Τρία προϊόντα της Λήμνου στην διαδικασία αναγνώρισης ως ΠΟΠ ‑ ΠΓΕ
Στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι φάκελοι
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/6/2022
Στα χέρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται οι φάκελοι 10 προϊόντων για τα οποία ξεκινάει η διαδικασία αναγνώρισης τους ως προϊόντα με ονομασία προέλευσης ή προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη.
Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται οι φάκελοι για τον αρνάκι της Λήμνου, το κατσικάκι της Λήμου και το μελίλχωρο - μελίπαστο της Λήμνου. Τα υπόλοιπα προϊόντα που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο είναι τα τυριά τσαλαφούτι, κασκαβάλ, γραβιέρα Πάρου, το αλάτι Αφρίνα, το ελαιόλαδο Κρήτη, η φακή Εγκλουβής και η φάβα Αμοργού.
Σήμερα η γενική γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστιάνα Καλογήρου είχε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για την πορεία του κάθε φακέλου.
Η αναγνώριση του κάθε προϊόντος ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ είναι μια πολύχρονη διαδικασία που ξεκινά με την κατάρτιση ενός φακέλου με όλα τα αναγκαία στοιχεία. Ο φάκελος κατατίθεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου ελέγχεται και στην συνέχεια το υπουργείο έχει την ευθύνη προώθησης του στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε.