× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Αποκλειστικά απόφαση των γυναικών η άμβλωση‑ Από το 1978 ο νόμος στην Ελλάδα»

Με τον έμπειρο μαιευτήρα Παναγιώτη Προβέτζα συζητήσαμε το διεθνώς επίκαιρο ζήτημα των εκτρώσεων, και τι συμβαίνει με αριθμούς στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 19/7/2022

«Αποκλειστικά απόφαση των γυναικών η άμβλωση‑ Από το 1978 ο νόμος στην Ελλάδα»

Έχει κάνει περισσότερες από 5.000 γέννες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ο Παναγιώτης Προβέτζας, όπου υπηρετεί για 34 ολόκληρα χρόνια. Ο έμπειρος μαιευτήρας γυναικολόγος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, έδωσε τη σκυτάλη της διεύθυνσης της μαιευτικής κλινικής του «Βοστανείου», στην επίσης έμπειρη, Σοφία Απανωζίδου. Ο ίδιος άνοιξε ιδιωτικό ιατρείο στη Μυτιλήνη και παράλληλα εξακολουθεί να συνεργάζεται με το Νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τον Παναγιώτη Προβέτζα μιλήσαμε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» για το επίκαιρο ζήτημα των αμβλώσεων σε διεθνές επίπεδο, καθώς στην Αμερική πριν από λίγες ημέρες, οι γυναίκες ξύπνησαν… 50 χρόνια πίσω: Τους χειρότερους φόβους εκατομμυρίων Αμερικανών επιβεβαίωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ακυρώνοντας τον εμβληματικό νόμο για την προστασία των αμβλώσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το Ανώτατο Δικαστήριο τερμάτισε τη συνταγματική προστασία για τις αμβλώσεις που ίσχυαν σχεδόν 50 χρόνια με μια απόφαση της συντηρητικής πλειοψηφίας του να ανατρέψει τη νομολογία της υπόθεσης Roe εναντίον Wade.

Ο κ. Προβέτζας εξήγησε ότι ο νόμος περί διακοπής κύησης και αμβλώσεων ισχύει με νόμο στην Ελλάδα από το 1978 και μεταρρυθμίζεται στη συνέχεια σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό εβδομάδων που μπορεί να γίνει η διακοπή της κύησης, τις επιπλοκές του εμβρύου και ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας κατά την κύηση.

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης γίνονται αρκετά συχνά αμβλώσεις, με βάση την επιθυμία των γυναικών, καθώς πρόκειται για μία απόφαση «αποκλειστικά της ίδιας της εγκυμονούσας ή των γονέων της σε περίπτωση που είναι ανήλικη», εξηγεί ο κ. Προβέτζας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 2019, οι αμβλώσεις σε αριθμό έφτασαν στο 1/3 του αριθμού τοκετών που ανήλθαν στους 550 περίπου. Με άλλα λόγια το 2019 έγιναν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης περί τις 180 αμβλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αίτια της διακοπής κύησης αφορούν κυρίως οικονομικούς λόγους, επαγγελματικούς, οικογενειακούς κάποιες φορές, πέρα από τις περιπτώσεις βιασμών. Ο κ. Προβέτζας παρατηρεί ωστόσο ότι πλέον οι εγκυμονούσες μιλούν πιο εύκολα από ό,τι στο παρελθόν στις μητέρες τους, ξεπερνώντας παλιά ταμπού.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο, η οποία δεν υπάρχει, η γνώση της αντισύλληψης και άλλα μέτρα θα μπορούσαν να είναι λόγοι ώστε να μειωθούν οι αμβλώσεις, και σε καμία περίπτωση οι νόμοι περί απαγόρευσης, τόνισε. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπισθοδρόμηση στις ΗΠΑ

Το τέλος της προστασίας της άμβλωσης στις ΗΠΑ αφορά σε μία απόφαση που θα γραφτεί στις πιο μελανές σελίδας της σύγχρονης ιστορίας των ανθρωπίνων και γυναικείων δικαιωμάτων, με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις για εκατομμύρια γυναίκες. Από την άλλη, είναι αιτία πανηγυρισμού για τους υπερσυντηρητικούς, ακροδεξιούς και θρησκευτικούς κύκλους των ΗΠΑ που εκφράζονται διαχρονικά από τους Ρεπουμπλικάνους και ζητούν δραστικό περιορισμό ή απαγόρευση των αμβλώσεων σε όλες τις πολιτείες της χώρας, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών και της «Καθημερινής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και ανακοινώσεις, δεκατρείς πολιτείες, κυρίως στο Νότο και στα Μεσοδυτικά, έχουν ήδη έτοιμους νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις σε περίπτωση ανατροπής του εμβληματικού νόμου. Σε άλλες τόσες πολιτείες ισχύει η ολοκληρωτική απαγόρευση της άμβλωσης μετά από 6 εβδομάδες εγκυμοσύνης, χρονικό όριο που θεωρείται ασφυκτικό, καθώς πολλές γυναίκες ενδέχεται να μην έχουν μάθει ότι είναι έγκυες. Πάνω από το 90% των αμβλώσεων λαμβάνουν χώρα τις πρώτες 13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και περισσότερες από τις μισές γίνονται πλέον με χάπια και όχι με χειρουργική επέμβαση.

Η απόφαση αναμένεται επίσης να επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες των μειονοτήτων που αντιμετωπίζουν ήδη περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που αναλύονται από το Associated Press.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενίσχυσαν το Μαγειρείο των Μυστεγνών

Πρωτοβουλία αγάπης από το Τοπικό Τμήμα Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός ξέχασε τις αναπληρώτριες‑μητέρες

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Λέσβου ζητά να δοθεί 9μηνη άδεια μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Λιθοτριψία και για τα νεφρά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Για τη ρύθμιση βηματοδοτών, τις προσλήψεις, τις εξορμήσεις για τεστ ΠΑΠ, απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία, μιλήσαμε με τον πρόεδρο και διοικητή, Γιώργο Καμπούρη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι ναύτες την Πρωτομαγιά

Η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών ) ανακοίνωσε την συμμετοχή της στην απεργία της Πρωτομαγιάς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στην ανακοίνωση του τονίζει πως η 1η Μάη είναι η ημέρα που οι εργάτες σηκώνουν ψηλά τις γροθιές τους και ενώνουν τις φωνές τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Ισπανία το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung