× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής

Στη συμβολή της τοπικής Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι αφιερωμένη η πρώτη εκδήλωση στη Μυτιλήνη, αύριο Σάββατο 28 Μαΐου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/5/2022

Εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής

Με ημερίδα που έχει θέμα: «Η συμβολή των Μητροπόλεων Μυτιλήνης και Μηθύμνης στην αντιμετώπιση της κρίσης της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922)» ξεκινάνε αύριο Σαββάτο 28 Μαΐου στις 8,30 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, οι εκδηλώσεις που οργανώνει η Μητρόπολη Μυτιλήνης, προς τιμή της 100ετηρίδας της Μικρασιατικής Καταστροφής και στη μνήμη των προσφύγων του 1922.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με Βυζαντινούς Ύμνους από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος».Θα ακολουθήσουν οι δυο συνεδρίες:


Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Πρόεδρος: Αρχιμανδρίτης π. ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης.
09.30 – 09.50: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ. Φιλόλογος - πρώην Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.
«”Γίνου πιστός άχρι θανάτου”. Εθνομάρτυρες κληρικοί κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή που σχετίζονται με τις Μητροπόλεις Μυτιλήνης και Μηθύμνης».
09.50 - 10-10: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ. Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Λέσβου - Δρ. Ιστορικής Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης και η Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου».
10.10 - 10.30. ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ. Δημοσιογράφος – Συγγραφέας.
«Όταν τα Τζαμιά γίναν Εκκλησιές των προσφύγων της Μικρασίας. Η περίπτωση του Βίγλα Τζαμί στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης και η μετατροπή του σε Ναό του Αγίου Νικολάου».
10.30 - 10.50. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΟΥΤΣΚΟΥΔΗΣ. Εκπαιδευτικός.
«Η συμβολή του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αγίασου στην αποκατάσταση Μικρασιατών προσφύγων».

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Πρόεδρος: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ. Φιλόλογος - πρώην Λυκειάρχης - Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.
11.30 – 11.50. ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ. Διευθύντρια Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης – ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΟΥ. Βιβλιοθηκονόμος.
«Η μαρτυρική εξόντωση του Ορθόδοξου κλήρου στη Μικρά Ασία και η συμβολή της Μητρόπολης Μυτιλήνης στην περίθαλψη των προσφύγων μέσα από το αρχειακό υλικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης».
11.50 – 12.10. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Θεολόγος Καθηγητής Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου - Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ.
«Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Κύριλλος Μουμτζής (1897-1925) και η Μικρασιατική Καταστροφή (1922)».
12.10 – 12.30. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΟΥΜΟΥΖΗΣ. Θεολόγος - Mcs Θεολογίας ΑΠΘ - φοιτητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Η νεοσυσταθείσα Μητρόπολη Πλωμαρίου και η Μικρασιατική Καταστροφή (1924 – 1934)».
12.30 – 12.50. Αρχιμανδρίτης π. ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΣΗΣ. Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Μηθήμνης – π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑΞΙΝΟΣ.
«Η Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή».
12.50 – 13.10. Μαθητές και Μαθήτριες του ΠΡΟΤΥΠΟΥ Γ.ΕΛ. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ… «Σαν παραμύθι…», αφηγούνται ιστορίες των Μικρασιατών προπαππούδων και προγιαγιάδων τους. Συντονίζει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.
Κατά τη διάρκεια της Επιστημονικής Ημερίδας, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου θα λειτουργεί:
Έκθεση Βιβλίου και Αρχειακού Υλικού για τη Μικρασιατική Καταστροφή (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης).
Έκθεση Μουσικών Χειρογράφων, τα οποία μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, έφεραν στη Λέσβο πρόσφυγες από τη Συλυβρία. (Ιστορική Βιβλιοθήκη πάλαι ποτέ Γυμνασίου Μυτιλήνης νυν Προτύπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου).

Η επιστημονική ημερίδα διεξάγεται με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης και την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή της αποτελούν οι:

Σεβασμιώτατος Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΣ.
π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΟΥΣΜΑΣ. Θεολόγος - Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος.
π. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ. Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος.
π. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΓΙΟΥΣΜΑΣ. Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίων Πατέρων Άνω Χάλικα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Θεολόγος Καθηγητής Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίοy - Δρ. Θεολόγος ΑΠΘ.
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ. Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Λέσβου - Δρ. Ιστορικής Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΟΥΤΣΚΟΥΔΗΣ. Εκπαιδευτικός.
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ. Δημοσιογράφος - Συγγραφέας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΝΕΙΡΟΣ. Διευθυντής Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ. Διευθύντρια Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης.
ΦΑΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΟΥ. Βιβλιοθηκονόμος.

Και παράλληλη εκδήλωση
Την Κυριακή 29 Μαΐου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. ΙΑΚΩΒΟΥ, θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση επί τη ευκαιρία Μνήμης της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως (29η Μαΐου 1453). Θα μιλήσει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ - Θεολόγος Καθηγητής Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα: «”… αναμερίζεις πατημασιές τις θύμισες που στοιβάζονται”. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και η Άλωση της Πόλης στη συνείδηση του Γένους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ