× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αμβλώσεις και.... Νέα Δημοκρατία

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΙΡΑΣΓΕΝΤΗΣ*

Δημοσίευση 29/6/2022

Αμβλώσεις και.... Νέα Δημοκρατία

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε, λέει, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που ανατρέπει την διάσημη πλέον «Roe v Wade», κρίνοντας πλέον ότι η άμβλωση δεν συνιστά συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να νομοθετηθεί από τις διάφορες Πολιτείες, η απαγόρευση των αμβλώσεων. Και δώστου ρεπορτάζ και δώστου πρωτοσέλιδα, για την οργή και τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών και την ανησυχία τους για την οπισθοδρόμηση των ΗΠΑ.

Μόνο που οι Ευρωπαίοι, ηγέτες και μη, θα πρέπει να κοιτάξουμε την δική μας τη καμπούρα και να πάψουμε τα κροκοδείλια δάκρυα για τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ. Αλήθεια πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), έχει κρίνει επανειλημμένα, ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) δεν κατοχυρώνει δικαίωμα στην άμβλωση και συνεπώς δεν συνιστά παραβίαση της ΕΣΔΑ, η νομοθέτηση από ένα κράτος της απαγόρευσης των αμβλώσεων, καθώς εναπόκειται αποκλειστικά στη νομοθετική κρίση και ευχέρεια των συμβαλλόμενων κρατών;

Εξάλλου, είναι αρκετά πρόσφατα τα όσα συνέβησαν στην Πολωνία, το φθινόπωρο του 2020, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο, έκρινε αντισυνταγματική σχετική διάταξη νόμου, η οποία επέτρεπε τη διενέργεια αμβλώσεων σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο προγεννητικός έλεγχος ή άλλες ιατρικές εξετάσεις έδειχναν μεγάλη πιθανότητα σοβαρών και μη αναστρέψιμων επιπλοκών ή ανίατης ασθένειας που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου.

Ο νόμος αυτός ισχύει έως και σήμερα, δίχως φυσικά να μπορεί καμία Ευρωπαϊκή Ένωση να υποχρεώσει την Πολωνία να τον καταργήσει, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι ετησίως τουλάχιστον 200.000 Πολωνές, αναγκάζονται να καταφεύγουν σε χώρες του εξωτερικού για να υποβληθούν σε άμβλωση.

Χρειάστηκε να παρέλθει ένας χρόνος κι αφού είχε προηγηθεί ο μαρτυρικός θάνατος μιας 30χρονης Πολωνής από σηψαιμία, ώστε να πάρει θέση επί του ζητήματος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μη φανταστεί κανείς βέβαια τίποτε κυρώσεις και τέτοια πράγματα, απλώς τέθηκε προς ψήφιση η έκθεση της Επιτροπής Γυναικών (FEMM) του ΕΚ που χαρακτηρίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση ως «ανθρώπινο δικαίωμα» και υποστηρίζει την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών. Ακόμη και τότε όμως δεν υπήρξε ομόθυμη υπερψήφιση της έκθεσης αυτής.

Οι Πολωνοί υπερσυντηρητικοί ευρωβουλευτές έθεσαν προς ψήφιση δικό τους ψήφισμα στο οποίο κατήγγειλαν ως «απαράδεκτη» την έκθεση της Επιτροπής Γυναικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (προφανώς και το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση). Το ψήφισμα αυτό απορρίφθηκε, ευτυχώς, με ψήφους 391 κατά, όμως αν μη τι άλλο είναι ανησυχητικό ότι βρέθηκαν 280 ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ.

Κι ακόμη πιο ανησυχητικό για την χώρα μας, είναι ότι μέσα σε αυτούς τους 280, ήταν και οι οκτώ ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ναι της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη που προχθές ανερυθρίαστα έκανε από το Twitter λόγο για βήμα πίσω, εξαιτίας της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Προφανώς το ψήφισμα των Πολωνών υπερσυντηρητικών που υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ήταν βήμα μπροστά. Τόση υποκρισία!

Και μιας και αναφέρομαι σε υποκρισία, δε μπορώ να μην φέρω στο νου μου την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως, η οποία έσπευσε κι αυτή μέσω Twitter να κάνει λόγο για πρωτοφανή οπισθοδρόμηση. Ίσως να της διαφεύγει, αλλά διάολε υπουργός είναι, σε τόσα Πανεπιστήμια του εξωτερικού την έστειλαν οι γονείς της, δεν μπορεί να μην γνωρίζει ότι βασικό επιχείρημα όλων αυτών των οπισθοδρομικών (όπως η ίδια τους χαρακτηρίζει εμμέσως), είναι η θεωρία του «αγέννητου παιδιού», που η εκείνη ως αρμόδια Υπουργός επιχείρησε να εισάγει στα σχολεία, με τα βίντεο που στάλθηκαν στα Γυμνάσια της χώρας, όπου γινόταν λόγος ότι η ζωή ξεκινάει από τη σύλληψη. Κι αν δεν υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις μέσα και έξω από τα σχολεία, ίσως αυτά τα βίντεο να προβαλλόταν ακόμη και σήμερα στα παιδιά μας.

Ας πάψουμε λοιπόν να δηλώνουμε σοκαρισμένοι για τα όσα συμβαίνουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού κι ας δούμε τα του οίκου μας. Ας προβληματιστούμε από το γεγονός ότι εντός της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος που το 2019 επιλέξαμε να μας κυβερνήσει δηλαδή, υπάρχει ανοιχτά εκδηλούμενο ρεύμα υπέρ της απαγόρευσης ή περιορισμού του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Εξάλλου, έχουν περάσει μόλις 36 χρόνια και είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τότε που η δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, νομοθέτησε τον ισχύοντα ως και σήμερα ν. 1609/1986, έχοντας να αντιμετωπίσει την σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας οι τότε βουλευτές διατύπωναν από το βήμα της Βουλής απόψεις όπως:

«Μήπως με τέτοια νομοθετήματα δεν κάνουμε τίποτε άλλο, παρά να ανοίγουμε τον δρόμο της πλήρους κοινωνικής διαφθοράς και αποσύνθεσης στη χώρα μας;»,
«Για φανταστείτε να μην είχε γεννηθεί ο Χριστός, να μην είχε γεννηθεί ο Μαρξ και κάποιες άλλες μεγάλες φυσιογνωμίες που έχουν προσφέρει πολλά στον κόσμο γιατί θα ήταν υποχρεωμένοι τότε εκείνοι να κάνουν άμβλωση […] Είναι βαρύ, κύριε Πρόεδρε, να πληρώνει ο ελληνικός λαός τα κέφια πολλές φορές πολλών ζευγαριών που θέλουν να κάνουν συχνές ερωτικές συνομιλίες».

Επειδή λοιπόν καλή η προσπάθεια για χτίσιμο προοδευτικού προφίλ, όμως οι πράξεις μένουν, οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για την διαφύλαξη, προάσπιση και ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και κάθε λογής ευάλωτης κοινωνικής ομάδας.

Α! και να προσέχουμε τι ψηφίζουμε.

* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΙΡΑΣΓΕΝΤΗΣ είναι δικηγόρος, μέλος του Συντονιστικού οργάνου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Δεκαπενταύγουστος στην Αιβαλιώτισσα Παναγιά

Στη γιορτή της μητροπολιτικής εκκλησίας της Πολιτείας που πέρασε και εχάθη
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Με αφορμή ένα δημοσίευμα, σαν σήμερα πριν 100 χρόνια

Ο δολοφόνος πάντα επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος-Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σύσταση ομάδας εργασίας ή ενεργοποίηση των θεσμικών οργάνων για τη διαχείριση μιας καταστροφής;

Πυρκαγιά Νότιας Λέσβου 23 Ιουλίου 2022-Γράφει ο ΡΑΦΑΗΛ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Νόμιμες επισυνδέσεις»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στην Παναγιά της Πέτρας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο πατέρας μου πλάι στο άψυχο κορμί ενός πεντάχρονο κοριτσιού στον Έβρο!

Ιστορίες ενός φοβητσιάρη γιού….
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον Αχινό, 12/8/2022

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Bατερά και Βρισαγώτες

Γράφει ο ΙΓΝΑΤΗΣ ΨΑΝΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,11/8/2022

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/8/2022

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ξεδιψώντας με τη «Μνήμη του Νερού»…

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΓΟΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η Κυριακή αργία στην Οθωμανική Λέσβο του 1909 – 1911

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ