× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στασιμότητα στην Ισπανική αγορά του ελαιολάδου

Μεγάλη ζήτηση για πυρηνέλαιο. Μικρές αποκλίσεις στις χονδρικές τιμές του ελαιολάδου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 12/6/2022

Στασιμότητα στην Ισπανική αγορά του ελαιολάδου

Καθίζηση καταγράφουν οι πωλήσεις ελαιολάδου στην χονδρική αγορά της Ισπανίας το πρώτο δεκαήμερα το Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Ίδρυμα Olivar. Οι ημερήσιοι όγκοι στις αγοραπωλησίες δεν ξεπερνούν τους 600 τόνους, όταν στα μέσα του Μαϊού καταγράφονταν ημερήσιοι που κυμαίνονταν από 1.500 τόνους ως 2.700 τόνους. Παρά τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών οι τιμές του ελαιολάδου δεν υποχωρούν σε επίπεδα που θα ήταν ικανοποιητικά για τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και τις βιομηχανίες τυποποίησης του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βασικά στοιχεία που κυριαρχούν στην Ισπανική αγορά είναι η απροθυμία των ελαιοτριβείων και των συνεταιρισμών να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές από τις τρέχουσες. Την ίδια στιγμή οι τυποποιητές είναι απρόθυμοι να αγοράσουν ελαιόλαδο στις τρέχουσες τιμές, καθώς θεωρούν πως αργά ή γρήγορα οι τιμές θα υποχωρήσουν.

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου το μεσημέρι η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου βρίσκονταν στα 3,4 ευρώ ανά κιλό. Το Σάββατο 4 Ιουνίου η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου βρίσκονταν οριακά χαμηλότερα στα 3,37 ευρώ ανά κιλό.

Η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου την Παρασκευή 10 Ιουνίου το μεσημέρι ήταν 3,20 ευρώ ανά κιλό ενώ το Σάββατο 4 Ιουνίου τα 3,21 ευρώ ανά κιλό. Τέλος η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού άσου στην Ισπανία το μεσημέρι της Παρασκευή βρίσκονταν στα 3,14 ευρώ ανά κιλό όταν το Σάββατο 4 Ιουνίου ήταν στα 3,16 ευρώ ανά κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το προηγούμενο δίμηνο ήρθαν στην δημοσιότητα σειρά στοιχείων που έδειχναν υποχώρηση των πωλήσεων τυποποιημένου ελαιολάδου στην Ισπανία και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του ελαιολάδου κατά την διάρκεια του 2021 αλλά και της άρσης των μέτρων για τον κορονοϊό που επέτρεψαν την επιστροφή των καταναλωτών στον κλάδο της εστίασης, που συνήθως χρησιμοποιεί υποκατάστατα του ελαιολάδου για την παρασκευή γευμάτων. Παράλληλα στα τέλη του Μαϊού ήρθαν στην δημοσιότητα στοιχεία από τις Ισπανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ που κατέγραφαν πτώση στις λιανικές τιμές του ελαιολάδου κατά την διάρκεια του μήνα αυτού.

Αυξάνονται οι πωλήσεις του πυρηνελαίου

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην αγορά του ελαιολάδου στην αγορά του πυρηνελαίου καταγράφεται αύξηση τόσο του όγκου των πωλήσεων όσο και των τιμών. Το πυρηνέλαιο, στην Ισπανία, ως ένα βαθμό αντικατέστησε το ηλιέλαιο και τα σπορέλαια που εμφάνισαν μεγάλη αύξηση τιμής μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Κι αν, όπως όλα δείχνουν, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί επί πολλούς μήνες ακόμη οι ελλείψεις σπορελαίων στην αγορά θα γίνουν πιο έντονες. Κατά συνέπεια θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση για το πυρηνέλαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την προηγούμενη εβδομάδα η ANIERAC, η Εθνική Ένωση των Τυποποιητών της Ισπανίας ανακοίνωσε αύξηση 42,5% στις πωλήσεις πυρηνελαίου για τον Απρίλιο του 2022. Το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου οι πωλήσεις καταγράφουν άνοδο της τάξης του 40,6%. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και σύμφωνα με την ιστοσελίδα Agrodiario (Αγροτική Ημερησία) δείχνουν πως παγιώνεται η αύξηση της κατανάλωσης πυρηνελαίου στον κλάδο εστίαση - ξενοδοχεία - κέτερινγκ (HORECA) της χώρας.

Το πυρηνέλαιο είναι το φθηνότερο προϊόν της ελιάς και η τιμή μου, συνήθως, είναι πιο κοντά στην τιμή των σπορελαίων. Γι’ αυτό και ο κλάδο HORECA, τώρα που υπάρχει μείωση της προσφοράς σπορελαίων, έχει στραφεί στην αγορά του πυρηνελαίου. H χονδρική τιμή του ραφιναρισμένου πυρηνελαίου στην Ισπανία ανήλθε 2,8 ευρώ ανά κιλό την Πέμπτη 9 Ιουνίου στην Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας