× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η κυβέρνηση φιμώνει την αυτοδιοίκηση και καταργεί τη ΔΕΔΑΠΑ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου»

Η τοποθέτηση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού στη συζήτηση του νομοσχεδίου «σκούπα» του Υπουργείου Εσωτερικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/7/2022

«Η κυβέρνηση φιμώνει την αυτοδιοίκηση και καταργεί τη ΔΕΔΑΠΑ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου»

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχεδίου «σκούπα» του Υπουργείου Εσωτερικών πραγματοποίησε χθες ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς. Αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα της κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος Turkaegean που έπιασε στον ύπνο την κυβέρνηση παρά την αφθονία διορισμένων μετακλητών δημοσιογράφων επιφορτισμένων με την παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γ. Μπουρνούς αναρωτήθηκε αν αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση τη βαρύτητα της κατοχύρωσης και της καμπάνιας «τουρκικού Αιγαίου» την ώρα που αμφισβητείται η κυριαρχία εκείνων ακριβώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που βρίσκονται δίπλα στις τουρκικές ακτές.

Ο κ .Μπουρνούς υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα του νομοσχεδίου που εισάγει ρυθμίσεις για ακόμα περισσότερο αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη άσκηση της εξουσίας των κυβερνώντων. Τόνισε τη μικροπολιτική σκοπιμότητα της ανάθεσης απευθείας στα κόμματα της ευθύνης του εφοδιασμού των ελληνικών διπλωματικών αρχών ανά τον κόσμο με ψηφοδέλτια, αντί για το Υπουργείο Εσωτερικών, που θα δυσκολέψει τις εκλογικές επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων.

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις ελέγχου εσόδων και δαπανών κομμάτων και αιρετών, ο Γ. Μπουρνούς στηλίτευσε την εισαγωγή διατάξεων που τελικά περιορίζουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για διαφάνεια στα δάνεια και τις ρυθμίσεις που έχουν εξασφαλίσει οι ίδιοι σαν κόμμα, αλλά και ατομικά σαν βουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αυτοδιοίκηση, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού πρώτα υποκατέστησε το δημοτικό συμβούλιο με την Οικονομική Επιτροπή, ψήφισε να σχηματίζονται υπερπλειοψηφίες με το 43% των ψήφων και κατήργησε την αυτονομία των κοινοτήτων, τώρα προέβη σε νομοθετικές παρεμβάσεις που περιορίζουν δραστικά το δικαίωμα των μειοψηφιών των δημοτικών συμβουλίων να θέτουν προ ημερησίας διατάξεως θέματα ανάλογα με τη συγκυρία.

Η όλη στρατηγική της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της πολυφωνίας και του διαλόγου στην αυτοδιοίκηση, ώστε ο δήμαρχος να καθίσταται ο αποκλειστικός διαμεσολαβητής μεταξύ κοινωνίας και πολιτών.

Ο Γ. Μπουρνούς κατήγγειλε τη διάταξη για την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Λήμνου και την υπαγωγή των δύο δήμων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου στον αντίστοιχο Φορέα της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νησιωτικοί δήμοι έχουν ιδιαιτερότητες και ανομοιογενείς ανάγκες, αλλά και σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στην καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων τους. Όλα αυτά χάνονται με την προτεινόμενη διάταξη, ενώ η διοίκηση και η ευθύνη της σχετικής διαχείρισης περιέρχεται σε ένα απομακρυσμένο διοικητικό κέντρο, το οποίο μάλιστα δεν διαθέτει δικό του μόνιμο προσωπικό.

Τέλος, ο Γ. Μπουρνούς ανέδειξε την υπόγεια στρατηγική των μεθόδων νομοθέτησης της Νέας Δημοκρατίας που επιδιώκουν, λίγο-λίγο, τη διεύρυνση της εξουσίας τους, αλλά και των συμφερόντων που υπηρετούν και τη φίμωση αντίθετων φωνών. «Επιδεικνύετε θρασύτατα στους πολίτες ότι είστε οι ιδιοκτήτες του κράτους. Θα σας εκπλήξει όμως η απάντηση των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο 13ο μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας ο Περιφερειάρχης

Παρακολούθησε την παρουσίαση ψηφιακών εργασιών που πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Λέσβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα
ΧΩΡΙΑ

Συμβουλές‑οδηγίες της Τροχαίας για τους προσκυνητές του Ταξιάρχη Μανταμάδου

Για την ασφαλή κίνηση των οδηγών οχημάτων και των πεζών
ΧΩΡΙΑ

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο προσκύνημα των Αρχαγγέλων στον Μανταμάδο»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Προσκυνήματος πατήρ Ευστράτιος Δήσσος μίλησε για το ιστορικό της μεγάλης γιορτής και τους χιλιάδες προσκυνητές από όλη την χώρα που ήδη καταφθάνουν με κάθε μέσο
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για τον Ταξιάρχη Μανταμάδου

Το τριήμερα Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου