× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο φως όλες οι συμβάσεις με την αμαρτωλή ΑΕΝΑΛ

Αποκαλύψεις στη συνεχιζόμενη δίκη. Στα 1.1 εκατομμύρια τα δάνεια το 2014. Με εννέα εκατομμύρια ευρώ δημόσιες καταθέσεις στη Συνεταιριστική Τράπεζα και 300.000 ευρώ συνεταιριστικές μερίδες πίεζαν για δάνεια στο Lesvoshop

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/7/2022

Στο φως όλες οι συμβάσεις με την αμαρτωλή ΑΕΝΑΛ

Στα εννέα εκατομμύρια ευρώ ανέρχονταν οι καταθέσεις της Νομαρχίας Λέσβου στην Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου Λήμνου και στις 300.000 η αξία των Συνεταιριστικών μερίδων που κατείχε η Νομαρχία. Αυτά ανέφερε, ο πρώην Εσωτερικός Ελεγκτής της Συνεταιριστικής, Γιάννης Πατανός, κατά την κατάθεση του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, κατά την δεύτερη ημέρα της κατάθεσης του το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Ιουνίου.

Ο κ. Πατανός δέχθηκε πως οι υψηλές καταθέσεις και οι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ συνεταιριστικές μερίδες που κατείχε η Νομαρχία αποτελούσαν μια πίεση προς το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής να δανειοδοτήσει την ΑΕΝΑΛ και την Lesvoshop A.E. εταιρείες που ελέγχονταν μετοχικά και διοικητικά από την Νομαρχία. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος θα έδινε αυτά τα δάνεια απάντησε πως δεν θα έδινε ούτε ευρώ.

Άλλωστε την περίοδο λειτουργίας της ΑΕΝΑΛ και της Lesvoshop A.E. όλοι γνώριζαν την άφρωνα διαχείριση που γίνονταν και τα μεγάλα χρέη που είχαν σχηματιστεί. Μια εκτίμηση που έγινε το 2014, ανέβαζε τα χρέη του ομίλου (ΑΕΝΑΛ - Lesvoshop A.E.) στα 1,1, εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί εδώ πως τα χρέη της ΑΕΝΑΛ βαρύνουν εξ ολοκλήρου την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ως καθολικό διάδοχο της Νομαχίας Λέσβου. Από το κλείσιμο κάθε δραστηριότητας της ΑΕΝΑΛ το μακρινό 2010 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ρύθμιση των χρεών που άφησε η εταιρεία στην Συνεταιριστική.

Η Lesvoshop A.E. ήταν θυγατρική εταιρεία της ΑΕΝΑΛ, ένα μικρό ποσοστό των μετοχών ελέγχονταν από συνεταιρισμούς γυναικών της Λέσβου. Η διαδικασία της εκκαθάρισης της ΑΕΝΑΛ ολοκληρώθηκε μόλις το καλοκαίρι του 2019. Η διαδικασία εκκαθάρισης Lesvoshop είναι άγνωστο σε εμάς σε πιο στάδιο βρίσκεται.

Μέχρι σήμερα καμία ρύθμιση των δανείων που είχε λάβει από την Συνεταιριστική ο όμιλος ΑΕΝΑΛ - Lesvoshop δεν έχει φθάσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου προς έγκριση. Άγνωστο είναι αν η εκκαθαρίστρια εταιρεία έχει ζητήσει από την Περιφέρεια την εξόφληση αυτών των δανείων. Αντίθετα κανονικά προχωρά η αποπληρωμή των οφειλών της ΑΕΝΑΛ προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ρύθμιση που έχει κάνει η Περιφέρεια.


Οι δανειακές συμβάσεις

Η πρώτη σύμβαση μεταξύ της ΑΕΝΑΛ και της Συνεταιριστικής Τράπεζας υπογράφεται στις 25 Φεβρουαρίου του 2004 (υπ’ αριθμ. 1821). Είναι η εποχή που ξεκινά η δημιουργία των καταστημάτων «Lesvos Shop». Τo ποσό του δανείου είναι μόλις 60.000 ευρώ. Η εισήγηση για τη χορήγηση του δανείου είναι θετική, δίνεται η έγκριση και παράλληλα δίνονται εμπράγματες και ενοχικές εγγυήσεις για την εξόφλησή του.Ωστόσο, όταν ψάχτηκαν τα αρχεία της Τράπεζας, δε βρέθηκε η σύμβαση εκχώρησης της εμπράγματης εγγύησης.

Στις 26 Ιουλίου τού 2006, η «Lesvoshop A.E.» λαμβάνει δάνειο από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου ύψους 100.000 ευρώ (αριθμός σύμβασης 2477) χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις, η εισήγηση είναι θετική και αναφέρει ότι το δάνειο θα δοθεί με έγκριση του Δ.Σ. της Τράπεζας, ωστόσο στα πρακτικά της συνεδρίασης δεν αναφέρεται εξέταση του αιτήματος.

Μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 28 Νοεμβρίου του 2006, η Τράπεζα δίνει νέα πίστωση (αριθμός σύμβασης 2704) στη «Lesvoshop A.E.», αυτήν τη φορά ύψους 400.000 ευρώ. Και πάλι η εισήγηση για τη χορήγηση του δανείου αναφέρει ότι θα δοθεί με έγκριση του Δ.Σ., αλλά στα πρακτικά της συνεδρίασης δεν αναφέρεται η εξέταση του αιτήματος.Είναι η εποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του συσκευαστηρίου τού «Lesvos Shop» στην Παγανή Μυτιλήνης.

Το δάνειο αυτό δίνεται με εμπράγματη εγγύηση, η οποία συνίσταται στην εκχώρηση στην Τράπεζα της επιχορήγησης που πρόκειται να λάβει η εταιρεία για την αγορά του εξοπλισμού του συσκευαστηρίου και η οποία ανέρχεται στις 381.731,80 ευρώ. Όμως από τη στιγμή που η επένδυση δεν εγκρίνεται, η εγγύηση αυτή είναι άνευ αξίας και φυσικά ποτέ δεν μπαίνει στο ταμείο της Τράπεζας. Το σφάλμα της Συνεταιριστικής Τράπεζας είναι ενέκρινε την εκταμίευση του δανείου πριν διασφαλιστεί η λήψη της επιδότησης για την κατασκευή του συσκευαστηρίου.

Και συνέχισαν...

Την επόμενη χρονιά, το 2007, συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση δανείων προς τον όμιλο. Έτσι, στις 8 Μαρτίου τού 2007 επεκτείνεται η πίστωση που χορηγήθηκε το 2004, κατά 50.000 ευρώ (σύμβαση με αριθμό 1821-1). Εισήγηση για τη σύμβαση αυτή δε βρέθηκε, ωστόσο υπάρχει έγκριση. Εμπράγματη εγγύηση δεν υπάρχει.

Δύο μήνες αργότερα, στις 8 Μαΐου του 2007, γίνεται νέα επέκταση της χορηγηθείσας πίστωσης, κατά 110.000 ευρώ (σύμβαση με αριθμό 1821-2). Αυτήν τη φορά η εισήγηση για τη χορήγηση του δανείου είναι ανυπόγραφη και το δάνειο δίνεται χωρίς να ληφθεί εμπράγματη εγγύηση.Περίπου ένα χρόνο αργότερα, στις 15 Απριλίου τού 2008, η Συνεταιριστική κάνει άλλη μια επέκταση της πίστωσης, ύψους 100.000 ευρώ (σύμβαση με αριθμό 1821-3). Αυτήν τη φορά υπάρχει θετική εισήγηση, αλλά δε λαμβάνεται καμία εμπράγματη εγγύηση.

Συνολικά δηλαδή, από το 2004 έως το 2008, μεταξύ της Τράπεζας και του ομίλου ΑΕΝΑΛ - Lesvoshop συνάφθηκαν έξι δανειακές συμβάσεις. Το συνολικό ποσό που έλαβε ο όμιλος ανέρχεται στις 820.000 ευρώ. Κατά το κλείσιμο της Τράπεζας, το ποσό της οφειλής ανερχόταν στις 884.958,50 ευρώ.
Στο παραπάνω ποσό προστίθενται τόκοι 221.395 ευρώ και έτσι το τελικό ποσό της οφειλής διαμορφώνεται στο 1.106.353,50 ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση του 2014.

Στις τέσσερις από τις έξι παραπάνω συμβάσεις, εγγυητής είναι ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ, Γιώργος Διακορώνας. Είναι εντυπωσιακό ότι έμπαινε φυσικό πρόσωπο ως εγγυητής σε δάνεια που λάμβανε ένας όμιλος ο οποίος ελεγχόταν πλήρως από την τότε Νομαρχία Λέσβου, δηλαδή έναν οργανισμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η υπόθεση της ΑΕΝΑΛ - Lesvoshop έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές στο πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου έχει συζητηθεί είτε με αφορμή την διαδικασία εκκαθάρισης, είτε μετά από ερωτήσεις που είχε καταθέσει η περιφερειακή παράταξη Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ακόμη ένας πεζός τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Καλλονή

Υπό διερεύνηση οι συνθήκες του ατυχήματος
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ένα ανήλικο παιδί στην άκρη του δρόμου

Φωτογραφία ντοκουμέντο- Στην άκρη του δρόμου σε ημιλιπόθυμη κατάσταση βρέθηκε ανήλικος πιθανά Αφρικανικής καταγωγής
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν rapid test στην Μυτιλήνη

Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα σημεία διενέργειας των δωρεάν ελέγχων για τον κορονοϊό
ΥΓΕΙΑ

808 κρούσματα κορονοϊού στη Λέσβο από 8 ‑ 14 Αυγούστου

Πανελλαδικά το ίδιο διάστημα καταγράφονται 73.710 κρούσματα, 118 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και 258 θάνατοι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δωρεά φαρμακευτικού υλικού για τους εθελοντές πυροσβέστες της Βρίσας

Από την εταιρεία Thea Pharma Hellas στον Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κυνήγι θησαυρού και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους

Καθημερινά ώρα 10 το πρωί στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σκηνές «Φαρ Ουέστ» με τρεις τραυματίες στην Πέτρα

Εφτά άτομα συνελήφθησαν ενώ κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών της Αστυνομίας αεροβόλο πιστόλι και μεταλλικά σφαιρίδια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερα τροχαία με τρεις τραυματισμούς στη Λέσβο

Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Αυγούστου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τρείς συλλήψεις για οδήγηση χωρίς δίπλωμα

Συνεχίζονται οι έλεγχοι από την Αστυνομία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

691 τροχονομικές παραβάσεις στο βόρειο Αιγαίο

Βεβαιώθηκαν από την Αστυνομία στο διάστημα από 7 ως 13 Αυγούστου