× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χρυσές επιδόσεις από τα Λύκεια της περιφέρειας

Οι μαθητές από τα χωριά της Λέσβου αριστεύουν και βάζουν πλώρη για τις σχολές των ονείρων τους. Μιλούν στο «Ν» παιδιά από τα Λύκεια Αγιάσου, Άντισσας, Ιππείου, Μανταμάδου, Παμφίλων και Καλλονής

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 28/6/2022

Χρυσές επιδόσεις από τα Λύκεια της περιφέρειας

Αξιόλογες επιδόσεις με πολύ κόπο και προσπάθεια, στην καρδιά της πανδημίας σε ένα δύσκολο ομολογουμένως χειμώνα για τα σχολεία της Λέσβου, οι απόφοιτοι Λυκείου της περιφέρειας του νησιού μας κατάφεραν να συγκεντρώσουν εξαιρετικές βαθμολογίες και πλέον να διεκδικούν μία θέση στις κορυφαίες πανεπιστημιακές σχολές της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «Ν» κατάφερε να επικοινωνήσει με αρκετά Λύκεια της περιφέρειας, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να έρθει σε επαφή με τα Λύκεια Γέρας, Πολιχνίτου και Πλωμαρίου. Τις επόμενες ημέρες ωστόσο θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να έχουμε αναλυτικό ρεπορτάζ και συνεντεύξεις και από αυτά τα σχολεία του νησιού μας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λύκειο Αγιάσου

Στο Λύκειο της όμορφης Αγιάσου συναντάμε τη Σαπφώ Κουντουρέλλη από την κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών η οποία με πολύ κόπο και διάβασμα, ερχόμενη πολλές φορές αντιμέτωπη με δύσκολα συναισθήματα κατάφερε να συγκεντρώσει 17.760 μόρια. «Είχα πολύ άγχος γενικά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, πολύ διάβασμα, πολύ προσπάθεια γενικά, μας λέει η ίδια. Προσπαθούσα να βρίσκω λίγο χρόνο μία φορά την εβδομάδα για να βγαίνω με τους φίλους που και να ακούω την αγαπημένη μου μουσική». Η Σαπφώ ακόμη δεν έχει καταλήξει για τις επιλογές της στο μηχανογραφικό, ωστόσο σκέφτεται να δηλώσει πρώτες τις σχολές Ψυχολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το Λύκειο της Αγιάσου εξαιρετικές επιδόσεις εξασφάλισε και ο Παναγιώτης Πατσέλλης, από την κατεύθυνση επιστημών υγείας ο οποίος με 17.040 μόρια βάζει πλώρη για να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο που είναι η Γυμναστική Ακαδημία. Όπως ανέφερε από μικρή ηλικία ασχολείται με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο που είναι η μεγάλη του αγάπη. «Η φετινή χρονιά κύλησε σε φυσιολογικούς ρυθμούς, λέει ο Παναγιώτης, χωρίς υπερβολές και εξοντωτικό διάβασμα. Προσπαθούσα να βγαίνω βόλτες με τους φίλους τα Σαββατοκύριακο ενώ στο καθημερινό πρόγραμμα μου περιλαμβάνονταν και οι προπονήσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λύκειο Άντισσας 

Σημαντικές πρωτιές και άριστες βαθμολογίες συναντάμε και στο Λύκειο της Άντισσας όπου τα παιδιά με πολύ προσπάθεια και διάβασμα πέτυχαν το στόχο τους.

Σε πρώτο πλάνο ο Κλέωνας - Ταξιάρχης Κοτσίνης ο οποίος συγκέντρωσε 18.500 μόρια στην κατεύθυνση Ανθρωπιστικών σπουδών, με χρυσό 20αρι στα Λατινικά, 19,2 στην ιστορία και 18,5 στα Αρχαία. 

«Ήταν μια περιπετειώδης χρονιά, εξολογείται ο Κλέωνας στη διάρκεια της οποίας συνέβησαν πολλά απρόοπτα. Μεταξύ άλλων κόλλησα κορονοϊό και έμεινα εκτός μαθημάτων για 3 εβδομάδες. Προσπαθούσα να συνδιάσω το διάβασμα με τις αγαπημένες μου ασχολίες όπως είναι η Βυζαντινή μουσική την οποία με τίποτα δεν ήθελα να παραμελήσω. Παράλληλα έκανα και προπονήσεις γιατί στις πρώτες μου επιλογές είναι τα Σώματα Ασφαλείας». Ο Κλέωνας στοχεύει στη Σχολή Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος ή στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας. 

Πολύ καλές επιδόσεις εξασφάλισε και η Αγγελική - Ελένη Πασλή η οποία με 17.500 μόρια βάζει πλώρη για τα Παιδαγωγικά αφού όπως λέει το όνειρο της είναι να γίνει δασκάλα. Και η Αγγελική εξασφάλισε χρυσό 20άρι στα Λατινικά ενώ στην έκθεση - λογοτεχνία έγραψε 18,1

«Ήταν κουραστική και πιεστική χρονιά, στερήθηκα τους φίλους μου, τις αγαπημένες μου ασχολίες, όμως ευτυχώς το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Προσπαθούσα να κλέβω λίγο ελεύθερο χρόνο και να βγαίνω για περπάτημα, αυτό με βοήθησε σημαντικά να ξεκουράζομαι και να ηρεμώ κοντά στη φύση».

Από το ίδιο σχολείο ο Πέτρος Τσολάκης με 17.350 μόρια βάζει και δύο άριστες βαθμολογίες 20 στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) και 19,5 στην Πληροφορική ετοιμάζει βαλίτσες για Αθήνα ή Πειραιά αφού στις πρώτες του επιλογές θα είναι είτε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο είτε το Πανεπιστήμιο Πειραιά. 

«Το Τμήμα που με ενδιαφέρει και στα δύο αυτά Πανεπιστήμια είναι η Διοίκηση Επιχειρήσεων. Γενικά η χρόνια ήταν ζόρικη, μας λέει χαρακτηριστικά, είχε όμως και καλές στιγμές. Προσπαθούσα να οργανώσω λίγο το διάβασμα να κάνω βόλτες ώστε να ηρεμώ λίγο από την πίεση και να συνδιάζω και δουλειά το Σαββατοκύριακο».  

Λύκειο Παμφίλων

Εξαιρετικές βαθμολογίες εξασφάλισαν και οι μαθητές του Λυκείου Παμφίλων από το οποίο μάλιστα πρόερχεται και η καλύτερη βαθμολογία για φέτος στη Λέσβο αυτή του Ανδρεά Σταματή ο οποίος με 19.225 μόρια βάζει πλώρη για Ιατρική.

Ο Αντρέας έδωσε για δεύτερη φορά, καθώς πέρσι πάλι αρίστευσε, αλλά πέρασε στη Φαρμακευτική. Εκείνος επέμενε για Ιατρική. Οι φίλοι του πέρασαν σε σχολές και έφυγαν και αυτό του στοίχισε πολύ. Όμως ο Αντρέας Σταματής προσηλώθηκε στο στόχο που είχε βάλει από την Α Λυκείου, να γράψει τόσο καλά, ώστε να περάσει στην Ιατρική. Επιθυμεί, όπως μας είπε, να βοηθά τους ανθρώπους. Δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ειδικότητα κατά νου, αλλά φαίνεται ότι η επιστήμη της Ιατρικής τον συναρπάζει και μας μίλησε γι αυτό στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».

Χρυσές επιδόσεις εξάλλου από το ίδιο σχολείο εξασφάλισε και η Μάγια Αβαγιαννού η οποία συγκέντρωσε 18.430 μόρια στον τομέα Οικονομίας και Πληροφορικής.

«Το όνειρο μου από μικρή ηλικία είναι να γίνω δασκάλα, όπως ο πατέρας μου και η αδελφή μου που είναι φοιτήτρια. Ήταν μια δύσκολη χρονιά, με πίεση, άγχος και αρεκτές δυσκολίες όμως ο στόχος για την επιτυχία ήταν εκείνος που με κρατούσε όρθια και μου έδινε κουράγιο να συνεχίσω να προσπαθώ. Ελεύθερος χρόνος, δεν υπήρχε, λέει η Μαρία όμως προσπαθούσα να αφιερώνω λίγες στιγμές σε φίλους και στην οικογένεια μου». 

Από το Λύκειο Παμφίλων ξεχωρίζει και η Αντιγόνη Κάιτατζη που βρίσκεται στην Αθήνα για ένα  διαγωνισμό Πληροφορικής.

Η Αντιγόνη από τον τομέα Οικονομίας και Πληροφορικής συγκέντρωσε 18.170 μόρια και βάζει πλώρη για το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων όπου θα είναι η πρώτη της επιλογή.

«Δεν ήταν και η πιο εύκολη χρονιά φέτος, μας λέει η ίδια. Ο κορονοϊός, οι μάσκες, τα κρούσματα, το άγχος, η πίεση και όλα αυτά δημιούργησαν ένα κλίμα δύσκολο και πιεστικό για όλα τα παιδιά. Προσπαθούσα στον ελεύθερο χρόνο μου να βγαίνω όσο μπορώ με φίλους και να περπατώ. Στερήθηκα το βόλεϊ που είναι αγαπημένη μου δραστηριότητα όμως τώρα σταδιακά επιστρέφω στις ασχολίες μου».   

Για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών βάζει πλώρη η Αγγελική Χτενέλλη η οποία συγκέντρωσε 17.375 μόρια.

«Γενικά τα παιδιά που δώσαμε φέτος εξετάσεις αντιμετωπίσαμε πολλές πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η δική μας τάξη, λόγω της πανδημίας, δεν έδωσε εξετάσεις ούτε στην Α' ούτε στη Β' Λυκείου, δηλαδή από την Γ' Γυμνασίου δώσαμε απευθείας πανελλαδικές. Οι δυσκολίες ήταν πολλές και τα φροντιστήρια διαδικτυακά στην πλειοψηφία τους.

Ο χρόνος μου ήταν πολύ περιορισμένος και έτσι αναγκάσθηκα να αφήσω πίσω όλες μου τις αγαπημένες ασχολίες όπως το πλέξιμο, το ράψιμο και η ζωγραφική. Τώρα όμως που τελείωσαν όλα αυτά επιστρέφω πάλι στα χόμπι μου και φυσικά στους φίλους μου». 

Γενικό Λύκειο Ιππείου 

Ξεχωριστές βαθμολογίες και πολύ καλές επιδόσεις συναντά κανείς και στη Δημοτική Ενότητα Ευεργέτουλα στο Γενικό Λύκειο Ιππείου.

Εκεί η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου με 17.335 μόρια, και 18,8 στη Βιολογία βάζει πλώρη για ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα.

«Ήταν μια χρονιά με δυσκολίες. Εκεί κάπου στο Μάρτιο, μας λέει κόλησα και κορονοϊό οπότε έμεινα μακριά από το σχολείο τουλάχιστον για 11 μέρες. Ευτυχώς τα μαθήματα στο φροντιστήριο γινόταν διαδικτυακά οπότε δεν έχασα αφού ήμουν καλά στην υγεία μου και μπορούσα να τα παρακολουθήσω.

Νομίζω στις πρώτες μου επιλογές θα είναι όλες οι σχολές που σχετίζονται με την ιατρική όπως η κτηνιατρική, η οδοντιατρική, η φαρμακευτική και η Βιολογία αμέσως μετά». 

Απαιτητική χαρακτηρίζει τη χρονιά που πέρασε και ο Παναγιώτης Βουνάτσος ο οποίος παρά τις δυσκολίες κατάφερε να συγκεντρώσει 16.765 μόρια στον τομέα Οικονομίας και Πληροφορικής. 

«Νομίζω ότι στις πρώτες επιλογές μου θα είναι οι σχολές Πληροφορικής ακόμη όμως δεν έχω αποφασίσει σε ποιο πανεπιστήμιο θα πάω. Γενικά η όλη διαδικασία ήταν πιεστική με δεδομένο ότι από τις ενδοσχολικές εξετάσεις του Γυμνασίου βρεθήκαμε να δίνουμε πανελλαδικές αφού μεσολάβησαν 2 χρόνια πανδημίας».

Λύκειο Μανταμάδου 

Τρεις Αριστούχους μαθητές συναντάμε στο Λύκειο Μανταμάδου, ωστόσο μία από τις μαθήτριες δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία της. 

Η Αλεξία Τζανετή συγκέντρωσε 18.530 μόρια από την κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών. Όπως μας λέει η ίδια η χρονιά ήταν δύσκολη και πιεστική με πολύ διάβασμα και πρόγραμμα. «Ευτυχώς δεν είχα άγχος και η χρονιά κύλισε σχετικά ομαλά. Έπαθα κορονοϊό λίγες εβδομάδες πριν δώσω εξετάσεις για τα αθλήματα ευτυχώς όμως όλα πήγαν καλά και συμμετείχα κανονικά στη διαδικασία»,

Με την υψηλή βαθμολογία που συγκέντρωσε η Αλεξία βάζει πλώρη για τη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής, όπως λέει η ίδια αγαπά το περιβάλλον και τους ανθρώπους και πιστεύει ότι μέσα από την Πυροσβεστική θα μπορέσει να προσφέρει και στους δύο αυτούς τομείς.

Ως δεύτερες επιλογές της είναι η Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας και η Σχολή Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος  

Ο τρίτος αριστούχος από το Γενικό Λύκειο Μανταμάδου που καταφέραμε να εντοπίσουμε είναι ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου ο οποίος συγκέντρωσε 17.025 μόρια στην κατεύθυνση Οικονομίας - Πληροφορικής.

«Προσπάθησα να συνδυάσω τα χόμπι και τις δραστηριότητές μου με το διάβασμα ώστε να υπάρχει ισορροπία στη ζωή μου. Έπαιζα λίγο ποδόσφαιρο και έβγαινα με τους φίλους μου όσο μπορούσα. Δεν θα πω ότι δεν ήταν δύσκολη και πιεστική η χρονιά, αυτό που είναι όμως σημαντικό είναι ότι ανταποκρίθηκα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι πρώτες επιλογές μου στο μηχανογραφική θα είναι η Σχολή  Αξιωματικών της Αστυνομίας ή Σχολή Αστυφυλάκων ανάλογα με τις βάσεις».

Γενικό Λύκειο Καλλονής

Ετοιμάζουν βαλίτσες για τα μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας και οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Καλλονής η οποίοι εξασφάλισαν σημαντικές βαθμολογίες και χρυσές πρωτιές.

Στην Καλλονή, συναντάμε τον Παναγιώτη Καζάζη ο οποίος από τον τομέα των Επαγγελμάτων Υγείας συγκέντρωσε 17.800 μόρια και βάζει πλώρη για Ιατρική, Φαρμακευτική ή ακόμη και Βιολογία, ανάλογα με τις βάσεις.

«Πήγαινα λίγο στο γήπεδο και άκουγα πολύ  μουσική. Αυτά με κράτησαν όρθιο σε αυτή τη δύσκολη χρονιά που πέρασε, οποία απαιτούσε συστηματικό διάβασμα και πολύ προσπάθεια». 

 Στο ίδιο Λύκειο συναντάμε και την Κωνσταντίνα Βέλλου η οποία όπως μας λέει έπαθε κρίση άγχους την ώρα των εξετάσεων όπου βγήκε όλη η ένταση της χρονιάς. 

Παρολ΄αυτά η Κωνσταντίνα συγκέντρωσε 17.330 και μάλιστα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας έγραψε 19,2. 

«Ευτυχώς διαχειρίστηκα το  άγχος  καλά εκείνη την ώρα κι έτσι δεν είχα αρνητική επίπτωση στο αποτέλεσμα, μας λέει. Η χρονιά ήταν πιεστική και απαιτητική και αυτό που μου έλειψε περισσότερο ήταν ο ύπνος και η ηρεμία. Η σχολή που νομίζω ότι θα είναι πρώτη στις επιλογές του μηχανογραφικού μου είναι η Εφαρμοσμένη Πληροφορική Θεσσαλονίκης».  

Η πολύ μεγάλη ύλη ήταν εκείνο που δυσκόλεψε περισσότερο τη φετινή χρονιά την Αμφιτρίτη Καραγρηγορίου η οποία παρολ' αυτά συγκέντρωσε 17.130 μόρια στην κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών. 

«Δεν έχω καταλήξει ακόμη, μας λέει η Αμφιτρίτη, ποια σχολή θα δηλώσω σε πρώτη προτεραιότητα. Η αλήθεια είναι ότι στόχος μου είναι οι Νομικές ωστόσο θα δω και άλλες επιλογές και θα καταλήξω τις επόμενες ημέρες». 

Για Στρατιωτικές σχολές και Πολυτεχνείο ανάλογα με τις βάσεις, βάζει πλώρη ο Γιάννη Καλογήρου, ο οποίος συγκέντρωσε 14.200 μόρια.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η χρονιά ήταν πολύ πιεστική λόγω του covid και όλοι οι υποψήφιοι όπως και ο ίδιος φυσικά, δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ. «Σε κάθε περίπτωση αξίζουν πολλά ευχαριστώ στους ανθρώπους που ήταν δίπλα μας, στους καθηγητές του σχολείου και του φροντιστηρίου και φυσικά στους γονείς μας και στην οικογένειά μας». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου