× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προσφυγή Χήρα, Ζαφείρη και Καραθανάση για το δια περιφοράς συμβούλιο

Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της Δυτικής Λεσβου προσφεύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την ακύρωση της συνεδρίασης της 13ης Μαΐου, η οποία λένε έγινε δια περιφοράς χωρίς να υπάρχει λόγος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/5/2022

Προσφυγή Χήρα, Ζαφείρη και Καραθανάση για το δια περιφοράς συμβούλιο
Φωτο αρχείου
Προσφυγή ακύρωσης  της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου κατέθεσαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Χήρας, Στρατής Ζαφείρης και  Γιώργος Καραθανάσης. Όπως αναφέρουν σχετικά οι τρεις σύμβουλοι ο λόγος για τον οποίον έγινε αυτό είναι η  επιμονή  του Προέδρου να συγκαλεί συνεδρίαση δημοτικού  συμβούλιου δια περιφοράς παρά την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στις διαδικασίες αυτές και μάλιστα όπως αναφέρουν   στο τέλος συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο με μειωμένη απαρτία που δεν προβλέπεται από τον νόμο.
 
Μεταξύ άλλων στην προσφυγή που κατέθεσαν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρεται: 

Με την αριθμ. 5221/3-5-22 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου , κληθήκαμε δια περιφοράς συνεδρίαση την 7-5-22 για να αποφασίσουμε για μια σειρά θεμάτων που για το Δήμο ήταν θέματα ουσιώδη.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι γνωστοποιήσαμε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η συνεδρίαση αυτή όπως και οι προηγούμενες θα έπρεπε να γίνει δια ζώσης ώστε να υπάρξει η δυνατότητα συζήτησης των θεμάτων , ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, υποβολής διευκρινιστικών ερωτήσεων επί οικονομικών θεμάτων και να τηρηθεί εν τέλει το πνεύμα και το γράμμα του νόμου όπου ορίζει ότι οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι ανοιχτές και δημόσιες ώστε να διασφαλιστεί η κατ’ ελάχιστον δημοκρατική λειτουργία του θεσμού.

Επ’ αυτού δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση απ τη πλευρά της δημοτικής αρχής παρά μόνο εκ νέου πρόσκληση για συνεδρίαση την 9-5-2022 πάλι δια περιφοράς λόγω μη ύπαρξης απαρτίας την πρώτη φορά .

Τονίσαμε ιδιαίτερα ότι η δια περιφοράς συνεδρίαση γίνεται για εξαιρετικούς λόγους και δεν αποτελεί τον κανόνα πολλώ δε μάλλον για υγειονομικούς λόγους όπως η πρόσκληση ανέφερε.

  1. Οι υγειονομικοί λόγοι εξέλιπαν ύστερα από σχετικές ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης.
  2.  Το δημοτικό συμβούλιο μέχρι και την επίμαχη συνεδρίαση είχε συνεδριάσει πολλές φορές είτε δια ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη στον καιρό της πανδημίας χωρίς να αντιδράσει κανείς.

Πάλι δεν υπήρξε ανταπόκριση απ τη πλευρά της δημοτικής αρχής παρά μόνο νέα πρόσκληση για συνεδρίαση δια περιφοράς την 10-5-22 όπου αυτή τη φορά ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει τα θέματα επείγοντα και αιτιολογεί τον χαρακτηρισμό αυτό αναφέροντας μια σειρά θεμάτων που επείγουν και που η μη ψήφιση τους θα επιφέρει προβλήματα και δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες του Δήμου ( επισυνάπτονται τα σχετικά έγγραφα ).

Συνεπώς ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου καλεί σε κατεπείγουσα συνεδρίαση και μάλιστα με αιτιολόγηση για τον χαρακτήρα του επείγοντος αλλά στο πρακτικό 12 της 10-5-22 αυτό δεν αναφέρεται πουθενά.

Δεν ζητείται η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου για την συζήτηση των θεμάτων που επείγουν ώστε να δικαιολογείται η κατεπείγουσα πρόσκληση και τελικά η συζήτηση τους.

Εμφανίζεται πλημμελή τήρηση των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου και παραποίηση αυτών αφού στη συνεδρίαση της 7ης Μαϊου 22 το πρακτικό αριθμείται ως 12ο .

Στη συνεδρίαση της 9ης Μαϊου 2022 το πρακτικό αριθμείται πάλι ως 12ο και όχι 13ο .

Στη συνεδρίαση της 10ης Μαϊου 2022 το πρακτικό αριθμείται πάλι ως 12ο και όχι 14ο .

Άρθρο 97 του ν. 3463 / 2006 Τήρηση πρακτικών Δημοτικού Συμβουλίου παρ. 4 που ορίζει τα πρακτικά κάθε συνεδρίασης παίρνουν ιδιαίτερο αύξοντα αριθμό , με διακεκριμένη αρίθμηση κατ’ έτος. Πρακτικό συντάσσεται  και όταν η συνεδρίαση ματαιώνεται για οποιονδήποτε λόγο κ.λ.π.

Συνεπώς στο σημείο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε κατά την συνεδρίασης 12/10-5-2022 δεδομένου ότι καταστρατηγείται το άρθρο 184 του Ν.4635/2019 Ρύθμιση θεμάτων σύγκλησης δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων  όπου ρητά ορίζει ότι στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 προστίθενται εδάφια ως εξής :

Εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα , για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής , είναι δυνατόν , ύστερα από απόφαση του Προέδρου , οι σχετικές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα δια περιφοράς , με τη συμμετοχή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ των δύο τρίτων των μελών του δημοτικού συμβουλίου …….

   Όπως προκύπτει από το πρακτικό 12 της 10-5-2022  η συμμετοχή των δύο τρίτων των δημοτικών συμβούλων δεν υφίσταται , επί συνόλου τριάντα τριών (33) δημοτικών συμβούλων βρέθηκαν παρόντες οι δέκα εξ (16) που σαφώς και δεν αποτελούν τα δύο τρίτα των δημοτικών συμβούλων που απαιτεί ο νόμος.

Ως εκ τούτου ζητούμε την ακύρωση του πρακτικού 12 της 10-5-22 συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου καθώς και των αποφάσεων που αυτό εμπεριέχει στο σύνολο τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Φωτιά στην Παγανή

Στις 10 το βράδυ ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική για τον καταυλισμό Ρομά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επιτέθηκαν με μπουκάλι σε 33χρονο

Τέσσερις συλλήψεις στην Αγία Παρασκευή Λέσβου τη Δευτέρα
ΒΙΒΛΙΟ

Με την εγγονή του Στράτη Μυριβήλη άνοιξε η 2η έκθεση βιβλίου της Μυτιλήνης

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 11 Ιουλίου και θα λειτουργεί στον κήπο του Δημοτικού Θεάτρου από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστός ο δρόμος του Ανω Χάλικα

Λόγω εργασιών της ΔΕΥΑΛ αύριο Τρίτη 5 Ιουλίου από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ποδοσφαιρικό τουρνουά με τη UEFA στη Μυτιλήνη

Το Σάββατο στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης ο γενικός γραμματέας της UEFA, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχινάς και ο γενικός γραμματέας του UEFA Foundation for Children
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με ποδήλατα στις πλαγιές του Λεπέτυμνου

Μεγάλη συμμετοχή στους αγώνες Stipsi Mtb
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέος Σύλλογος για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς στη Λέσβο

Αφορά των Τεχνολογικό Τομέα Δημοσίων Υπαλλήλων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ενημερωτική εκδήλωση για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Κυριακή 17 Ιουλίου και ώρα 10 το πρωί
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από την παραλία στα Τσόνια, τρίτος στον κόσμο στην πισίνα της Βουδαπέστης

Ο Γιώργος Δερβίσης, εγγόνι προσφύγων του 1922 στην Κλειού της Λέσβου που έφυγαν στην Αθήνα για να επιβιώσουν, εκτός από ασημένιος Ολυμπιονίκης του πόλο στο Τόκιο, ανέβηκε με την Εθνική Ομάδα στην τρίτη θέση του βάθρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το μπλακ άουτ έκοψε το νερό στη Μυτιλήνη

Μετά την επαναφορά του ρεύματος δεν λειτούργησε το σύστημα αυτοματισμού των δεξαμενών της πόλης. Οι υπάλληλοι τρέχουν να ανοίξουν τις βάνες χειροκίνητα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρυσή διάκριση για την τενίστρια Νάνσυ Τσακίρη

Η αθλήτρια του Ομίλου Αντισφαίρισης Λέσβου κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στο Τριεθνές Τουρνουά U14 στις Σέρρες.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρυσό μετάλλιο για τον Παναγιώτη Αξαρλή του ΝΟΜ

Εφτά αθλητές του ιστορικού συλλόγου της Μυτιλήνης συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανάπτυξης κωπηλασίας στα Γιάννενα