× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στις 6 Ιουλίου θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής

Οι δύο διαφορετικοί κόσμοι στο Εφετείο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/6/2022

Στις 6 Ιουλίου θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISS/efsyn.gr

Στις 6 Ιουλίου θα συνεχιστεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη της Χρυσής Αυγής, με την έναρξη της οποίας υποβλήθηκε ένα αίτημα αναβολής από τον κρατούμενο Νίκο Μιχαλολιάκο και τέσσερα αιτήματα για αναστολή εκτέλεσης ποινής με πρώτο αυτό που υπέβαλε διά ζώσης και διά του συνηγόρων του ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υπόλοιποι που αιτήθηκαν την έξοδο τους από την φυλακή είναι
οι Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Αναστάσιος Πανταζής και Γιώργος Σταμπέλος, οι οποίοι ζητούν να αρθεί η κράτησή τους γιατί -όπως υποστηρίζουν- έχουν υποστεί οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους ανεπανόρθωτη βλάβη.

Η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη των αιτημάτων που ακολούθησαν αυτό του Λαγού, για το οποίο είχε ήδη ζητήσει να απορριφθεί, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για το σύνολο των αιτημάτων στην ερχόμενη συνεδρίαση.

Παράλληλα, όπως εκτιμάται, στην επόμενη δικάσιμο θα ασχοληθεί και με άλλα δικονομικά ζητήματα, όπως ο αυτεπάγγελτος διορισμός συνηγόρων για κατηγορούμενους που προσήλθαν χωρίς εκπροσώπηση, η νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής, αλλά και η εξέταση του αιτήματος Μιχαλολιάκου για την αναβολή της υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνεδρίαση διέκοψε λίγο πριν τις 15:00 λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα στο κτίριο.

Οι δύο διαφορετικοί κόσμοι

Δεκαοκτώ μήνες μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησε η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάζουμε στην Efsyn.gr

Έξω από το Εφετείο το συγκεντρωμένο πλήθος φανέρωνε την ενότητα του αντιφασιστικού κινήματος. Κόμματα της Αριστεράς, συνδικάτα, φοιτητές και το αντιφασιστικό κίνημα φώναξαν από νωρίς συνθήματα όπως «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» και «Ποτέ ξανά φασισμός». Παρούσα και η Μάγδα Φύσσα που δήλωσε: «Θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην πρωτόδικη δίκη».

Η μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση με τις στάσεις εργασίας των συνδικάτων, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ, του ΕΚΠ «στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε να πέσουν στα μαλακά οι δολοφόνοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, αντίθετα απαιτούμε να αυξηθούν οι ποινές τους, να μείνουν βαθιά στη φυλακή» το σχόλιο της ΚΕΕΡΦΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα στη δικαστική αίθουσα

Εντός της δικαστικής αίθουσας επικράτησε ένα διαφορετικό κλίμα. Με το «καλημέρα» η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου υπέβαλε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αίτημα αναβολής της δίκης, με τον άλλοτε πανίσχυρο αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης να μην παρίσταται στη δίκη.

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ενώ απών ήταν και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Από τους 26 καταδικασθέντες στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, μόλις 16 έδωσαν το «παρών» στη δικαστική αίθουσα. Από τους κρατούμενους σε φυλακές, παρουσιάστηκαν μόλις επτά, ανάμεσά τους οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς και Αντώνης Γρέγος. Πέντε κατηγορούμενοι δεν είχαν δικηγόρο και κάποιοι εξ αυτών ζήτησαν από το δικαστήριο να τους διορίσει.

Εντύπωση προκάλεσε η στάση του Γιάννη Λαγού ο οποίος δήλωσε «πολιτικός κρατούμενος» όταν η πρόεδρος εκφώνησε το όνομά του.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 6 Ιουλίου.

Οι πρωτοδίκως καταδικασθέντες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα καθίσουν στο εδώλιο προκειμένου να δικαστούν για σειρά αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται. Κορυφαία όλων, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, για την οποία έχει καταδικαστεί σε ισόβια ως φυσικός αυτουργός ο Γιώργος Ρουπακιάς, αλλά και σε επιπλέον 14 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία