× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη συνεδρίαση για τις ευρωπαϊκές αξίες ο Γιάννης Μπουρνούς

«Η ΕΕ πρέπει να έχει έναν ειρηνευτικό ρόλο» τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/6/2022

Στη συνεδρίαση για τις ευρωπαϊκές αξίες ο Γιάννης Μπουρνούς

Στην τελευταία για φέτος συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της COSAC για τις Ευρωπαϊκές Αξίες και στην υπερψήφιση των τελικών συμπερασμάτων της, συμμετείχε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου και Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γαλλική Προεδρία της COSAC (της συνέλευσης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από τα 27 εθνικά κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης) πέτυχε την αναβάθμιση του θεσμού σε όργανο μιας σε βάθος και τεχνοκρατικά ενημερωμένης διαβούλευσης των εκπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων, απηχώντας εξάλλου και τις συστάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που ζητούν αναβάθμιση του ελεγκτικού ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων.

Στo τελικό κείμενο συμπερασμάτων της COSAC γίνεται λόγος για την υπεροχή των αξιών και αρχών που προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες (κράτος δικαίου, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, πλουραλισμός και ελευθερία έκφρασης, μη διάκριση, ισότητα κ.ά.), έναντι των εθνικών συνταγματικών τάξεων και τον καταλυτικό ρόλο τους στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού αισθήματος συνανήκειν, μιας συλλογικής ταυτότητας των Ευρωπαίων πολιτών. Προτείνονται μάλιστα πρωτοβουλίες για την πληρέστερη αποσαφήνιση των ευρωπαϊκών αξιών και των αρχών του κράτους δικαίου, αλλά και τη συστηματική και πιο αποτελεσματική παρακολούθηση της εφαρμογής τους από τα κράτη-μέλη.

Την ίδια μέρα, ο Γιάννης Μπουρνούς συμμετείχε στη συνάντηση Βουλευτών του δικτύου Open European Dialogue με θέμα την επανεξέταση, στις νέες συνθήκες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αυτονομίας, δηλαδή της ικανότητας της Ενωμένης Ευρώπης να φροντίζει τα συμφέροντά της ανεξάρτητα από δυνάμεις εκτός Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην τοποθέτησή του ο Γ. Μπουρνούς επισήμανε την ανάγκη της Ενωμένης Ευρώπης να αντιληφθεί τον ρωσικό και τον τουρκικό αναθεωρητισμό σαν ευρωπαϊκό πρόβλημα και τις ανάγκες ασφάλειας των κρατών-μελών που γειτνιάζουν με τη Ρωσία και την Τουρκία σαν τμήμα της Ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να έχει έναν ενεργητικό, σταθεροποιητικό και ειρηνευτικό ρόλο στον περίγυρό της και να αντιμετωπίζει συλλογικά, αποτελεσματικά και με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της όλες τις κοινές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Τα παραπάνω συνιστούν αναγκαίες προϋποθέσεις για να οικοδομηθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε η Ενωμένη Ευρώπη, σαν ενιαία γεωπολιτική οντότητα πλέον, να γίνει πραγματικά αυτόνομη στην υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των μελών της.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες