× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προσφυγή Χήρα, Ζαφείρη και Καραθανάση για το δια περιφοράς συμβούλιο

Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της Δυτικής Λεσβου προσφεύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την ακύρωση της συνεδρίασης της 13ης Μαΐου, η οποία λένε έγινε δια περιφοράς χωρίς να υπάρχει λόγος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/5/2022

Προσφυγή Χήρα, Ζαφείρη και Καραθανάση για το δια περιφοράς συμβούλιο
Φωτο αρχείου
Προσφυγή ακύρωσης  της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου κατέθεσαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Χήρας, Στρατής Ζαφείρης και  Γιώργος Καραθανάσης. Όπως αναφέρουν σχετικά οι τρεις σύμβουλοι ο λόγος για τον οποίον έγινε αυτό είναι η  επιμονή  του Προέδρου να συγκαλεί συνεδρίαση δημοτικού  συμβούλιου δια περιφοράς παρά την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στις διαδικασίες αυτές και μάλιστα όπως αναφέρουν   στο τέλος συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο με μειωμένη απαρτία που δεν προβλέπεται από τον νόμο.
 
Μεταξύ άλλων στην προσφυγή που κατέθεσαν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρεται: 

Με την αριθμ. 5221/3-5-22 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου , κληθήκαμε δια περιφοράς συνεδρίαση την 7-5-22 για να αποφασίσουμε για μια σειρά θεμάτων που για το Δήμο ήταν θέματα ουσιώδη.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι γνωστοποιήσαμε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η συνεδρίαση αυτή όπως και οι προηγούμενες θα έπρεπε να γίνει δια ζώσης ώστε να υπάρξει η δυνατότητα συζήτησης των θεμάτων , ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, υποβολής διευκρινιστικών ερωτήσεων επί οικονομικών θεμάτων και να τηρηθεί εν τέλει το πνεύμα και το γράμμα του νόμου όπου ορίζει ότι οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι ανοιχτές και δημόσιες ώστε να διασφαλιστεί η κατ’ ελάχιστον δημοκρατική λειτουργία του θεσμού.

Επ’ αυτού δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση απ τη πλευρά της δημοτικής αρχής παρά μόνο εκ νέου πρόσκληση για συνεδρίαση την 9-5-2022 πάλι δια περιφοράς λόγω μη ύπαρξης απαρτίας την πρώτη φορά .

Τονίσαμε ιδιαίτερα ότι η δια περιφοράς συνεδρίαση γίνεται για εξαιρετικούς λόγους και δεν αποτελεί τον κανόνα πολλώ δε μάλλον για υγειονομικούς λόγους όπως η πρόσκληση ανέφερε.

  1. Οι υγειονομικοί λόγοι εξέλιπαν ύστερα από σχετικές ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης.
  2.  Το δημοτικό συμβούλιο μέχρι και την επίμαχη συνεδρίαση είχε συνεδριάσει πολλές φορές είτε δια ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη στον καιρό της πανδημίας χωρίς να αντιδράσει κανείς.

Πάλι δεν υπήρξε ανταπόκριση απ τη πλευρά της δημοτικής αρχής παρά μόνο νέα πρόσκληση για συνεδρίαση δια περιφοράς την 10-5-22 όπου αυτή τη φορά ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει τα θέματα επείγοντα και αιτιολογεί τον χαρακτηρισμό αυτό αναφέροντας μια σειρά θεμάτων που επείγουν και που η μη ψήφιση τους θα επιφέρει προβλήματα και δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες του Δήμου ( επισυνάπτονται τα σχετικά έγγραφα ).

Συνεπώς ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου καλεί σε κατεπείγουσα συνεδρίαση και μάλιστα με αιτιολόγηση για τον χαρακτήρα του επείγοντος αλλά στο πρακτικό 12 της 10-5-22 αυτό δεν αναφέρεται πουθενά.

Δεν ζητείται η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου για την συζήτηση των θεμάτων που επείγουν ώστε να δικαιολογείται η κατεπείγουσα πρόσκληση και τελικά η συζήτηση τους.

Εμφανίζεται πλημμελή τήρηση των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου και παραποίηση αυτών αφού στη συνεδρίαση της 7ης Μαϊου 22 το πρακτικό αριθμείται ως 12ο .

Στη συνεδρίαση της 9ης Μαϊου 2022 το πρακτικό αριθμείται πάλι ως 12ο και όχι 13ο .

Στη συνεδρίαση της 10ης Μαϊου 2022 το πρακτικό αριθμείται πάλι ως 12ο και όχι 14ο .

Άρθρο 97 του ν. 3463 / 2006 Τήρηση πρακτικών Δημοτικού Συμβουλίου παρ. 4 που ορίζει τα πρακτικά κάθε συνεδρίασης παίρνουν ιδιαίτερο αύξοντα αριθμό , με διακεκριμένη αρίθμηση κατ’ έτος. Πρακτικό συντάσσεται  και όταν η συνεδρίαση ματαιώνεται για οποιονδήποτε λόγο κ.λ.π.

Συνεπώς στο σημείο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε κατά την συνεδρίασης 12/10-5-2022 δεδομένου ότι καταστρατηγείται το άρθρο 184 του Ν.4635/2019 Ρύθμιση θεμάτων σύγκλησης δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων  όπου ρητά ορίζει ότι στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 προστίθενται εδάφια ως εξής :

Εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα , για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής , είναι δυνατόν , ύστερα από απόφαση του Προέδρου , οι σχετικές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα δια περιφοράς , με τη συμμετοχή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ των δύο τρίτων των μελών του δημοτικού συμβουλίου …….

   Όπως προκύπτει από το πρακτικό 12 της 10-5-2022  η συμμετοχή των δύο τρίτων των δημοτικών συμβούλων δεν υφίσταται , επί συνόλου τριάντα τριών (33) δημοτικών συμβούλων βρέθηκαν παρόντες οι δέκα εξ (16) που σαφώς και δεν αποτελούν τα δύο τρίτα των δημοτικών συμβούλων που απαιτεί ο νόμος.

Ως εκ τούτου ζητούμε την ακύρωση του πρακτικού 12 της 10-5-22 συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου καθώς και των αποφάσεων που αυτό εμπεριέχει στο σύνολο τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Λευκή νύχτα την Τρίτη με κεράσματα και μουσική

Στην αγορά της Μυτιλήνης μέχρι τις 11 το βράδυ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη, είναι ζήτημα Δημοκρατίας

Μετά το διάγγελμα για τις παρακολουθήσεις από τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατέφυγε στην προσφιλή του τακτική τής μετάθεσης ευθυνών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιόγκα για καλό σκοπό στην Ερεσό

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό στο νοσοκομείο Λήμνου

Ερώτηση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στον υπουργό Υγείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βραβεύτηκαν οι αριστούχοι μαθητές των Λουτρών

Την Κυριακή 7 Αυγούστου από τον Σύλλογο Μικρασιατών «Το Δελφίνι»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίθεση σκύλου σε διανομέα στη Μυτιλήνη

Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια του ζώου για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο πολιτισμός της ελιάς έρχεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι

H μεγάλη έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 10 Αυγούστου στις 8 το βράδυ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Από τη Φανερωμένη και τον Βούλγαρη, στον Ψαροπόταμο και στον Μαλλιόντα

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις στους υγρότοπους
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Οι θύμησες από κρασί»

Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή την Τετάρτη 10 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ στην πολιτιστική αίθουσα Μεσοτόπου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ζωή στα Βατερά θα νικήσει!

Έμπρακτη και από καρδιάς η στήριξη στην πυρόπληκτη περιοχή- Το «Ν» βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς που έχει μεταμορφωθεί σε περιζήτητο τόπο καλοκαιρινής απόδρασης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράνομο κυνήγι αγριόχοιρων στα βουνά της Αγιάσου

Αδίστακτες ομάδες λαθροκυνηγών σκοτώνουν ακόμη και μάνες με νεογέννητα ζώα. Καταγγελίες κυνηγών για περιστατικά θήρας αγριογούρουνων, δύο μήνες πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για το είδος
ΘΕΑΤΡΟ

Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη έρχεται στο κάστρο της Μυτιλήνης

Πρωταγωνιστούν οι γνωστοί ηθοποιοί Μαρία Κίτσου και Δημήτρης Γκοτσόπουλος από τις «Άγριες Μέλισσες» και ο θρύλος του θεάτρου και του κινηματογράφου Γιώργος Κωνσταντίνου