× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καταγγελία‑ Σοκ: «Χάθηκαν» 85 τόνοι σίδερα για το έργο της Λαγκάδας

Υπάλληλος της ΔΕΥΑΛ με έγγραφο του στον Εισαγγελέα περιγράφει μία απίστευτη κατάσταση με μεγάλη ποσότητα σιδερένιου εξοπλισμού που είχε μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας και σήμερα αγνοείται

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 19/7/2022

Καταγγελία‑ Σοκ: «Χάθηκαν» 85 τόνοι σίδερα για το έργο της Λαγκάδας

Μία απίστευτη ιστορία που σχετίζεται με τα υλικά του έργου της Λαγκάδας που εκτελείται από τη ΔΕΥΑΛ με χρήματα του ΕΣΠΑ, καταγγέλλει με έγγραφο του στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, μηχανικός που εργάζεται στη ΔΕΥΑΛ και ο οποίος είναι ένας εκ των δύο υπαλλήλων της επιτροπής παραλαβής υλικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καταγγελία του εν λόγω υπαλλήλου, αφορά μία μεγάλη ποσότητα περίπου 85 τόνων (84.410 κιλά), μπετόβεργες οι οποίες θα ενσωματωθούν στο έργο της αντικατάστασης του αγωγού ομβρίων που είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια περίπου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο επίμαχο έγγραφο που έχει ήδη κατατεθεί στην Εισαγγελία από χθες Δευτέρα 18 Ιουλίου,  τον Δεκέμβριο του 2017, αρκετό καιρό πριν από την έναρξη των εργασιών, έγινε προμήθεια από την ΔΕΥΑΛ 105.460 κιλών σιδηρού οπλισμού,  αξίας την περίοδο εκείνη  81.731,50 ευρώ. 

Για άγνωστους λόγους όπως αναφέρεται στην καταγγελία μέρος των υλικών μεταφέρθηκε από τις αποθήκες της Μεταφορικής Εταιρείας στις εγκαταστάσεις άλλης εταιρείας η οποία εμπορεύεται τέτοιου είδους υλικά. Συγκεκριμένα από τους 105 τόνους που ήταν η συνολική προμήθεια, μεταφέρθηκαν οι 85 περίπου τόνοι στη δεύτερη εταιρεία. Τα υπόλοιπα υλικά παρέμειναν στις αποθήκες της Μεταφορικής. Μάλιστα ο συντάκτης του εγγράφου αναφέρει ότι η αξία των 85 τόνων την περίοδο ήταν 65.417,75 ευρώ, σήμερα όμως με την άνοδο της τιμής του σιδήρου εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 140.000 ευρώ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο υπάλληλος της ΔΕΥΑΛ στους λόγους που έγινε ο διαχωρισμός αυτός, αναφέρει ότι αυτοί δεν έχουν γίνει γνωστοί, με δεδομένο ότι η αποθήκη της μεταφορικής εταιρείας είναι πολύ μεγάλη και θα μπορούσε το σύνολο των υλικών να παραμείνει σε αυτή.

 Όπως σημειώνει είναι άγνωστο με τίνος εντολή διαχωρίστηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο το φορτίο, καθώς και για ποιο λόγο έγινε αυτό, ερωτήματα που ετέθησαν αργότερα και από τον κ. Διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. και δεν έχουν απαντηθεί επισήμως μέχρι σήμερα.

Η συνέχεια της ιστορίας γράφτηκε στις αρχές Ιανουαρίου όταν επιτροπή παραλαβής των υλικών αποτελούμενη από δύο υπαλλήλους της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και ο συντάκτης της καταγγελίας,  μετέβη στις εγκαταστάσεις των δύο εταιρειών για να παραλάβει μέρος των υλικών ώστε να χρησιμοποιηθούν στο έργο που είναι σε εξέλιξη. Αρχικά όπως αναφέρεται παρελήφθη ποσότητα του εξοπλισμού από τη μεταφορική, ενώ στη συνέχεια η Επιτροπή μετέβη στη δεύτερη εταιρεία για να παραλάβει τμήμα του εξοπλισμού που είχε αποθηκευτεί στις εγκαταστάσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί ο υπεύθυνος της εταιρείας, όπως αναφέρει το έγγραφο με την επίσημη καταγγελία προς τον Εισαγγελέα, δήλωσε προφορικά στα μέλη της επιτροπής ότι ολόκληρη η ποσότητα του σιδηρού οπλισμού δεν βρίσκεται στον χώρο της εταιρείας του και για το θέμα αυτό έχει γίνει συνεννόηση με τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., ο οποίος ωστόσο σημειώνεται στην καταγγελία δεν έχει δικαιοδοσία να εκχωρήσει προς πώληση υλικά ιδιοκτησίας της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., ούτε υπάρχει σχετική απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εντάσεις και προστριβές μεταξύ της επιτροπής παραλαβής και του Διευθυντή της ΔΕΥΑΛ, ο οποίος σύμφωνα με την καταγγελία τούς πίεζε να μην αναφέρουν τίποτα για το γεγονός στην παραλαβή και ότι ο ίδιος θα έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες.

Λίγο καιρό αργότερα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο, όπως αναφέρει το έγγραφο, οι δύο υπάλληλοι της επιτροπής παραλαβής μετέβησαν πάλι στις δύο εταιρείες προκειμένου να παραλάβουν μέρος των υλικών τα οποία απαιτούνταν για το έργο. Το σκηνικό επαναλήφθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και η δεύτερη εταιρεία και πάλι χωρίς ιδιαίτερες εξηγήσεις δεν τους έδωσε τον εξοπλισμό που πήγαν να παραλάβουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο της καταγγελίας

 «[…]Κατόπιν τούτου, τα μέλη της επιτροπής συνέταξαν και υπέγραψαν από κοινού το σχετ. ε. Ομοίως με προηγουμένως, δέχτηκα νέες πιέσεις από τον Διευθυντή  ώστε να μην αναφερθεί τίποτα στο ως άνω έγγραφο σχετικά με τη μη ανεύρεση των προς παράδοση υλικών στο χώρο προσωρινής αποθήκευσης της εταιρίας .

Όταν άρχισα να αντιδράω, εγείροντας τις ανησυχίες μου σχετικά με την τεχνική αρτιότητα της εκτέλεσης του έργου, και ειδικά με το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα του οπλισμού του σκυροδέματος, με δεδομένο ότι εν τω μεταξύτο έργο προχωράει μέχρι και σήμερα αλλά από τα προς ενσωμάτωση υλικά λείπει μια πολύ μεγάλη ποσότητα σιδηρού οπλισμού, ο Διευθυντής  με εξώθησε σε εργασιακή απομόνωση, έκανε αναφορά σε βάρος μου για δήθεν απρεπή συμπεριφορά, με συκοφαντεί συστηματικά και εν γένει κρατάει μέχρι σήμερα μια ακραία εχθρική στάση απέναντι μου η οποία δρα άκρως βλαπτικά στην υπηρεσιακή μου εξέλιξη[...]».

Λίγες μέρες αργότερα τα δύο μέλη της Επιτροπής παραλαβής, προσθέτει το έγγραφο, πήγαν εκ νέου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, σε μια ακόμη προσπάθεια να βρεθούν τα χαμένα υλικά.

Εκεί, σύμφωνα με την καταγγελία, βρέθηκε μια μικρή ποσότητα σιδηρού οπλισμού σε μήκη διαφορετικά από εκείνα που περιγράφονται στην αρχική παραλαβή και τα οποία εικάζει ο καταγγέλλων δεν αποτελούσαν μέρος των υλικών που αναζητούνται. Με την επιμονή ωστόσο του υπευθύνου της εταιρείας ότι τα υλικά είναι μέρος της αρχικής προμήθειας  έγινε προσπάθεια ζύγισής τους. Αυτό τελικά δεν κατέστη δυνατό αφού δεν μπορούσαν να διαβαστούν  οι ενδείξεις της ζυγαριάς λόγω ακαταλληλότητας της. Τελικά η επιτροπή παραλαβής έφυγε άπραγη για τρίτη φορά χωρίς να παραληφθεί ο εξοπλισμός.

Στη συνέχεια της καταγγελίας του ο υπάλληλος της ΔΕΥΑΛ περιγράφει τα όσα ακολούθησαν και μια προσπάθεια συγκάλυψης της όλης ιστορίας, από τον Διευθυντή ο οποίος μάλιστα φέρεται να αντικατέστησε τα μέλη της επιτροπής με μία διαδικασία αρκετά περίεργη.

Αντικατάσταση χωρίς... σφραγίδα;

Σημειώνεται χαρακτηριστικά, πως βλέποντας ο Διευθυντής πως τα δύο μέλη της επιτροπής δεν ενδίδουν στις πιέσεις του αλλά και ότι ζητούν την ανεύρεση και παράδοση του σιδηρού οπλισμού με συνεχείς επισκέψεις της επιτροπής στην εταιρία, αντικατέστησε τα μέλη της επιτροπής παραλαβής του σιδηρού οπλισμού με ένα έγγραφο αμφιβόλου εγκυρότητας.

Το έγγραφο αυτό, σημειώνεται στην καταγγελία,  φέρει λογότυπο, στρογγυλή σφραγίδα και την υπογραφή του Διευθυντή  αλλά δεν έχει πρωτοκολληθεί, δεν φέρει ημερομηνία και κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στα νέα μέλη της επιτροπής ενώ τα προς αντικατάσταση μέλη δεν έχουν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του καταγγέλλοντα υπαλλήλου η οποία καταγράφεται στο έγγραφο προς τον Εισαγγελέα επιχειρείται μια εν κρυπτώ αντικατάσταση των μελών της επιτροπής που αρνήθηκαν να υπογράψουν ψευδώς ότι παρελήφθη σιδηρός οπλισμός από την εταιρία στην οποία έχει εκχωρηθεί από το Διευθυντή  ατύπως μια μεγάλη ποσότητα σιδηρού οπλισμού ο οποίος έχει πωληθεί παρανόμως, ενώ ταυτόχρονα η υλοποίηση του έργου προχωράει χωρίς την ενσωμάτωση των υλικών στις ποσότητες που ορίζει η μελέτη του έργου.

Έκπληξη και άγνοια...

Οι δύο εργαζόμενοι μέλη της Επιτροπής συνέταξαν στη συνέχεια έγγραφο προς τη Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑΛ όπου περιγράφονται τα γεγονότα για τα οποία, αναφέρεται,  η ίδια δήλωσε έκπληξη και άγνοια αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία σχετική ενέργεια, εξ όσων γνωρίζει ο υπάλληλος που προχώρησε στην καταγγελία.

Στο τέλος της καταγγελίας του ο υπάλληλος εκφράζει την ανησυχία του προς τον Εισαγγελέα σημειώνοντας ότι  «τρέφω,έντονες ανησυχίες ότι θα σπεύσουν να καλύψουν όλες τις επίμεμπτες ενέργειες και θα προσπαθήσουν να καταρρίψουν την παρούσα καταγγελία μου, καθότι εγώ είμαι ένας νέος υπάλληλος της εταιρίας, χωρίς διασυνδέσεις και απέχω από κάθε είδους διαπλοκή».

Τελικά... πού βρίσκονται κύριοι οι μπετόβεργες;

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ