× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σώστε το άλσος και την ιστορική μνήμη στα Τσαμάκια

Παρέμβαση από τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο Δήμο Μυτιλήνης και στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ. Β. Αιγαίου

Δημοσίευση 7/7/2022

Σώστε το άλσος και την ιστορική μνήμη στα Τσαμάκια

Με αφορμή τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στα Τσαμάκια  Μυτιλήνης και στην περιμετρική του Κάστρου οδό Εθνικής Αντίστασης, μετά τα σημαντικά έργα ανάπλασης της περιοχής.
 
Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία

Ένας περιμετρικός δρόμος κάτω από το κάστρο, με μεγάλη ιστορία και  συναισθηματική φόρτιση για τους μυτιληνιούς, που θυμούνται  ή γνωρίζουν από διηγήσεις, το δρόμο στα Τσαμάκια, με τις  φτωχές προσφυγικές παράγκες - καφενεδάκια, με το αναψυκτήριο του Απελή, στη γνωστή εμβληματική τοποθεσία, όπου πλούσιοι και φτωχοί, πρόσφυγες και ντόπιοι συναντιόντουσαν στον μεγάλο περίπατο της πόλης μας.
Τα Τσαμάκια που φυτεύτηκαν μετά το 1912 από τον ελληνικό στρατό γύρω από το κάστρο, ποτίστηκαν με το αίμα των εκτελεσμένων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στον  Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.  .

Ο γύρω χώρος, όπου δεσπόζει  το μνημείο με τους 42 εκτελεσμένους αγωνιστές, αποτελεί  τόπο μαρτυρίου και μνήμης.

 
Ύστερα κύλησε ο καιρός και η ιστορία…


Οι Γερμανοί κατακτητές γκρέμισαν το καφενείο του Απελή, για να μην υπάρχουν μάρτυρες της θηριωδίας τους, η δικτατορία γκρέμισε τα λαϊκά καφενεδάκια, το τότε διορισμένο Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του, μπάζωσε το δρόμο επεκτείνοντάς τον προς τη θάλασσα, με δεύτερο δε μπάζωμα δημιουργήθηκε η πλαζ του ΕΟΤ. Έτσι αλλοιώθηκε το τοπίο και ο δρόμος παρήκμασε. Η βόλτα των μυτιληνιών μεταφέρθηκε στην προκυμαία της πόλης.

Η κατάσταση του δρόμου ήταν απογοητευτική πριν τα σημαντικά έργα της ανάπλασης που μελετήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και δημοπρατήθηκαν πριν από αρκετά χρόνια. Δυστυχώς όμως μετά την εκτέλεση των έργων, το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης αντί να αναβαθμιστεί, υποβαθμίστηκε με την τοποθέτηση αντικειμένων μπροστά του. Στην περίφραξη της πλαζ τοποθετήθηκαν επικίνδυνα  αγκαθωτά συρματοπλέγματα για να μην «μολυνθούμε από ανεπιθύμητους» επισκέπτες, η δε θέση του καφενείου του Απελή γέμισε αυθαίρετες κατασκευές, πού περισσότερο το μίσος και την κακογουστιά διαδίδουν παρά οτιδήποτε άλλο.


Εμείς τι προτείναμε και τι προτείνουμε:

Οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας συνέβαλαν στον χαρακτηρισμό από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου το 2016, του χώρου στα Τσαμάκια ως «Μαρτυρικό Τόπο Ιστορικής Μνήμης». Με το βιβλίο του Γιώργου Γαλέτσα «Στο Σημάδι…», όπου παρατίθενται οι βιογραφίες των 42 εκτελεσμένων Πατριωτών, τεκμηριώθηκε η περίοδος αυτή της τοπικής Ιστορίας με ερευνητικά στοιχεία.

Οι ΦΙΜΠΟΔ επί τρία χρόνια (2016-2018), κάθε Σεπτέμβρη, στην επέτειο Απελευθέρωσης της Λέσβου, συνδιοργανώναμε με τον Δήμο Λέσβου Ειρηνοδρομίες από την βίλα Ηλιοπούλου στη Σουράδα (έδρα της γερμανικής Γκεστάπο) έως το Μνημείο του μαρτυρίου στα Τσαμάκια, με τη συμμετοχή αθλητών και πολιτών, παράλληλα με έκθεση φωτογραφιών των εκτελεσμένων πατριωτών στο χώρο του Μνημείου.

Επίσης έχουμε κάνει παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες προς την δημοτική αρχή για την υποβάθμιση του χώρου τα τελευταία χρόνια, με την τοποθέτηση στύλων και κιβωτίων της ΔΕΗ μπροστά από το Μνημείο, με κάδους απορριμμάτων και ανεξέλεγκτη στάθμευση, δίπλα στο Μνημείο.

Πιστεύουμε ότι χρειάζονται ενέργειες, για τη σύνδεση της νέας γενιάς με την ιστορία του ευρύτερου χώρου. Αναγκαίες  θεωρούμε τις αποκαταστάσεις, όσων αρνητικών ενεργειών επισημάναμε παραπάνω και βέβαια πρέπει αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, να τοποθετηθούν ξανά οι καλαίσθητες πινακίδες οδοσήμανσης «Οδός Εθνικής Αντίστασης», όπως είχε ονομαστεί ο δρόμος προ δεκαετιών από το Δήμο Μυτιλήνης. Ιδιαίτερα θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα ταιριαστό χαμηλό καγκελάκι σε ακτίνα πέντε μέτρων περιμετρικά του Μνημείου των 42 Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας, ώστε τουλάχιστον να μην παρκάρουν κάθε είδους οχήματα πάνω στο Μνημείο και μέσα στο δασύλλιο !


Πιστεύουμε ότι μία σωστή σηματοδότηση των χώρων με καλαίσθητες ενημερωτικές πινακίδες, με σχετικό φωτογραφικό υλικό και μικρά κείμενα σχετικά με το παρελθόν της περιοχής, θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση. Απαραίτητη φυσικά θεωρούμε την πεζοδρόμηση και επιτήρηση του δρόμου, καθώς και την συνεχή φροντίδα του χώρου με τις  αναγκαίες συντηρήσεις, ώστε να εκπληρώνονται οι λόγοι για τους οποίους εκτελέστηκε.  Άλλωστε το έργο εγκρίθηκε και  χρηματοδοτήθηκε, ως ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ και ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ και όχι ως δρόμος κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μηχανών, γεγονός που πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους. Παράλληλα πρέπει να επιτραπεί η δωρεάν στάθμευση στον χώρο του Λιμενικού Ταμείου, μεταξύ Τελωνείου και παλιού Κολυμβητηρίου.

 Η μόνη εξαίρεση που θα πρέπει να γίνεται είναι η πρόσβαση με οχήματα ανθρώπων με ειδικές ανάγκες έως την είσοδο της πλαζ, καθώς και μέριμνα για τα μικρά παιδιά που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες που λειτουργούν εκεί μέσα.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Μια υποστολή σημαίας μέσα στην ομορφιά

Στο μοναδικό ηλιοβασίλεμα του Κάστρου Μολύβου
ΧΩΡΙΑ

Στο δρόμο για τη χάρη Της!

Χιλιάδες πιστοί από όλη τη Λέσβο πήγαν και φέτος με τα πόδια στην Παναγία «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών» της Αγιάσου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Η Παναγία Τρουλωτή στους Πύργους Θερμής

Ένα βυζαντινό μνημείο που λειτουργεί ακόμα και σήμερα
ΧΩΡΙΑ

«Παναγιά η κρυφτή» ένα μοναδικό θρησκευτικό και γεωλογικό μνημείο

Το ξωκλήσι που είναι κρυμμένο εξ ολοκλήρου στην ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου
ΕΛΛΑΔΑ

«Μας εκθέτουν διεθνώς με τη συνωμοσιολογία τους»

O ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος κατά Αθανασίου και Γεωργιάδη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Έδωσαν ρεσιτάλ τα ξακουστά σαντούρια της Αγιάσου

Στην μουσικοχορευτική εκδήλωση του Αναγνωστηρίου
ΧΩΡΙΑ

Λιτάνευση της εικόνας της Παναγιάς στον Αφάλωνα

Ανήμερα του δεκαπενταύγουστου
ΧΩΡΙΑ

Νέο Δ.Σ. στον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Γαβαθάς»

Πρόεδρος αναδείχθηκε η κ. Χριστίνα Τσόχατζη
ΑΓΡΟΤΕΣ

90.000 ευρώ στο Συνεταιρισμό Κλειούς

Χρηματοδότηση, μέσω προγραμματικής σύμβασης, για αποκατάσταση ζημιών στο ελαιοτριβείο και την αποθήκη του Συνεταιρισμού
ΕΛΛΑΔΑ

Θα συνεχιστεί και το 2023 η καμπάνια «Greek4ForYou»

Στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού θα στοχεύσει η καμπάνια αναφέρει η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί απολογισμός δράσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα Χανιά για διακοπές ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κώστας Παρασκευάς στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ‑Οδηγητή στη Μυτιλήνη

Φέτος το 48ο Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ