× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα ελληνικά κρασιά επανασυστήνονται

Πρόγραμμα 3,3 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί την προώθηση των ΠΟΠ/ΠΓΕ κρασιών και την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίαση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/7/2022

Τα ελληνικά κρασιά επανασυστήνονται

Να επανασυστήσει τα ελληνικά κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ στο εγχώριο και διεθνές καταναλωτικό κοινό επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ). Η προσπάθεια γίνεται μέσω του  προγράμματος ENOS που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 3.371.666,70 εκατ. ευρώ.


Το πρόγραμμα έχει ως κύριο στόχο την εγχώρια αγορά και αυτή της Γερμανίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ δράσεις θα πραγματοποιηθούν και σε τρίτες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Η επιλογή των χωρών έγινε με βάση τις προοπτικές ανάπτυξης του όγκου εξαγωγών και της κατανάλωσης των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ αλλά και με τις δυνατότητες διείσδυσης των ελληνικών / ευρωπαϊκών οίνων ποιότητας.

Συνολικά η χώρα μας παράγει 200.000 χιλιόλιτρα οίνων ΠΟΠ, 415.000 χιλιόλιτρα οίνων ΠΓΕ, και πάνω από 300 αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιού που είναι κυρίως ενδημικές (μόνο στην Ελλάδα).

 

Εκπαίδευση επαγγελματιών

 

Μια από τις ενέργειες του προγράμματος είναι η κατάρτιση στην εστίαση και τον τουρισμό με σκοπό τη δράσης, την αναβάθμιση της γνώσης των επαγγελματιών του κλάδου της HORECA σε σχέση με το καθεστώς που διέπει τους οίνους ΠΟΠ - ΠΓΕ και τη λελογισμένη κατανάλωση των οίνων.

 

Όπως είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια της ΕΔΟΑΟ, Μαρία Τριανταφύλλου «η δράση αυτή περιλαμβάνει σεμινάρια στο χώρο της διανομής, της εστίασης και του τουρισμού (ξενοδοχεία - τουριστικοί πράκτορες). Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται σεμινάρια, 6 ωρών (+ 1 ώρα για εξετάσεις) σε συνεργασία με τον πιστοποιημένο εκπαιδευτικό οργανισμό WSPC, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης Master of Wine (ο πρώτος Master of Wine στην Ελλάδα) και του τουρισμού. Στο τέλος των σεμιναρίων δίνεται πιστοποίηση σε συνέχεια εξετάσεων».

 

Το πρόγραμμα

 

Το πρόγραμμα θα έχει χρονικό ορίζοντα δυο ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υλοποιηθούν μια σειρά δράσεων (ενημέρωση και εκπαίδευση, διαφήμιση, κλπ), οι οποίες θα βασίζονται και θα μεταδίδονται σε συγκεκριμένα μηνύματα. Τα βασικά προτεινόμενα μηνύματα προς μετάδοση θα βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τις κατευθυντήριες γραμμές της E.Ε. όσον αφορά την ενημέρωση των οίνων ΠΟΠ - ΠΓΕ, καθώς και με τη νομοθεσία της αγοράς/χωρών στόχου.

 

Τα μηνύματα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τριανταφύλλου, θα παρέχουν πληροφορίες μέσω των οποίων θα αναδεικνύονται τα ανώτερα χαρακτηριστικά των οίνων, η εφαρμογή αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων που αφορούν στην παραγωγή, τις ενδείξεις ποιότητας, την επισήμανση και την εμπορία, οι οποίοι εγγυώνται στους καταναλωτές την ποιότητα και την ιχνηλασιμότητα των προσφερόμενων προϊόντων καθώς και η προτροπή για υπεύθυνη και ασφαλή κατανάλωση οίνου.

 

«Αποστολή του προγράμματος είναι η καθιέρωση της ελληνικής και παράλληλα κοινοτικής προέλευσης μεταξύ των ποιοτικότερων οινικών προελεύσεων του παγκόσμιου χάρτη και η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών αμπελουργικών περιοχών και γηγενών ποικιλιών, καθώς και η σύνδεση των οινικής ταυτότητας, με την ισχυρή πολιτιστική ελληνική ταυτότητα», υπογραμμίζει η κ. Τριανταφύλλου.

 

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως 27% πάνω οι τιμές των υγρών καυσίμων στη Λέσβο

Στο πετρέλαιο κίνησης η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της μέσης τιμής σε ετήσια βάση
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» όλοι οι επιλαχόντες

Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021» αυξάνεται κατά 591,7 εκατ. ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξαφνικό «στοπ» στο λιμάνι της Χίου για το Νήσος Σάμος

Έλεγχο για «ύποπτη αποσκευή» πραγματοποίησε στις 10.30 μμ της Τρίτης το λιμενικό στο πλοίο με πληρότητα 100% που ξεκίνησε το απόγευμα από Μυτιλήνη για Πειραιά
ΑΓΡΟΤΕΣ

28% πάνω το κόστος παραγωγής στο χωράφι

Σε ζωοτροφές και ενέργεια τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης του κόστους τον Ιούνιο του 2022
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Ψάχνεις χαμηλές τιμές;
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλα να πάμε από τον Μεσότοπο ως το Σίγρι!

Ταξιδεύουμε στη γη της ελιάς και της ηφαιστειακής πέτρας. Δοκιμάζουμε γεύσεις βγαλμένες από άλλες εποχές. Γνωρίζουμε ανθρώπους ξεχωριστούς. Κολυμπάμε σε κρυσταλλένια νερά του νησιού. Διασκεδάζουμε και χαλαρώνουμε σε τούτο τον μαγικό τόπο
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αυγουστιάτικες υποσχέσεις για έκτακτες αγροτικές ενισχύσεις

Επίσκεψη Γεωργαντά στα Ανώγια της Κρήτης και προσπάθεια επαναπροσέγγισης των κτηνοτρόφων του νησιού από την κυβέρνηση
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Η ακτοπλοΐα σε νέα εποχή

Αναγκαστική ανανέωση του στόλου ως το 2030
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η αγάπη ένωσε μια Ρωσίδα και έναν Ουκρανό στη Λέσβο

Παντρεύτηκαν στο Μόλυβο σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στέλνοντας μήνυμα ειρήνης και αγάπης σε όλο τον κόσμο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από τον Μανταμάδο έως το Μόλυβο για βουτιές, εξερεύνηση, διάβασμα, μεζέδες και ύπνο

Βουνό… γιαλό πηγαίνουμε κι όλο ομορφιές γευόμαστε
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχές Σεπτεμβρίου πληρωμές 50 εκατ. ευρώ για το Power Pass

Συνεχίζονται κανονικά οι πληρωμές του Fuel Pass 2 δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΓΡΟΤΕΣ

90.000 ευρώ στο Συνεταιρισμό Κλειούς

Χρηματοδότηση, μέσω προγραμματικής σύμβασης, για αποκατάσταση ζημιών στο ελαιοτριβείο και την αποθήκη του Συνεταιρισμού