× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πώς άλλαξε γνώμη ο Καραμανλής για τη Νότια Παράκαμψη;

Έντονο παρασκήνιο προηγήθηκε των ανακοινώσεων του Υπουργού για μη κατάτμηση του έργου. Μοναδικό κόλλημα είναι μία τροποποίηση στο ρυμοτομικό της Μυτιλήνης στο ύψος του Ορφανοτροφείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/6/2022

Πώς άλλαξε γνώμη ο Καραμανλής για τη Νότια Παράκαμψη;

Ιδιαίτερα έντονο φαίνεται ότι είναι το παρασκήνιο των δηλώσεων του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών  Κώστα Καραμανλή για το έργο του οδικού άξονα της Νότιας Παράκαμψης, το οποίο όπως ανακοίνωσε μετά την τακτοποίηση των ρυμοτομικών εκκρεμοτήτων θα προχωρήσει αφού τόνισε πως είναι το πλέον ώριμο έργο της Λέσβου αυτή τη στιγμή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση αρχικά του Υπουργού ήταν να ανακοινώσει την κατάτμηση του έργου και την υλοποίηση του πρώτου τμήματός του έως το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, κάτι που είχε ανακοινώσει και ο Περιφερειάρχης το προηγούμενο διάστημα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Στην κομματική σύσκεψη που έγινε ωστόσο όταν συζητήθηκε το θέμα του έργου και της κατάτμησης που ετοιμάζεται να κάνει το Υπουργείο και η Περιφέρεια, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά τριών τουλάχιστον στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άτομα που αντέδρασαν είναι άνθρωποι που γνωρίζουν τα ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και τα μεγάλα έργα του νησιού και θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας θα αποσυμφορήσει την πόλη της Μυτιλήνης και θα συνδέσει το αερόδρόμιο με το κέντρο του νησιού.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Υπουργός φαίνεται ότι πείσθηκε πως για το καλό του έργου, δεν πρέπει να γίνει κατάτμηση αλλά να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί ως ενιαίο διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ακυρωθούν τα οφέλη του για την πόλη της Μυτιλήνης και το νησί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο πρόβλημα που φαίνεται ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η τακτοποίηση μιας ρυμοτομικής εκκρεμότητας στο ύψος του Παντοπωλείου Θαλασσέλλη, κοντά στο Ορφανοτροφείο της Μυτιλήνης, όπου ένα κομμάτι του δημοτικού πάρκου που υπάρχει εκεί πρέπει να συμπεριληφθεί στο έργο. Το πρόβλημα αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να είναι αξεπέραστο αφού ο Δήμος μπορεί να τρέξει τις απαραίτητες διαδικασίες σε πολύ σύντομο διάστημα, εφόσον βέβαια υπάρχει καλή θέληση και πρόθεση το έργο να υλοποιηθεί και να μην μείνει στα χαρτιά. Μάλιστα γνώστες του αντικειμένου αναφέρουν ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3-6 μήνες αφού στην ουσία ο Δήμος θα κάνει αίτημα στον εαυτό του για την τροποποίηση του ρυμοτομικού χωρίς να θίγεται κάποιος ιδιώτης. 

Μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι και η χρηματοδότηση του έργου το οποίο όπως είπε ο κος Καραμανλής δεν μπορεί να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης αφού από αυτό δεν χρηματοδοτούνται οδικοί άξονες. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί  από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Μάλιστα από το 2019 έχει εκπονηθεί και  η μελέτη κόστους - οφέλους η οποία απαιτείται για να προχωρήσει το έργο αυτό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Το μόνο που μένει να γίνει είναι η κατέθεση σχετικής πρότασης από το Υπουργείο Υποδομών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ