× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σαν πας στο Ένθρονο, φίλεψε κάτι τη γιαγιά Σοφία και κάτσε να τα πείτε...

Η μοναδική κάτοικος εδώ και 28 χρόνια μας λέει τις ιστορίες της

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 3/8/2019

Σαν πας στο Ένθρονο, φίλεψε κάτι τη γιαγιά Σοφία και κάτσε να τα πείτε...

Τη γιαγιά Σοφία, που πλησιάζει τα 100 χρόνια, θα τη δει κανείς στο Ένθρονο. Μας έχει γνωρίσει και την περιοχή και τη γιαγιά Σοφία, ο Νικόλας Αθανάσης σε μια από τις ωραίες διαδρομές του στην «Πλατεία».

Είναι η μοναδική κάτοικος της περιοχής τα τελευταία 28 χρόνια, όταν έχασε τον άντρα της «από την κακιά αρρώστια» όπως μας είπε. Παρεμπιπτόντως, ο λόφος Ένθρονο, μπροστά από τον ποταμό Ευεργέτουλα, εικάζεται ότι ήταν οικισμός, ο οποίος διαλύθηκε μετά την αποχώρηση των κατοίκων του για την Αγιάσο το 1701, όπως μας πληροφόρησε ο πολύ χρήσιμος χάρτης του Δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών. Βρίσκεται κοντά στους Λάμπου Μύλους.

Η γιαγιά Σοφία δεν θυμάται πόσο χρονών είναι, την ταυτότητα την είχε πάρει ο εγγονός της για να τη βάλει στο πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Δεν έχει τηλεόραση, τηλέφωνο ή ανεμιστήρα. Δεν ξέρει καν ποια μέρα ή ποιος μήνας είναι.

Θυμάται ότι μένει εκεί από τότε που εγκαταστάθηκαν με τον άντρα της. Εκείνη Αγιασώτισσα, εκείνος πρόσφυγας από το Αϊβαλί. Έρωτας με την πρώτη ματιά, καθώς η Σοφία ήταν εκείνη που έκανε την πρώτη κίνηση και παντρεύτηκαν παρά τη διαφωνία των δικών της να πάρει έναν πρόσφυγα.

Σε αυτό το μικρό σπιτάκι που μένει έως σήμερα, γέννησε την κόρη της. Σε αυτό το μικρό σπιτάκι είδε τον άντρα της να ξεψυχά.

Ως μόνη κάτοικος της περιοχής είναι πάντα εκτεθειμένη και απροστάτευτη. Ουκ ολίγες φορές, με τελευταία πριν από λίγες εβδομάδες, της έχουν κλέψει την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ που της φέρνει ο ταχυδρόμος.

Τρελάθηκε από τη χαρά της όταν μας είδε και σταθήκαμε. Η αλήθεια είναι ότι για κείνη πηγαίναμε. Και τη βρήκαμε στο δρόμο με το μπαστούνι της. Ήθελε να καλέσουμε έναν συγγενή της, τον αριθμό τον κουβάλαγε σε ένα χαρτάκι.

Πες μας ό,τι θες γιαγιά, της είπαμε. Δεν ακούει και πολύ και έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Δεν ψηφίζει λέει, αλλά εκείνον που της πήγε μια μέρα ψωμί, τον σταύρωσε στις τελευταίες εκλογές. Θυμάται και το ΠΑΣΟΚ… Είναι ΠΑΣΟΚ…

Λίγο- πολύ αυτή είναι η ιστορία της, τη γράψαμε και σε βίντεο. Αν περνάς από το Ένθρονο, η γιαγιά Σοφία έχει ανάγκη από τρόφιμα και κουβέντα. Καλύτερα απόγευμα πήγαινε. Αν δεν έχει να φάει, θα πιει τσάι και ό,τι βρει από τα χωράφια…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ