× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ελαφρά άνοδος στις τιμές του ελαιολάδου

Από την Ισπανία ξεκινά και πάλι η ανοδική τάση των τιμών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 24/6/2022

Ελαφρά άνοδος στις τιμές του ελαιολάδου

Κόντρα στις προβλέψεις πολλών αναλυτών οι χονδρικές τιμές του ελαιολάδου κινούνται ανοδικά κατά την διάρκεια του Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έρχονται από την Ισπανία. Παρ’ ότι τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν εμφανής η προσπάθεια των τυποποιητών ελαιολάδου να πιέσουν προς τα κάτω τις τιμές. Τα στοιχεία από την Ελλάδα δείχνουν πως επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές παραγωγού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μείωση των αποθεμάτων που είχαν στην διάθεση τους οι Ισπανοί τυποποιητές τους οδήγησε σε αύξηση των ποσοτήτων που αγοράζουν και έτσι καταγράφηκε ελαφρά άνοδος των χονδρικών τιμών. Για ακόμη μια φορά, στην Ισπανία, εμφανίζεται το φαινόμενο οι μέσες χονδρικές τιμές του βιομηχανικού άσσου να αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές του παρθένου ελαιολάδου. Ενώ οι χονδρικές τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου εμφάνισαν τον τελευταίο μήνα έντονα σκαμπανεβάσματα, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα δείχνει να παγιώνεται η ανοδική τάση και για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα στην Ισπανική αγορά.

Η εξέλιξη των χονδρικών τιμών στην Ισπανία

Στις 23 Μαϊού η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού άσσο στην Ισπανία βρίσκονταν στα 3,2 ευρώ ανά κιλό. Στις 9 Ιουνίου είχε υποχωρήσει στα 3,16 ευρώ ανά κιλό. Χθες Πέμπτη 23 Ιουνίου είχε ανεβεί στα 3,25 ευρώ . Η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου στις 23 Μαϊού βρίσκονταν στα 3,26 ευρώ, στις 13 Ιουνίου είχε πέσει στα 3,20 ευρώ , χθες Πέμπτη 23 Ιουνίου είχε ανέβει στα 3,30 ευρώ. Τέλος η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις 23 Μαϊού ήταν 3,42 ευρώ, μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα έπεσε στα 3,36 ευρώ στις 17 Ιουνίου. Χθες 23 του μήνα η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είχε ανέβει στα 3,39 ευρώ ανά κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις 17 ως τις 23 Ιουνίου η υψηλότερη τιμή για τον βιομηχανικό άσσο στην Ισπανία διαμορφώθηκε στα 3,30 ευρώ ανά κιλό, ενώ η χαμηλότερη στα 3,15 ευρώ. Στο Ισπανικό παρθένο ελαιόλαδο η ελάχιστη τιμή ήταν 3,25 ευρώ και η μέγιστη 3,35 ευρώ. Τέλος η ελάχιστη χονδρική τιμή πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν 3,29 ευρώ και η μέγιστη 3,90 ευρώ.

Οι τιμές στην Ιταλία

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ismea δείχνουν πως την προηγούμενη εβδομάδα η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία ήταν 4,31 ευρώ ανά κιλό. Τιμή που είναι αμετάβλητη εδώ και ένα μήνα. Η αντίστοιχη τιμή του παρθένου ελαιολάδου είναι στα 3,09 ευρώ και η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στα 2,65 ευρώ. Σε ετήσια βάση το η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει υποχωρήσει κατά 4,8%, η τιμή του παρθένου καταγράφει κέρδη 8% και η τιμή του βιομηχανικού κέρδη 9,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τιμές στην Ελλάδα και την Τυνησία

Στην Ελλάδα οι μέσες χονδρικές τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου παραμένουν σταθερές, εδώ και πολλές εβδομάδες σύμφωνα με τον Ινστιτούτο Ismea, στα 3,49 ευρώ ανά κιλό, ενώ η τιμή για το βιομηχανικό πεντάρι βρίσκεται στα 2,75 ευρώ ανά κιλό και καταγράφει ετήσια κέρδη 3,8%. Άλλες πηγές αναφέρουν πως οι τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα κυμαίνονται από τα 3,30 ως τα 3,50 ευρώ ανά κιλό την τρέχουσα εβδομάδα. Επίσης δεν λείπουν και οι έμποροι που είναι πρόθυμοι να αγοράσουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 3,70 ευρώ ανά κιλό.

Στην Τυνησία η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι στα 3,41 ευρώ ανά κιλό και του βιομηχανικού ελαιολάδου στα 3,00 ευρώ ανά κιλό. Κάτι που σημαίνει πως η Τυνησία πουλάει κατά 0,25 ευρώ ακριβότερα το βιομηχανικό ελαιόλαδο από την Ελλάδα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας