× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναζητούνται νέες γέφυρες με την Τουρκία

Προβληματισμός για τους φετινούς επισκέπτες της Λέσβου από την απέναντι ακτή

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/2/2019

Αναζητούνται νέες γέφυρες με την Τουρκία

Δεν πέρασε απαρατήρητη η Λέσβος κατά την εκδήλωση παρουσίασης του νησιού στο Μουσείο Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα. Τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στις δυνατότητες επισκεψιμότητας που έχει η Λέσβος, ενώ συνεχίστηκαν οι συζητήσεις με τους Τούρκους και τους ντόπιους τουριστικούς πράκτορες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα πάντως που αναζητούνται νέες γέφυρες συνεργασίας, επικρατεί προβληματισμός για την τουριστική κίνηση που θα έχει φέτος η Λέσβος και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

Το «Ν» που κάλυψε την εκδήλωση που φιλοξένησε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και οργάνωσε η Σεβντά και ο Τζαν Ελγκίζ μίλησε με τον Kadir Inandi εκπρόσωπο της τουρκικής εταιρίας Turyol, που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Μυτιλήνης Αϊβαλιού. «Από 17.000 επιβάτες το 2012, φτάσαμε στους 72.000 το 2018 μόνο στη γραμμή Αϊβαλί- Λέσβος. Το ότι δεν σταμάτησε το χειμώνα του 2012 η γραμμή και συνεχίζεται αδιάκοπα έως σήμερα, διευκόλυνε την εταιρεία να την αναδείξει στο κοινό, ώστε να γνωρίζει ότι μπορεί να ταξιδέψει όποτε το επιθυμεί» είπε.
Ο κ. Inandi εκτιμά ότι θα διευκολύνονται οι Τούρκοι της Πόλης και της Σμύρνης να επισκέπτονται τη Λέσβο από τον Οκτώβριο του 2019, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Κωνσταντινούπολης- Σμύρνης. Ο νέος δρόμος αναμένεται να διευκολύνει κατά πολύ τους επισκέπτες που φτάνουν στη Λέσβο μέσω Αϊβαλιού από την Πόλη και σήμερα διανύουν απόσταση πέντε ωρών, αλλά και τους επισκέπτες από τη Σμύρνη που σήμερα διανύουν απόσταση 2,5 ωρών.

Και φόβοι…
Από την πλευρά της, η Ανδριάνα Σπανέλη, από το πρακτορείο Μυτιλήνης, Andriana Tours και το ξενοδοχείο Elysion βρέθηκε επίσης στην Πόλη και δήλωσε στο «Ν»: «Ενημέρωσα τους πράκτορες ότι η Λέσβος έχει τα απαραίτητα καταλύματα και ότι ενδείκνυται για οικογενειακό τουρισμό, καθώς και για το ότι λειτουργεί πλέον και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πέτρας- Κουτσούκουγιου» η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018. «Θα ήταν ευχής έργο να ευοδωθεί το σχέδιο που έχει συζητηθεί, να μπει ένα αεροπλάνο λίγων θέσεων, ώστε να συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη Μυτιλήνη με πτήσεις τσάρτερ» κατέληξε.
Τον προβληματισμό του για την τουριστική κίνηση στη Λέσβο από απέναντι εξέφρασε στο «Ν» ο τουριστικός πράκτορας Άρης Λαζαρής, η εταιρεία του οποίου εκπροπσωπεί πλοίο τύπου καταμαράν για τη γραμμή Μυτιλήνη- Αϊβαλί κάθε Πέμπτη και Σάββατο και καθημερινά από την 21η Απριλίου για τη θερινή περίοδο: «Πέρσι είχαμε 50.000 Τούρκους επιβάτες στα συγκεκριμένα δρομολόγια. Για φέτος φοβόμαστε ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία και της εξωτερικής της πολιτικής, ότι οι Τούρκοι θα προτιμήσουν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους».

Ο κ. Λαζαρής ανέφερε ότι τα πολυτελή ξενοδοχεία των μικρασιατικών παραλιών έχουν ρίξει πολύ τις τιμές τους από φέτος γιατί έχασαν τους Ρώσους τουρίστες, εκτιμώντας ότι οι Τούρκοι θα προτιμήσουν να παραμείνουν στα παράλια που θα έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές. «Είναι πολύ σημαντικό, όπως τόνισε και φέτος από 1η Απριλίου όπως γίνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια να λειτουργήσει το πρόγραμμα θεώρησης της βίζας στην πύλη εισόδου, ώστε να μην αναγκάζονται όσοι διαμένουν στα παράλια να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη για να βγάλουν βίζα και να μεταβούν στη Μυτιλήνη».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο πλευρό των προσκυνητών του Ταξιάρχη

Οι εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Μυτιλήνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πρόσφεραν ένα μπουκαλάκι νερό στους περιπατητές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τίμησαν στη Μυτιλήνη την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Ο κόσμος καίγεται»

Από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και τις εκδόσεις Τόπος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες

Και η νεολαία και ο λαός, μπορεί να αξιοποιήσει κάθε κάλπη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, που αποκρούει την πολιτική που υπερασπίζεται τους λίγους σε βάρος των πολλών» τόνισε η βουλευτής του κόμματος Αφροδίτη Κτενά στην ομιλία της στην εκδήλωση του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μπακογιάννης και Κοσιώνη στην Αγιάσο

Δοκίμασαν λουκουμάδες στο κατάστημα της πρώην Προέδρου του χωριού Διαμάντως Ρουγκέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ