× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

10 χρόνια μετά η απόφαση για το… Λαφτσί!

«Επιτελικό κράτος» για τις δεξαμενές καυσίμων- Ακυρώνεται η εγκατάστασή τους, δικαιώνεται ο αγώνας των κατοίκων

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 24/5/2022

10 χρόνια μετά η απόφαση για το… Λαφτσί!
Όταν συνεδρίαζε η Περιφέρεια για το Λαφτσί- 24/8/2011

Άραγε ποιοςε θυμάται την καθιστική διαμσαρτυρία 150 κατοίκων Μανταμάδου, Νέων Κυδωνιών, Μιστεγνών και Θερμής τον μακρινό Αύγουστο του 2011 κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, επί… Νάσου Γιακαλή!

Έντεκα χρόνια μετά, και 10 από την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τώρα δικαιώνονται με την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων της εγκατάστασης δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων στο… Λαφτσί, θέση στον πρώην Δήμο Θερμής!

Με την υπ. αρ. Α769/6-4-2022 απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτή την προσφυγή συλλόγων της περιοχής Μανταμάδου και Νέων Κυδωνιών για την ακύρωση των Περιβαλλοντικών Όρων της εγκατάστασης δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων στο Λαφτσί.

Η αίτηση των φορέων κατατέθηκε στο ΣτΕ στις 20/4/2012 και αφορούσε στην ακύρωση της υπ’ αριθμ. Πρωτ. 6596/172/22-2-2011 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με θέμα: «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την δραστηριότητα: Εγκατάσταση αποθήκευσης υγρών καυσίμων της Ενεργειακής Μυτιλήνης ΑΕ στη θέση «Λαφτσί» της Δημοτικής Ενότητας Λ. Θερμής του Δήμου Λέσβου του Ν. Λέσβου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου». Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 22/1/2020, έπειτα από 15 αναβολές!

«Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση του αγώνα μας και των συνεχών προσπαθειών μας από το 2012 μέχρι το 2020 και νίκη της τοπικής κοινωνίας που έδειξε σύμπνοια, αγωνιστικότητα και αντοχή στη μακρόχρονη αυτή προσπάθεια» λέει η Επιτροπή Αγώνα.

Λίγες δόσεις… ιστορίας

Η υπόθεση 11 χρόνια μετά μπορεί να είναι αδιάφορη για κάποιους, εμείς όμως θυμίζουμε ότι είχαν «ανάψει τα αίματα» σ’ εκείνη τη συνεδρίαση του 2011 όπου ψηφίστηκε θετικά η μελέτη για τις δεξαμενές καυσίμων.

Εισηγητής ήταν ο τότε Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Μάρκου που δέχτηκε έντονες αποδοκιμασίες, με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταύρο Δημηρούδη, να προσπαθεί να βάλει σε τάξη τους διαφωνούντες. Έντονα γιουχαΐσματα, είχε δεχτεί μετά τον δικηγόρο της εταιρείας που θα αναλάμβανε την κατασκευή των δεξαμενών, ο Περιβαλλοντολόγος της μελέτης, κ. Μανδηλάς, καθώς και ο τότε περιφερειάρχης που είχε δώσει συγκατάθεση για τη μελέτη. Η αποχώρηση των κατοίκων οι οποίοι έκαναν λόγο για «δημιουργία νέας Κερατέας», μετά την έγκριση της μελέτης ήταν επεισοδιακή, καθώς εκτός των έντονων αποδοκιμασιών μετά συνθημάτων, ακολούθησε η καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτήριο της Νομαρχίας και η συνεπακόλουθη διακοπή της οδικής κυκλοφορίας.

Ανάμεσα στους 12 λόγους της θετικής ψήφισης  ήταν ότι από το 2003 (!),το σύνολο των Υπηρεσιών και οργάνων του νησιού είχαν γνωμοδοτήσει θετικά με 41 βεβαιώσεις.

Η πρωτοβουλία των κατοίκων, των συλλόγων και των φορέων της περιοχής, είχε καταθέσει σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους “φάκελο τεκμηρίωσης αντιρρήσεων”, στα οποία περιελάμβανε έγγραφο του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), κείμενο της περιβαλλοντικής οργάνωσης “WWF”, καθώς και απόσπασμα του Περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού. Από την πρωτοβουλία των κατοίκων, ενστάσεις κατέθεσε ο Πρόεδρος των Ν. Κυδωνιών κ. Κόμλος, πρώην Δήμαρχος Μανταμάδου, Στέφανος Αποστόλου, ο π. Ευστράτιος Δήσσος η εκπρόσωπος όλων των φορέων της περιοχής κ. Βακυρτζή, και ο κ. Παναγιώτης Σταμάτης, οι οποίοι μεταξύ άλλων επεσήμαναν και τις προσφυγές των φορέων στη Δικαιοσύνη. Στο πλευρό των κατοίκων ήταν ο αείμνηστος Βουλευτής, Σταύρος Σκοπελίτης, ο οποίος είχε κάνει και σχετική ερώτηση στη Βουλή, καθώς και ο τότε Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας. Βασικά επιχειρήματά τους τα εξής:

- Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη για τους κατοίκους των νέων Κυδωνιών με την παρουσία κεραίων και την παρουσία ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα η δεξαμενή καυσίμων να αποτελέσει ακόμα ένα πλήγμα για την ανθρώπινη ζωή

- Σύμφωνα με μελέτη γνωμοδότησης των Χημικών Μηχανικών από το ΕΜΠ στην περιοχή Λαφτσί δεν επιτρέπεται η αποθήκευση μεγάλων δεξαμενών καυσίμων, οι οποίες θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα της περιοχής

-  Η θέση “Καράβα” που βρίσκεται σε επαφή με την περιοχή Λαφτσί, κατατάσσεται σε πολύ χαμηλή σειρά προτίμησης για τη χωροθέτηση ενεργειακών επενδύσεων στη Λέσβο, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες

- Η τουριστική ανάπτυξη θα ακυρωθεί, λόγω της παρουσίας μιας μεγάλης οχλούσας εγκατάστασης η οποία θα υποβαθμίσει και θα απαξιώσει την περιοχή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Πάλι προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αντισσας

Νέα ανακοίνωση από τον πρόεδρο της περιοχής Κυριάκο Καραμιχαήλ ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο λόγος που συνεχίζει να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας είναι λόγω του ζήλου που δείχνουν οι εργαζόμενοι του
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσική παράσταση αφήγησης στον Ναό των Μέσων

«Γυναίκες που επιστρέφουν» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίζας Βαμβουκλή, την Κυριακή στην Αγία Παρασκευή
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ξεκίνησε το πρωτάθλημα μπριτζ

Φιλοξενείται στο ξενοδοχείο Elysion στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Αντί να κρύβονται, κάνουν δηλώσεις για τον τουρισμό»

Ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών για τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ν. Νύκτα για την κίνηση στα νησιά μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Λέσβος θα ξαναστείλει κόκκινο βουλευτή για να τους χαλάει τα σχέδια τους»

Εγκαίνια νέων γραφείων της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ στην Καλλονή
ΑΓΟΡΑ

Τίτλοι τέλους για 39χρονη καφετέρια... και «παιδικό στέκι»

Το κλείσιμο της «Σελάνας» στο Μακρύ Γιαλό ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης μέσω Facebook
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Διάβαζα παντού, ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο...»

Η Αφροδίτη Καμπέρου, εργαζόμενη και μητέρα διαπρέπει με τη βαθμολογία της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και βάζει πλώρη για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μοντέλο ανάπτυξης του 1961 μας έφερε ο κ. Καραμανλής

Καμία αναφορά από τον υπουργό Μεταφορών για το αυξανόμενο μεταφορικό κόστος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Να γίνει στρατηγική επιλογή η προστασία του εδάφους

Η ενδιάμεση έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την Ερημοποίηση παρουσιάσθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Ημέρες ποδηλάτου» και εναλλακτικός τουρισμός στη Λέσβου

Την τρίτη κατά σειρά ημερίδα του, διοργανώνει την Τετάρτη 6 Ιουλίου η ΑΜΚΕ Αστερίας στο χώρο που διατηρεί απέναντι από το Ταχυδρομείο της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το ΚΚΕ είναι η μόνη αντιπολίτευση για τα συμφέροντα του λαού στη βουλή»

Στα εγκαίνια του νέου γραφείου του ΚΚΕ στην Καλλονή παραβρίσκεται σήμερα το απόγευμα το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Λουίζα Ράζου