× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκινά το συνέδριο για τη Μικρασία

Η Μητρόπολη Μυτιλήνης οργανώνει το τριήμερο 21 – 23 Ιουνίου ένα μοναδικής αξίας τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Μικρασία: Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/6/2022

Ξεκινά το συνέδριο για τη Μικρασία

Ξεκινά το διεθνές επιστημονικό συνέδριο, με θέμα: «Μικρασία:  Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων» που οργανώνει η Μητρόπολη Μυτιλήνης στο πλαίσιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στην 100ετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 21 έως την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες από κάθε επιστημονική πλευρά παρεμβάσεις ειδικών ιστορικών, θεολόγων, ερευνητών και μελετητών της Μικρασιατικής ιστορίας και του πολιτισμού.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα είναι το παρακάτω:

 

Τρίτη 21 Ιουνίου

18.00 - 18.30 Υποδοχή συνέδρων - δέηση στις προτομές των Αγίων Κυδωνιών Γρηγορίου και Μοσχονησίων Αμβροσίου στην είσοδο του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας.

18.30. – 19.00 Χαιρετισμοί επισήμων.

19.00 – 19.15 Τραγούδια από τη Μικρασία, από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης.

19.15 – 20.00 Εναρκτήρια ομιλία. Στρατής Χαραλάμπους, Αντιστράτηγος ε.α. Μέλος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, «Μικρασιατική Εκστρατεία. Από τον Εθνικό Διχασμό στην Καταστροφή».

 

Τετάρτη 22 Ιουνίου

Α΄ Συνεδρία

09.00 – 09.20 Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος (Ψυχλούδης), «Στίφος του Χριστού φωτόλουστον της Μικράς Ασίας».

09.20 – 09.40 Assam Azar, Θεολόγος, Σύμβουλος του Πατριάρχη Αντιοχείας, «Οι Μητροπόλεις της Μικράς  Ασίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας: αρχές του 20ου αιώνα  και ο Ελληνισμός τους».

09.40 - 10.00 Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Ιερομάρτυρες, Οσιομάρτυρες και Εθνομάρτυρες πριν και κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή σε εκκλησιαστικά περιοδικά (Εκκλησιαστική Αλήθεια, Ιερός Πολύκαρπος, Γρηγόριος ο Παλαμάς) και άλλες σύγχρονες πηγές».

10.00 - 10.20 Δημοσθένης Κακλαμάνος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Η πρώτη Ακολουθία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης (1936) και η προβολή της αγιότητάς του στα σχετικά υμνοαγιολογικά κείμενα».

Β΄ Συνεδρία

11.00 - 11.20 Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας Νανάκης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Από την εθναρχία στους εθνικούς ανταγωνισμούς και στην εκλογή του Μελέτιου Μεταξάκη».

11.20 - 11.40 Mario Marazziti, Μέλος της Βουλής Αντιπροσώπων Ιταλικού Κοινοβουλίου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, «Τα χρόνια της Μεγάλης Καταστροφής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Μεταξύ του πόνου, της κρίσης, της συμβίωσης και του οικουμενισμού».

11.40 – 12.00 Αθανάσιος Τζιερτζής, Ε.ΔΙ.Π. Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας, «Από το Αϊβαλί στη «ζωή εν τάφω»: καταγραφή και αποσιώπηση στον Τύπο τού μαρτυρίου τού Μητροπολίτου Κυδωνιών Γρηγορίου».

12.00 – 12.20 Ευρυπιδης Στυλιανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Βουλευτής Ροδόπης, «Ο από Τραπεζούντος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος: Ο πνευματικός ηγέτης που πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς αγώνες».

Γ΄ Συνεδρία

19.00 - 19.20 Θεοχάρης Αναγνωστόπουλος, Θεολογίας ΑΠΘ. «Η Ελληνική Μικρασιατική Άμυνα και η σχέση του Χρυσόστομου Σμύρνης με αυτήν».

19.20 - 19.40 Κωνσταντίνος Ν. Ζαφείρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημογραφίας. Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας. Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, «Πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».

19.40 - 20.00 Αθανάσιος Καρμής, Ε.ΔΙ.Π. Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δρ. Θεολογίας, «Μεγάλη Ιδέα και Εκκλησία».

 

Πέμπτη 23 Ιουνίου

Α’ Συνεδρία

09.00 - 09.20 Αριστοτέλης Αποστολίδης, «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης».

09.20 - 09.40 Χρύσα Ταμίσογλου, Ε.ΔΙ.Π. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «Ο κλήρος στη μικρή οθόνη: η συμβολή των τηλεοπτικών σειρών για το 1922 στην ανάδειξη του ρόλου της Εκκλησίας».

09.40 - 10.00 Μητροπολίτης Ρούσε Ναούμ «Ο Ελληνισμός των Δυτικών Παραλίων της Μαύρης Θάλασσας και οι σχέσεις του με τη Μικρά Ασία».

Β΄ Συνεδρία.

10.30 - 10.50 Αγγελική Ράλλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών «To γλωσσικό ιδίωμα των Μοσχονησίων στο έργο του Ευστρατίου Δράκου».

10.50 - 11.10 Στρατής Μπαλάσκας, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, «Κοινωνική οργάνωση της πόλης των Κυδωνιών – Αϊβαλί, 1832 - 1914. Αυτοδιοικητικές εκλογές σύμφωνα με τις 11 εκκλησιαστικές ενορίες της πόλης».

11.10 - 11.30 Τζάνος Στεφανέλλης, Φιλόλογος – Συγγραφέας, «Μυτιλήνη – Αϊβαλί: το “καθρέφτισμα” δύο πόλεων και η περίπτωση του Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτου».

12.00. – 12.30. Αθανάσιος Καλαμάτας, Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ, Συμπεράσματα και λήξη του Επιστημονικού Συνεδρίου.

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Πάλι προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αντισσας

Νέα ανακοίνωση από τον πρόεδρο της περιοχής Κυριάκο Καραμιχαήλ ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο λόγος που συνεχίζει να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας είναι λόγω του ζήλου που δείχνουν οι εργαζόμενοι του
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσική παράσταση αφήγησης στον Ναό των Μέσων

«Γυναίκες που επιστρέφουν» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίζας Βαμβουκλή, την Κυριακή στην Αγία Παρασκευή
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ξεκίνησε το πρωτάθλημα μπριτζ

Φιλοξενείται στο ξενοδοχείο Elysion στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Αντί να κρύβονται, κάνουν δηλώσεις για τον τουρισμό»

Ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών για τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ν. Νύκτα για την κίνηση στα νησιά μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Λέσβος θα ξαναστείλει κόκκινο βουλευτή για να τους χαλάει τα σχέδια τους»

Εγκαίνια νέων γραφείων της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ στην Καλλονή
ΑΓΟΡΑ

Τίτλοι τέλους για 39χρονη καφετέρια... και «παιδικό στέκι»

Το κλείσιμο της «Σελάνας» στο Μακρύ Γιαλό ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης μέσω Facebook
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Διάβαζα παντού, ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο...»

Η Αφροδίτη Καμπέρου, εργαζόμενη και μητέρα διαπρέπει με τη βαθμολογία της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και βάζει πλώρη για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μοντέλο ανάπτυξης του 1961 μας έφερε ο κ. Καραμανλής

Καμία αναφορά από τον υπουργό Μεταφορών για το αυξανόμενο μεταφορικό κόστος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Να γίνει στρατηγική επιλογή η προστασία του εδάφους

Η ενδιάμεση έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την Ερημοποίηση παρουσιάσθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Ημέρες ποδηλάτου» και εναλλακτικός τουρισμός στη Λέσβου

Την τρίτη κατά σειρά ημερίδα του, διοργανώνει την Τετάρτη 6 Ιουλίου η ΑΜΚΕ Αστερίας στο χώρο που διατηρεί απέναντι από το Ταχυδρομείο της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το ΚΚΕ είναι η μόνη αντιπολίτευση για τα συμφέροντα του λαού στη βουλή»

Στα εγκαίνια του νέου γραφείου του ΚΚΕ στην Καλλονή παραβρίσκεται σήμερα το απόγευμα το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Λουίζα Ράζου