× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Θα αποδεχτούμε ως μοιραίοι και άβουλοι την κωματώδη κατάσταση στον τουρισμό;»

Κριτική σε κυβέρνηση και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Μπαρούτη για το μεταφορικό ισοδύναμο με αίτημα για διεύρυνση του μέτρου και για τους επισκέπτες των νησιών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/6/2022

«Θα αποδεχτούμε ως μοιραίοι και άβουλοι την κωματώδη κατάσταση στον τουρισμό;»

Τα ζητήματα της τουριστικής υπανάπτυξης της Λέσβου και του μεταφορικού ισοδύναμου ανοίγει το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας με εκτενή παρέμβαση του Προέδρου του Παναγιώτη Μπαρούτη προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Συγκεκριμένα μιλάει για τουριστική υπανάπτυξη, για την ανάγκη εφαρμογής ενός master plan για τον τουρισμό στο οποίο θα συμπράττουν τόσο οι Δήμοι όσο και η Περιφέρεια. Σε ότι αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο γίνεται λόγος για έλλειψη οποιασδήποτε παρέμβασης προκειμένου να διευρυνθεί το μέτρο και στους επισκέπτες των νησιών. Επίσης εκφράζεται ο φόβος πως πιθανά η κυβέρνηση στοχεύει στην κατάργηση του μεταφορικού ισοδύναμου.


Αναλυτικά η παρέμβαση του Παναγιώτη Μπαρούτη έχει ως εξής:

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα η Λέσβος εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια βρίσκεται σε ένα αναπτυξιακό τέλμα που μαζί με την δημογραφική συρρίκνωση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Ασφαλώς και δεν αγνοούμε ότι τα χρόνια αυτά έχουν γίνει και έργα χρήσιμα με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους που όμως δεν είχαν το αναμενόμενο παραγωγικό αποτέλεσμα. Και αυτό μπορεί βάσιμα να αποδοθεί στο ότι η επιλογή των έργων δεν ήταν τέτοια που θα οδηγούσε στην προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων σημαντικού μεγέθους που θα είχαν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για τις τοπικές οικονομίες. Μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση, ιδιαίτερα για το νησί μας, είναι το τουριστικό προϊόν.

Σε σχέση με αυτό με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε την μεγάλη πτώση της τουριστικής κίνησης στη Λέσβο για το μήνα Μάιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Με μόλις 4741 αφίξεις στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης δεν μπορεί κανείς να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία. Η εικόνα γίνεται ιδιαίτερα καταθλιπτική όταν διαπιστώνεται πως η τουριστική δραστηριότητα στα υπόλοιπα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport είναι σημαντικά υψηλή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η κίνηση του αεροδρομίου της Ρόδου με 298.000 επιβάτες, της Κέρκυρας με 169.000, των Χανίων με 150.000. Η σύγκριση είναι συντριπτική για την περιοχή μας και το αναπάντητο ερώτημα, αν και ρητορικό, παραμένει: γιατί αυτή διαιωνιζόμενη υπανάπτυξη; Και αλήθεια αν ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας των 500 συν 200 χιλ. ευρώ για την τουριστική προώθηση δεν υπήρχε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα;


Είναι προφανές από τα παραπάνω στοιχεία ότι η βαριά βιομηχανία της Χώρας, όπως είναι ο Τουρισμός, δεν γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στο νησί μας. Είναι μια κατάσταση που δυστυχώς διαιωνίζεται για δεκαετίες όταν άλλες νησιωτικές περιοχές πραγματοποιούσαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούν πραγματικά άλματα. Έτσι μπαίνει φυσιολογικά το ερώτημα αν θα αποδεχτούμε ως μοιραίοι και άβουλοι αυτή την κωματώδη κατάσταση ή θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να δώσουμε επιτέλους μια προοπτική στον τουριστικό τομέα.


Εμείς σαν Οικονομικό Επιμελητήριο πολλές φορές γράψαμε και εισηγηθήκαμε για την χρησιμότητα δημιουργίας ενός Master Plan για τον τουρισμό που θα συμμετείχαν η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι φορείς και που θα έπρεπε να ακολουθηθεί από όλους, σύμφωνα με τις δυνατότητες τους και να επικαιροποιείται κάθε χρόνο όπως στο Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και σε άλλες περιοχές που έχουν τουρισμό. Δυστυχώς όμως δεν εισακουσθήκαμε.


Η δική μας, λοιπόν, άποψη είναι ότι πολλά μπορεί να γίνουν για να ξεφύγουμε από το τέλμα. Δυστυχώς, όμως, αντί να παίρνονται μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην τουριστική αγορά παρατηρείται μια αντιπαραγωγική κατανομή εθνικών και κοινοτικών πόρων.

Δεν παρατηρήσαμε, για παράδειγμα, καμία ενέργεια της Περιφέρειας για την διεύρυνση εφαρμογής του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε τρόπο που να καλύπτει και τους ημεδαπούς επισκέπτες, μη μόνιμους κατοίκους της Περιφέρειας.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αυξήσει τις επισκέψεις για παραθερισμό στο νησί. Αλλά όχι μόνο δεν δραστηριοποιείται στην επέκταση του μέτρου αλλά δεν δείχνει ιδιαίτερο ζήλο στην υποστήριξη του καθώς δεν εκδηλώνει καμία ουσιαστική αντίδραση στην προκλητική αναβλητικότητα στην αποζημίωση των δικαιούχων φυσικών προσώπων που έχει γίνει μέχρι 30/09/21 και των επιχειρήσεων μέχρι 30/06/21.

Εδώ ας υπενθυμίσουμε το μνημειώδες σχόλιο του αρμόδιου υπουργού ότι: «οι νησιώτες δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μεταφορικό ισοδύναμο»! Δηλαδή τους δίνουν οικονομική ενίσχυση αλλά αυτοί δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Θεωρούμε πως η περιφερειακή αρχή σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές στα πλαίσια μιας αναπτυξιακής προοπτικής θα μπορούσε να συγκεντρώσει και να διαχειριστεί καλύτερα τους σημαντικούς χρηματικούς πόρους με τους οποίους να επιδοτήσει το κόστος μετακίνησης στην νησιωτική μας περιφέρεια απαιτώντας παράλληλα και την συνεισφορά της Πολιτείας για την Περιφέρεια μας που τόσο έχει πληγεί από το μεταναστευτικό.

Η επίκληση δημοσιονομικών δυσκολιών δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογητικό παράγοντα τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα στοιχείο που επιπλέον θα θέλαμε να θίξουμε είναι το κατά πόσον η επιδότηση του κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων μετακυλύεται, όπως θα έπρεπε, στους καταναλωτές και δεν το καρπώνονται οι ωφελούμενες επιχειρήσεις. Ένας έλεγχος στο ζήτημα θα ήταν και αναγκαίος και χρήσιμος.

Η αλματώδης αύξηση στα ναύλα για τις νησιωτικές περιοχές κατά 25-30 % κάνει επιτακτική την ανάγκη ευέλικτης προσέγγισης από την Πολιτεία και τις σχετικές Περιφέρειες ιδίως όσον αφορά τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές. Αυτό εξάλλου αποτελεί και εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς της Επιτροπή.

Κλείνοντας με το κρίσιμο θέμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου θέλουμε να τονίσουμε ότι:

-ελπίζουμε η απαράδεκτη κωλυσιεργία της πολιτείας να ανταποκριθεί έγκαιρα στο θεσπισμένο αυτό μέτρο δεν αποτελεί προανάκρουσμα για την ολοκληρωτική του κατάργηση.

-στο θέμα αυτό δεν δικαιολογούνται δεύτερες σκέψεις υπαγορευόμενες από στενό κομματικό συμφέρον.

 -η Πολιτεία ,οι βουλευτές, Περιφερειακή Αρχή και οι Δήμοι να εξετάσουν σοβαρά την δυνατότητα επέκτασής του στους μη μόνιμους ημεδαπούς επισκέπτες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Νέα διοίκηση στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Ξανά πρώτος ο Κλεάνθης Κορομηλάς
ΑΓΟΡΑ

Λευκή νύχτα την Τρίτη με κεράσματα και μουσική

Στην αγορά της Μυτιλήνης μέχρι τις 11 το βράδυ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη, είναι ζήτημα Δημοκρατίας

Μετά το διάγγελμα για τις παρακολουθήσεις από τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατέφυγε στην προσφιλή του τακτική τής μετάθεσης ευθυνών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιόγκα για καλό σκοπό στην Ερεσό

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό στο νοσοκομείο Λήμνου

Ερώτηση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στον υπουργό Υγείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βραβεύτηκαν οι αριστούχοι μαθητές των Λουτρών

Την Κυριακή 7 Αυγούστου από τον Σύλλογο Μικρασιατών «Το Δελφίνι»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίθεση σκύλου σε διανομέα στη Μυτιλήνη

Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια του ζώου για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο πολιτισμός της ελιάς έρχεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι

H μεγάλη έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 10 Αυγούστου στις 8 το βράδυ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Από τη Φανερωμένη και τον Βούλγαρη, στον Ψαροπόταμο και στον Μαλλιόντα

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις στους υγρότοπους
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Οι θύμησες από κρασί»

Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή την Τετάρτη 10 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ στην πολιτιστική αίθουσα Μεσοτόπου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ζωή στα Βατερά θα νικήσει!

Έμπρακτη και από καρδιάς η στήριξη στην πυρόπληκτη περιοχή- Το «Ν» βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς που έχει μεταμορφωθεί σε περιζήτητο τόπο καλοκαιρινής απόδρασης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράνομο κυνήγι αγριόχοιρων στα βουνά της Αγιάσου

Αδίστακτες ομάδες λαθροκυνηγών σκοτώνουν ακόμη και μάνες με νεογέννητα ζώα. Καταγγελίες κυνηγών για περιστατικά θήρας αγριογούρουνων, δύο μήνες πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για το είδος