× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η οστρακαλιεία είναι πηγή πλούτου για τη Λέσβο»

2.000 άνθρωποι εργάζονται στην αλιεία οστράκων σύμφωνα με τον πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Παναγιώτης Νανίδη, ο οποίος ζητά την εφαρμογή πολιτικών προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 12/6/2022

«Η οστρακαλιεία είναι πηγή πλούτου  για τη Λέσβο»

Στις προοπτικές της αλιείας και οστρακαλιείας στο νησί της Λέσβου και ειδικότερα στον κόλπο Καλλονής αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Δυτικής Λέσβου Παναγιώτης Νανίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κος Νανίδης αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση στον κλάδο, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλες ενώ σημείωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον και από νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το επάγγελμα, ωστόσο πρόσθεσε, για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το αρμόδιο Υπουργείο για τη δημιουργία σχολής, ώστε οι νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις.

«Για να αντιληφθεί κανείς πόσο σημαντικό είναι να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η παράκτια αλιεία και η οστρακαλιεία στην περιοχή μας, αρκεί να γνωρίζει ότι την περίοδο που δουλεύουν τα σκάφη στα όστρακα, ο κύκλος εργασιών ξεπερνά κατά πολύ όλες τις άλλες δραστηριότητες του νησιού όπως η ελαιοπαραγωγή και η κτηνοτροφία. Μόνο η εξαγωγή σε χάβαρα το διάστημα αυτό ξεπερνά τους 500 τόνους. Συνολικά στην οστρακαλιεία στον κόλπο Καλλονής δραστηριοποιούνται και εργάζονται πάνω από 2.000 άτομα».

Μιλώντας για το ζήτημα των ιχθυοαποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες και ειδικότερα στις περιοχές που δραστηριοποιούνται οι Λέσβιοι, αλιείς ο Παναγιώτης Νανίδης, σημείωσε ότι την εποχή που ζούμε όπου γίνεται χρήση σύγχρονων αλιευτικών οργάνων και εργαλείων, είναι φυσικό να αλιεύονται τεράστιες ποσότητες ψαριών συγκριτικά με τη δεκαετία του ’60 όπου τα μέσα και οι συνθήκες ήταν διαφορετικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Δυτικής Λέσβου, έχουν κατατεθεί προτάσεις από τις Ομοσπονδίες των αλιέων και τους αλιευτικούς συλλόγους της χώρας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών για την ανάπτυξη των ψαριών στις οποίες θα ισχύουν περιορισμοί και απαγορεύσεις συγκεκριμένες εποχές του χρόνου.

«Στις ζώνες αυτές τα ψάρια θα μπορούν να ησυχάζουν και να αναπαράγονται. Οι περιοχές αυτές θα εμπλουτίζουν διαρκώς τους κόλπους και τα πελάγη. Εμείς ως Αλιευτικός Σύλλογος Σκάλας Καλλονής, είχαμε κάνει σχετικό πείραμα το 1988 κόβοντας μια περιοχή μέσα στον κόλπο κοντά στο Βούβαρη. Το πείραμα πέτυχε και απέδειξε ότι μια τέτοια πολιτική μπορεί να βοηθήσει στο φυσικό εμπλουτισμό των θαλασσών μας. Φυσικά οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται και από αυστηρή νομοθεσία με τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Παναγιώτης Νανίδης αναφέρθηκε στις προτάσεις του Συλλόγου προς την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για την προστασία του Κόλπου Καλλονής. Όπως τόνισε ο κόλπος είναι φυσική πηγή πλούτου την οποία όλοι οφείλουμε να προστατεύσουμε και να μην εξαντλούμε. Όπως τόνισε όσοι θέλουν να δημιουργήσουν μονάδες οστρακοκαλλιέργειας στον κόλπο είναι εκ του πονηρού. Όπως τόνισε κανείς δεν καλλιεργήσει χάβαρα σε έναν κόλπο που είναι γεμάτος από αυτά. «Το μόνο που θα κάνει είναι να χρησιμοποιεί τα φυσικά αποθέματα και με πρόσχημα την καλλιέργεια θα πραγματοποιεί αλίευση όλο το χρόνο, βγάζοντας εκτός τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής που ζούνε από αυτή τη δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κος Νανίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν φέτος οι οστρακαλιείς αφού δύο φορές μέσα στην ίδια σεζόν χάλασε το μηχάνημα που πραγματοποιεί την ανάλυση των δειγμάτων και έτσι υποχρεωτικά σταμάτησε η αλίευση για αρκετές εβδομάδες.

Όπως τόνισε δεν είναι δυνατόν η οστρακαλιεία μια ολόκληρης χώρας, δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται από ένα και μόνο μηχάνημα το οποίο όταν χαλάσει σταματάει κάθε δραστηριότητα. «Η πολιτεία γνωρίζοντας το πρόβλημα θα μπορούσε είτε να έχει σύμβαση με κάποιο ιδιώτη, είτε να έχει δεύτερο μηχάνημα για το σκοπό αυτό είτε να έχει ανταλλακτικά για να μπορεί να επισκευασθεί άμεσα η όποια βλάβη προκύπτει. Η απώλεια για τις ημέρες που χάθηκαν, υπογράμμισε  ο κος Νανίδης ήταν πολύ μεγάλη για τους οστρακαλιείς.

Τις επόμενες ημέρες, αξίζει να σημειωθεί, έως το τέλος του μήνα ή αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου  παράκτιας αλιείας Δυτικής Λέσβου, θα ξεκινήσει και η περίοδος αλίευσης της σαρδέλας Καλλονής, αμέσως μόλις φτάσει στο επιτρεπτό από τη νομοθεσία όριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και από τον κόσμο και από τα εστιατόρια και ταβέρνες αυτή την εποχή. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερη αύξηση στην τιμή της, όλα βέβαια θα εξαρτηθούν και από τις ποσότητες που θα διατεθούν στην αγορά»

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια