× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καταργούν τις περιοχές Natura;

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούν την Κυβέρνηση να εξηγήσει, με ποια λογική θα επιτρέπει την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων σε αυτές τις περιοχές, με βάση το νομοσχέδιο που βγήκε σε διαβούλευση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/7/2022

Καταργούν τις περιοχές Natura;

Παράταση μίας εβδομάδας πήρε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο Σκρέκα αναφορικά με τις περιοχές NATURA, οι οποίες εμμέσως πλην σαφώς καταργούνται. Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η  διαβούλευση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που τελικώς παρατείνεται για 7 ακόμα μέρες, μετά τις έντονες αντιδράσεις τους αλλά και αυτές 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων, είναι γεγονός αδιανόητο για τη δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ se καλούν  την Κυβέρνηση να εξηγήσει, με ποια λογική θα επιτρέπει την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων, εγκαταστάσεων ΑΠΕ και τηλεπικοινωνιών, ελεύθερη βόσκηση και αλιεία, σε μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχές NATURA, μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Ο Μιχάλης Μπάκας μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε: «Μετά από καθυστέρηση ετών, υπό τον φόβο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιμένουμε ακόμα την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη διαχείριση των προστευόμενων περιοχών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Οι 27 περιοχές Νατούρα  των νησιών μας, περιοχές μεγάλης αξίας όπως για παράδειγμα οι υγρότοποι στη Λέσβο και τη Λήμνο ή οι ορεινοί όγκοι της βόρειας Χίου, της Ικαρίας ή της Σάμου είναι σε κίνδυνο, δεχόμενες ασφυκτικές πιέσεις και απ’ότι φαίνεται η κυβέρνηση θέλοντας να ευνοήσει σχέδια ημετέρων προχωρά σε απαράδεκτες ρυθμίσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία.»

Ο Συντονιστής Τομέα Περιβάλλοντος, των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος, δήλωσε, «Με ξεπερνά το γεγονός ότι σε έναν σπάνιο υδροβιότοπο ή σε ένα αισθητικό δάσος θα μπορεί πλέον, με βάση το νόμο Σκρέκα, να χτίζει μια πολυεθνική εταιρεία προς ίδιον όφελος ένα ξενοδοχείο ή ένα αιολικό πάρκο. Είναι επίσης τουλάχιστον προκλητικό το γεγονός ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα αμείβονται από τους φορείς που ελέγχουν τα έργα. Δηλαδή, «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Μια Κυβέρνηση δείχνει πόσο σέβεται τους πολίτες που υπηρετεί μέσα από τα νομοσχέδια που νομοθετεί. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το νομοσχέδιο θυμίζει ‘ξεπούλημα’».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ απέστειλαν ενημερωτική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου θίγεται το θέμα της σύντομης διαβούλευσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου λίγο πριν την παύση εργασιών της Βουλής λόγω καλοκαιρινών διακοπών. Τονίζεται δε και η παντελής αδιαφορία της Κυβέρνησης για τη δίκαιη μετάβαση, που μόνο δίκαιη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα είναι αδύνατο φορείς και πολίτες να μελετήσουν τα άρθρα του νομοσχεδίου και να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Η επιστολή, που φέρει την υπογραφή του Δομήνικου Χρυσίδη, Μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων κοινοποιήθηκε στους ακόλουθους:

Mr. Frans Timmermans, Executive Vice-President, European Commission

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mr. Margaritis SCHINAS, Vice-President, Commissioner for Promoting our European Way of Life, European Commission

Mr. Virginijus SINKEVIČIUS, Commissioner for Environment, Oceans and Fisheries, European Commission 

Mrs. Kadri Simson, Commissioner for Energy, European Commission

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mrs. Ilze Juhansone, Secretary-General, European Commission».

 

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 7 Mαίου
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική