ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Από το «Μe too» στη Λυσιστράτη...το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης δεν κουράζεται ποτέ
Παρά τις δυσκολίες του περσινού χειμώνα και τη μετακόμιση στην Παναγιούδα που σημάδεψε την πορεία του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά παρήγαγαν σημαντικά project και καλλιτεχνικές δράσεις
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/6/2022

Το κίνημα του «me too» το οποίο σχετίζεται με τη δημοσιοποίηση γεγονότων και περιστατικών κακοποίησης γυναικών από τα ίδια τα θύματα, ενέπνευσε εκπαιδευτικούς και μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Μυτιλήνης, προκειμένου να δημιουργήσουν μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη δράση με τη μορφή θεατρικού μονόπρακτου το οποίο εντάχθηκε και ως ξεχωριστό project στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Σχολείο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλόγοι» οι δύο υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του προγράμματος Αναστασία Κατσαρού και Χριστοφίλη Κολοκούρη, αναφέρθηκαν στην ιδέα και στον τρόπο υλοποίησης της προσπάθειας.
Όπως είπε η Αναστασία Κατσαρού καθηγήτρια θεατρικής αγωγής, το θέμα του me too ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα τα παιδιά τα οποία θέλησαν να ασχοληθούν με αυτό και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους να παρουσιάσουν μία παράσταση βασισμένη σε ηρωίδες της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας οι οποίες είναι θύματα κακοποίησης με βάση την ιστορία τους. Οι πρωταγωνίστριες παρουσίασαν τις ιστορίες τους σε μορφή ζωντανής βιβλιοθήκης, μία σύγχρονη μορφή ενημέρωσης του κοινού από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές μιας ιστορίας.
Οι ηρωίδες που επιλέχθηκαν ανέφερε η φιλόλογος Χριστοφίλη Κολοκούρη είναι η Στέλλα Βιολάντη από το ομώνυμο βιβλίο του Ξενόπουλου, η Αντιγόνη από την τραγωδία του Σοφοκλή και η νύφη από το έργο του Λόρκα «Ματωμένα στέφανα».
Οι τρεις γυναίκες στο μονόπρακτο που παρουσιάσθηκε από το Μουσικό Σχολείο αφηγούνται την ιστορία τους στη Ζωή, ένα τέταρτο πρόσωπο του έργου, το οποίο στην ουσία συμβολίζει την έννοια της ζωής και στον Στέφανο Ξενάκη ο οποίος στο έργο συμβολίζει τα καλά στοιχεία του ανδρικού φύλου.
Οι δράσεις ωστόσο του Μουσικού Σχολείου δεν σταματούν εδώ. Μετά το me too και την επιτυχημένη παράσταση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζουν αυτή τη Δευτέρα στον αύλειο χώρο του μουσείο Τεριάντ στη Μυτιλήνη τη γνωστή αντιπολεμική κωμωδία του Αριστοφάνη, Λυσιστράτη, σε μια σύγχρονη μορφή όμως όπως την παρουσίασε μία ομάδα εκπαιδευτικών στο Λαύριο το 2008.
Ο χειμώνας που πέρασε, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν μετά τη μετακόμιση στην Παναγιούδα, όπως αναφέρουν οι δύο καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης ήταν εξαιρετικά δημιουργικός για τα παιδιά με πολλές δράσεις οι οποίες κράτησαν το ενδιαφέρον τους ζωντανό σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.