2022

40 κεραμίστες από Ελλάδα, Ευρώπη και Τουρκία στην έκθεση του Μανταμάδου

Την επόμενη Παρασκευή 29 Ιουλίου ξεκινά η 26η έκθεση κεραμικής στο Πολύκεντρο του Μανταμάδου, η οποία αποτελεί θεσμό εδώ και 2,5 περίπου δεκαετίες με συμμετοχές κεραμιστών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στη διοργάνωση ο πρόεδρος της Κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαϊδής, σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η έκθεση ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996 από τον τότε πρόεδρο της Κοινότητας Παναγιώτη Σταμάτη ο οποίος είναι κεραμίστας στο επάγγελμα και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια από τους Δημάρχους Μανταμάδου και τους δημάρχους Λέσβου και Δυτικής Λέσβου σήμερα.

Όπως τόνισε, ο κ. Τζελαϊδής  η μόνη χρονιά που η έκθεση δεν πραγματοποιήθηκε είναι το 2015 την περίοδο της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, όταν μέσα στο Πολύκεντρο φιλοξενούνταν πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φέτος τα εγκαίνια της έκθεσής μας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 9 το βράδυ και καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει και να δει από κοντά τα έργα των κεραμιστών. Την εκδήλωση των εγκαινίων θα πλαισιώσει η χορωδία «Κυριών και Δεσποινίδων η Ομόνοια» ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 104 χρόνια και είναι από τους παλαιότερους συλλόγους του νησιού.

Συμμετέχουν περίπου 40 κεραμίστες από τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λήμνο, Πάτρα, Κρήτη, Ναύπλιο, Αττική, Βόλος, Θεσσαλονίκη, από Βέλγιο, Γαλλία και Τουρκία. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Αυγούστου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6.30 το απόγευμα έως τις  8.30 το βράδυ».

Το θέμα της αφίσας της έκθεσης και του αναμνηστικού που θα δοθεί στους συμμετέχοντες σχεδιάστηκε από τους Μανταμαδιώτες κεραμίστες Στέλιο και Μαρίνα Σταμάτη και όπως σημείωσε ο πρόεδρος της κοινότητας είναι εμπνευσμένα από τα κιούπια και τα δοχεία στα οποία οι ελαιοπαραγωγοί αποθήκευαν παραδοσιακά το λάδι και τις ελιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια, σημειώνει ο Χαρ. Τζελαϊδής είναι σε πρώτη φάση να δημοπρατηθεί και να ολοκληρωθεί το έργο της επισκευής του Πολύκεντρου Μανταμάδου ώστε του χρόνου η Παλλεσβιακή Έκθεση να είναι ακόμη πιο διευρυμένη με συμμετοχές από όλη τη Μεσόγειο.

«Πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία και από τις διαβεβαιώσεις που έχω λάβει από τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, σύντομα θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου και η υλοποίησή του. Οι επισκευές που θα γίνουν σχετίζονται κυρίως με την αντικατάσταση της στέγης και των κουφωμάτων».

Φυσικά όνειρο ζωής για τον Χαράλαμπο Τζελαϊδή και τους κατοίκους του Μανταμάδου παραμένει η ίδρυση σχολής Κεραμικής. Όπως είπε το αίτημα αυτό είχε τεθεί στον Υφυπουργό Πολιτισμού όταν είχε επισκεφθεί το Μανταμάδο και υπήρξε ενδιαφέρον για την υλοποίησή του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Ολονυχτία για τον στολισμό του Επιταφίου

Στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μιστεγνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Μεγάλη Πέμπτη στην Αμαλή

Ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας της Θείας Σταύρωσης, μαζί με τους πιστούς, ανηφόρισε στο εξωκλήσι που βρίσκεται σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ