Λευκός χρυσός η φέτα για τυροκομεία και σούπερ μάρκετ
Μείωση της παραγωγής γάλακτος της χώρας δείχνουν τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/6/2022
Δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες γάλακτος στην Ελλάδα δήλωνε προ ημέρων ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Αρσένος κατά την διάρκεια της ημερίδας του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου στις 27 Μαϊού. Μάλιστα ο κ. Αρσένος ανέφερε πως είναι περιορισμένες οι ποσότητες γάλακτος που παράγονται και στις γειτονικές χώρες, γι αυτό και οι ανάγκες μας δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν από εισαγωγές. Το έλλειμμα στην παραγωγή γάλακτος το κατανοούν και οι τυροκομικές μονάδες οι οποίες φαίνονται πρόθυμες να δεχθούν μια νέα αύξηση στις τιμές του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος για την νέα γαλακτοπαραγωγική περίοδο. Ήδη γίνονται συζητήσεις για τιμή παραγωγού, για το πρόβειο γάλα στα 1,50 ευρώ ανά κιλό.
Σε ερώτηση που κατέθεσε την Δευτέρα 6 Ιουνίου στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για μείωση της παραγωγής γάλακτος στην χώρα και θεαματική αύξηση των εισαγωγών το 2021. Δηλαδή πριν οι τιμές των ζωοτροφών πάρουν φωτιά.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Δευτέρα, έσπευσε να προαναγγείλει μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων. Ωστόσο οι κτηνοτρόφοι κρατούν μικρό καλάθι καθώς οι προηγούμενες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης είχαν ελάχιστο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Κυοφορούνται αλλαγές
Τα επόμενα χρόνια θα δούμε να μειώνονται οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να αυξάνεται ο εκτρεφόμενος αριθμός ζώων υπογράμμισε ο καθηγητής Αρσένος κατά την ομιλία του στην ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ. Η αλήθεια είναι πως η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Ο αριθμός των κτηνοτρόφων μειώνεται και ο αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων αυξάνεται για περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Ταυτόχρονα ο διαρκώς εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των τυροκομικών επιχειρήσεων οδηγεί στο κλείσιμο των μικρότερων από αυτά και στην «γιγάντωση» των μεγάλων προκειμένου να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία τριετία, εδραιώνουν την παρουσία τους στην Λέσβο, νέες τυροκομικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε άλλες περιοχές της χώρας, όμως δημιουργούν τοπικά παραρτήματα.
Ο ανταγωνισμός παίρνει και την μορφή αλληλοκαταγγελιών μεταξύ των τυροκομικών επιχειρήσεων που οδηγούν σε επιβολή προστίμων. Κι ίσως να οδηγήσουν σε κλείσιμο κάποιων τοπικών τυροκομικών επιχειρήσεων. Αυτά που συμβαίνουν στην Λέσβο είναι μια μικρογραφία του ανταγωνισμού που έχει αναπτυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.
Μεγάλα κέρδη για τις τυροκομικές επιχειρήσεις
Η κινητήρια δύναμη για τις τυροκομικές επιχειρήσεις είναι τα πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους που έχουν εξασφαλίσει αυτή την περίοδο.
Με την μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος στα 1,20 ευρώ ανά κιλό, και του κατσικίσιου στα 0,65 ευρώ το κιλό, το κόστος της πρώτης ύλης για ένα κιλό τυρί φέτα διαμορφώνεται από 4,00 ως 4,50 ευρώ ανά κιλό.
Την ίδια στιγμή η λιανική τιμή της φέτας ξεκινάει από τα 8,50 ευρώ και φθάνει ως τα 13,00 ευρώ ανά κιλό. Δηλαδή υπάρχει ένα μεικτό περιθώριο κέρδους που ξεπερνά το 100% και διανέμεται ανάμεσα στις τυροκομικές επιχειρήσεις και τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.