× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα ελληνικά κρασιά επανασυστήνονται

Πρόγραμμα 3,3 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί την προώθηση των ΠΟΠ/ΠΓΕ κρασιών και την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίαση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/7/2022

Τα ελληνικά κρασιά επανασυστήνονται

Να επανασυστήσει τα ελληνικά κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ στο εγχώριο και διεθνές καταναλωτικό κοινό επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ). Η προσπάθεια γίνεται μέσω του  προγράμματος ENOS που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 3.371.666,70 εκατ. ευρώ.


Το πρόγραμμα έχει ως κύριο στόχο την εγχώρια αγορά και αυτή της Γερμανίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ δράσεις θα πραγματοποιηθούν και σε τρίτες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Η επιλογή των χωρών έγινε με βάση τις προοπτικές ανάπτυξης του όγκου εξαγωγών και της κατανάλωσης των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ αλλά και με τις δυνατότητες διείσδυσης των ελληνικών / ευρωπαϊκών οίνων ποιότητας.

Συνολικά η χώρα μας παράγει 200.000 χιλιόλιτρα οίνων ΠΟΠ, 415.000 χιλιόλιτρα οίνων ΠΓΕ, και πάνω από 300 αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιού που είναι κυρίως ενδημικές (μόνο στην Ελλάδα).

 

Εκπαίδευση επαγγελματιών

 

Μια από τις ενέργειες του προγράμματος είναι η κατάρτιση στην εστίαση και τον τουρισμό με σκοπό τη δράσης, την αναβάθμιση της γνώσης των επαγγελματιών του κλάδου της HORECA σε σχέση με το καθεστώς που διέπει τους οίνους ΠΟΠ - ΠΓΕ και τη λελογισμένη κατανάλωση των οίνων.

 

Όπως είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια της ΕΔΟΑΟ, Μαρία Τριανταφύλλου «η δράση αυτή περιλαμβάνει σεμινάρια στο χώρο της διανομής, της εστίασης και του τουρισμού (ξενοδοχεία - τουριστικοί πράκτορες). Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται σεμινάρια, 6 ωρών (+ 1 ώρα για εξετάσεις) σε συνεργασία με τον πιστοποιημένο εκπαιδευτικό οργανισμό WSPC, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης Master of Wine (ο πρώτος Master of Wine στην Ελλάδα) και του τουρισμού. Στο τέλος των σεμιναρίων δίνεται πιστοποίηση σε συνέχεια εξετάσεων».

 

Το πρόγραμμα

 

Το πρόγραμμα θα έχει χρονικό ορίζοντα δυο ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υλοποιηθούν μια σειρά δράσεων (ενημέρωση και εκπαίδευση, διαφήμιση, κλπ), οι οποίες θα βασίζονται και θα μεταδίδονται σε συγκεκριμένα μηνύματα. Τα βασικά προτεινόμενα μηνύματα προς μετάδοση θα βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τις κατευθυντήριες γραμμές της E.Ε. όσον αφορά την ενημέρωση των οίνων ΠΟΠ - ΠΓΕ, καθώς και με τη νομοθεσία της αγοράς/χωρών στόχου.

 

Τα μηνύματα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τριανταφύλλου, θα παρέχουν πληροφορίες μέσω των οποίων θα αναδεικνύονται τα ανώτερα χαρακτηριστικά των οίνων, η εφαρμογή αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων που αφορούν στην παραγωγή, τις ενδείξεις ποιότητας, την επισήμανση και την εμπορία, οι οποίοι εγγυώνται στους καταναλωτές την ποιότητα και την ιχνηλασιμότητα των προσφερόμενων προϊόντων καθώς και η προτροπή για υπεύθυνη και ασφαλή κατανάλωση οίνου.

 

«Αποστολή του προγράμματος είναι η καθιέρωση της ελληνικής και παράλληλα κοινοτικής προέλευσης μεταξύ των ποιοτικότερων οινικών προελεύσεων του παγκόσμιου χάρτη και η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών αμπελουργικών περιοχών και γηγενών ποικιλιών, καθώς και η σύνδεση των οινικής ταυτότητας, με την ισχυρή πολιτιστική ελληνική ταυτότητα», υπογραμμίζει η κ. Τριανταφύλλου.

 

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία