× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Και... λογοκλοπή στο Μουσείο Τεριάντ!

Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας της επανέκθεσης του Μουσείου Τεριάντ καταγγέλλουν με επιστολή τους στο Διευθυντή του Μουσείου Κώστα Μανιατόπουλο, λογοκλοπή της μελέτης και του κειμένου τους στον κατάλογο της έκθεσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2022

Και... λογοκλοπή στο Μουσείο Τεριάντ!

Οι Στέλιος Δασκαλάκης και Άνη (Αναστασία) Κοντογιώργη με την τότε Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στα εγκαίνια της επανέκθεσης του Μουσείου Τεριάντ. Ένα χρόνο πριν μελέτη και κείμενα είχαν λογοκλαπεί από φοιτήτρια που «επανειλημμένα και εμφατικά αναφέρει στην πτυχιακή της εργασία ότι «όλα τα στοιχεία προήλθαν από τον Διευθυντή του Μουσείου»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με επιστολή τους που κοινοποιήθηκε στο «Ν» στις αρχές Ιουλίου, οι Στέλιος Δασκαλάκης, μουσειογράφος και επίτιμος προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών και Άνη (Αναστασία) Κοντογιώργη, Επίκουρη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας προβαίνουν σε μια σοβαρή καταγγελία προς το Διευθυντή του Μουσείου Τεριάντ στη Μυτιλήνη.

Σε αυτήν οι δυο επιστήμονες μελετητές της επανέκθεσης του Μουσείου και συντάκτες του οδηγού της έκθεσης η οποία εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2017 καταγγέλλουν ότι η μελέτη τους καθώς και ο οδηγός της έκθεσης καθώς και διάφορα έγγραφα και ιστοσελίδες που σχετίζονται με το έργο από το 2016 ακόμα, δηλαδή πριν δημοσιοποιηθούν, περιλαμβάνονται αυτούσια σε ποσοστό περίπου 90% σε πτυχιακή εργασία με θέμα «Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη- Teriade: Οργανωτικό και Διαχειριστικό Πλαίσιο, Εκθεσιακή Πρακτική και Επικοινωνιακή Πολιτική» Μυτιληνιάς φοιτήτριας στο πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (παράρτημα Πύργου)!

Η πτυχιακή αυτή εργασία προϊόν όπως τονίζεται λογοκλοπής ήταν έως και χτες Σαββάτο 16.7.2022 αναρτημένη στην προσωπική σελίδα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Στρατή Παπάνη στη διεύθυνση https://psichologia.gr/mouseio-teriant. Λίγες ώρες μετά η δημοσίευση καταργήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί επίσης όπως οι δυο επιστήμονες σημειώνουν «το πιο ενοχλητικό από όλα είναι ότι η φοιτήτρια αναφέρει επανειλημμένα και εμφατικά ότι όλα τα στοιχεία προήλθαν από τον Διευθυντή του Μουσείου».

Τέλος να σημειώσουμε ακόμα ότι όπως προέκυψε από δημοσιογραφική έρευνα του «Ν» η φοιτήτρια συνδέεται συγγενικά σε πρώτο βαθμό με μέλος εκείνη την περίοδο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Τεριάντ ως εκ της θέσεως του διορισμένο σε αυτό!

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιστολή

Η επιστολή των Στέλιου Δασκαλάκη και Άνης (Αναστασίας) Κοντογιώργη προς το Διευθυντή του Μουσείου Τεριάντ Κώστα Μανιατόπουλο έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Κώστα,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από σχετική πληροφορία και μετά από έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο, ανακαλύψαμε με την σειρά μας την εργασίας της κας (σ.σ αποκρύπτεται από το «Ν» το όνομα της καταγγελλόμενης), από το πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (παράρτημα Πύργου) με θέμα "Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη- Teriade: Οργανωτικό και Διαχειριστικό Πλαίσιο, Εκθεσιακή Πρακτική και Επικοινωνιακή Πολιτική", η οποία κατατέθηκε στο Τμήμα το 2016, δηλαδή έναν χρόνο πριν από τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου το 2017 (δες συνημμένο αρχείο).

Η εργασία αποτελεί σε υψηλότατο ποσοστό προϊόν λογοκλοπής τόσο των κειμένων του καταλόγου του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade, όσο και της μουσειολογικής μελέτης, αλλά και διαφόρων εγγράφων και ιστοσελίδων που σχετίζονται με το Έργο. Η ομάδα εργασίας του Έργου, αλλά και οι συγγραφείς του καταλόγου δεν αναφέρονται πουθενά και αυτό συνιστά το αδίκημα της λογοκλοπής.

Το πιο ενοχλητικό από όλα είναι ότι η φοιτήτρια αναφέρει επανειλημμένα και εμφατικά ότι όλα τα στοιχεία προήλθαν από τον Διευθυντή του Μουσείου.

Μας είναι κυριολεκτικά αδιανόητο να πιστέψουμε ότι απεκρύβησαν σκόπιμα τα ονόματα όσων εργάστηκαν στην επανέκθεση, καθώς δεν την γνωρίζουμε προσωπικά.

Έχουμε να θυμόμαστε αρκετούς τοπικούς "παράγοντες" που μας πολέμησαν λυσσαλέα, ειδικά στα πρώτα στάδια της κατασκευής του έργου, αλλά η συνέχιση αυτής της τακτικής, για ένα Μουσείο το οποίο παραδόθηκε στην ώρα του και αποτελεί κόσμημα για το νησί, είναι κυριολεκτικά αήθης και δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να συνεχίσει να συμβαίνει. Ειδικά όταν η συγκεκριμένη επανέκθεση αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά επιστημονικά δεδομένα της μουσειολογίας και της ιστορίας της τέχνης και έχει επανειλημμένα παρουσιαστεί σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, αλλά και σε μεταπτυχιακά μαθήματα μερικών από τα εξέχοντα πανεπιστήμια της χώρας (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ.ά.), αποσπώντας πάντα θετικότατα σχόλια.

Η εργασία της κας (σ.σ. αναφέρεται το όνομα της φοιτήτριας) έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, ως απολύτως ελεύθερη δικαιωμάτων και προσβάσιμη στον οποιονδήποτε, με αποτέλεσμα η λογοκλοπή να μπορεί να επαναλαμβάνεται στο μέλλον ως προϊόν της ίδιας, με όσα λάθη και ανακρίβειες την ακολουθούν. Δεν υπερασπίζεται τις αξίες ούτε του Μουσείου, αλλά ούτε κατ ελάχιστον του ιδρυτή του Στρατή Ελευθεριάδη.

Εκτός από τις ήδη πραγματοποιούμενες ενέργειες προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, από την οποία αξιώνουμε οπωσδήποτε την αφαίρεση της εργασίας από το Διαδίκτυο και θέτουμε και θέμα αφαίρεσης του τίτλου της συγγραφέως, αφού πρόκειται για πτυχιακή εργασία, αξιώνουμε τις ανάλογες ενέργειες από την πλευρά σου, δηλαδή να απαιτηθεί εγγράφως και με κοινοποίηση σε εμάς η αφαίρεση της εργασίας από το Διαδίκτυο, ως ελάχιστο δείγμα στοιχειώδους επιστημονικής και επαγγελματικής ηθικής και δεοντολογίας. Έχουμε όλοι όσοι δουλέψαμε ή δουλεύουμε για το Μουσείο και πόσο μάλλον εσύ ως Διευθυντής του, την υποχρέωση να το προστατεύουμε, όχι μόνο στην φυσική του μορφή, αλλά και από την κάθε είδους κακό-ποιητική προβολή του. Η κάθε προσπάθεια, από τον οποιονδήποτε, να αποκρύπτονται οι βασικοί δημιουργοί της επανέκθεσης, μακροχρόνια δεν θα βοηθήσει κανέναν ως προς την διασφάλιση της καλής λειτουργίας και της ιστορικότητας του μουσείου.

Ελπίζουμε ειλικρινά αυτό να είναι το τελευταίο συμβάν για ένα έργο για το οποίο οκτώ χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, συνεχίζει να αποσπά συγχαρητήρια από παντού, κατατάσσοντας το και στις συνειδήσεις των ειδικών ως ένα σημαντικό επιστημονικό έργο».

Ακολουθεί η παράθεση των λαθών και των σημείων λογοκλοπής του κειμένου της πτυχιακής εργασίας που όπως σημειώνεται «αποτελούν το 90% της εργασίας της».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου