× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ο πυροσβέστης αγοράζει εξοπλισμό από την τσέπη του»

Στα προβλήματα και στις ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 5/7/2022

«Ο πυροσβέστης αγοράζει εξοπλισμό από την τσέπη του»

Παραμένει στο τιμόνι της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Ντίνος, για 5η θητεία μετά την επανεκλογή από τους  συναδέλφους του, στις εκλογές που έγιναν αρχές Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο κ. Ντίνος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα γενικά αλλά και στη Λέσβο ειδικότερα, βάζοντας ως κύριο ζήτημα την υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε προσλήψεις μόνιμων στελεχών δεν γίνονται, παρά μόνο των 80 ατόμων που περνούν κάθε χρόνο από τις πανελλαδικές εξετάσεις. «Αυτοί οι μελλοντικοί συνάδελφοι όμως, σημείωσε, συνολικά πρέπει να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στη σχολή για 4 χρόνια και μετά να εκπαιδευτούν στην Αθήνα για δύο χρόνια. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει βγει κανένας ακόμη από τη σχολή πυροσβεστών ώστε να ενισχυθεί το Σώμα».

Από εκεί και πέρα σημείωσε ότι οι ανάγκες στη Λέσβο καλύπτονται επειδή οι πυροσβέστες δίνουν το 110% των δυνάμεών τους, κάτω από δύσκολες πολλές φορές συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Γιώργος Ντίνος στην αντιπυρική περίοδο που έχει ξεκινήσει, σημείωσε πως ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε σοβαρά περιστατικά, πρόσθεσε όμως ότι οι πυροσβέστες πραγματοποιούν συνεχώς περιπολίες και παραμένουν σε 24ωρες βάρδιες στα σημεία ελέγχου. «Στα σημεία ελέγχου, δεν είναι εύκολη η παραμονή πολλές φορές, ειδικά τις ημέρες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και δεν υπάρχει η δυνατότητα φύλαξης κρύου νερού ή φαγητού λόγω έλλειψης ψυγείου. Σε ένα αυτοκίνητο δεν είναι πάντα εύκολο να ξεκουραστείς, να φας και γενικά να ανακτήσεις δυνάμεις».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εποχικών πυροσβεστών, ο Γιώργος Ντίνος σημείωσε ότι η συμβολή τους είναι πολύτιμη και θα έπρεπε κανονικά το αρμόδιο Υπουργείο να τους στηρίξει και να ικανοποιήσει το αίτημά τους για μονιμοποίηση. «Ωστόσο, πρόσθεσε, παρατηρούμε το φαινόμενο ότι όταν αλλάζουν οι ηγεσίες των Υπουργείων, να αλλάζει και ο γενικότερος σχεδιασμός, γεγονός που δεν βοηθά».

Ο κος Ντίνος στο πλαίσιο της συνέντευξής του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος όπως το φαινόμενο της απλήρωτης υπερεργασίας, η οποία πληρώνεται, όπως είπε σε ρεπό, όταν δύναται η υπηρεσία, καθώς και στις προμήθειες του ειδικού εξοπλισμού. Για τον εξοπλισμό ειδικότερα, γάντια μάσκες, κ.λπ. όπως είπε, πολλές φορές οι πυροσβέστες αναγκάζονται να τον αγοράζουν από την τσέπη τους, αφού η υπηρεσία δεν προχωρά συχνά σε προμήθειες. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, προτιμούμε να βάλουμε από την τσέπη 50-100 ευρώ, παρά να έχουμε ακατάλληλο και ληγμένο εξοπλισμό ο οποίος την κρίσιμη στιγμή δεν θα είναι λειτουργικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Γιώργος Ντίνος αναφέρθηκε και στα υπερσύγχρονα μηχανήματα που έχει προμηθευτεί η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τα οποία σε περιστατικά πυρκαγιάς θα είναι πολύ χρήσιμα για την αντιμετώπισή τους, αφού θα έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού της εστίας και απόδοση πραγματικής εικόνας αυτής. Ωστόσο όπως είπε, ακόμη τα μηχανήματα αυτά δεν έχουν λειτουργήσει, θα γίνει όμως, ελπίζει μέσα στους επόμενους μήνες.

Γενικότερα ο κος Ντίνος σημείωσε πως οι πολίτες είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα που αφορούν τις πυρκαγιές κι έτσι ενημερώνουν άμεσα για οποιοδήποτε περιστατικό την υπηρεσία.

«Η συνεργασία μας με τους δύο δήμους και την Περιφέρεια είναι καλή σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό οι καθαρισμοί των δασικών δρόμων ώστε να υπάρχει άνετη πρόσβαση, ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς συνδράμει και η αυτοδιοίκηση με τα δικά της στελέχη».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή